maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm Hatay'da masaya yatırıldı!

Kentsel dönüşüm Hatay'da masaya yatırıldı!

Hatay Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm için düğmeye bastı, çalışmalara başladı.

Son dönemlerde Suriyeli göçmen sorunu ile adından sıkça söz ettiren Hatay'da kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı. Hatay'da düzenlenen zirvede Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Kentsel dönüşüm kutu gibi evler yapmak ve rant sağlamak değildir. Şehirlerin kimliği korun-malıdır” dedi.

Tarihi 8 bin 500 öncesine dayanan Hatay'da, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Hatay'da düzenlenen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde kentte yapılması planlanan dönüşümün nasıl olması gerektiği tartışıldı. Türkiye'nin birçok yerinde yapılan kentsel dönüşümün, rant için yapıldığına dikkat çekilen zirvede, Hatay'ın kimlik sahibi bir kent olduğu, bunun daha da fazla ön plana çıkarılması gerektiğine dikkat çekildi. Hatay'ın deprem bölgesinde olması sebebiyle mevcut yapı stoğunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen yerel yetkililer, yapı stoğunun neredeyse yüzde 80'inin riskli olduğunu belirtti. 

KUTU GİBİ EVLER

Türkiye'nin birçok yerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Hatay'ın birçok ilçesinde de kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Hatay'ın her noktasına bu çalışmaları taşımayı planlıyoruz. Ancak bunu yaparken muhtardan belediye başkanına kadar bu işin nasıl yapılması gerektiğini anlatmak istedik. Kentsel dönüşümün şehre katkısı ne olacak bunu anlamak ve anlatmak için bu zirveyi düzenledik” diye konuştu. 

Hatay'ın kimliği olan bir şehir olduğuna vurgu yapan Lütfü Savaş, “Birçok il marka şehir olacağını söylüyor. Ancak marka şehir olabilmek için o şehrin kimliği olması gerekiyor. Biz bunu sağlayabiliriz. Bir çok ilimizde kentsel dönüşüm kutu gibi evler yapmak olarak algılandı. Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşümdür. Kutu kutu evlerde hayat bulunması çok zor. Örneğin Hatay'da geniş bahçeli eski Antakya evlerini restore edip yeniden hayat verenler hep daha fazla kazanıyor. Bunların örnek alınması gerekiyor” dedi. 

DAHA FAZLA RANT OLARAK DÜŞÜNMEMELİYİZ
ANTAKYA Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çiftçi, “Artık insanlar nefes alabileceği yerler istiyor. Kentsel dönüşüm olmazsa olmazdır. Ancak daha fazla rant gözüyle kentsel dönüşümü düşünmemeliyiz” dedi. 

ÇARŞININ GÜNLÜK CİROSU 700 BİN DOLAR AZALDI

ABD'den Brooklyn Belediye Başkanı'nın yaz aylarında Hatay'a geleceğini ifade eden Lütfü Savaş, “Suriye konusuna dikkat çekmek için Hatay'a gelecek. 23 Temmuz Hatay'ın kurtuluşu. O tarihlerde gelebilir. Artık Hatay Suriyeli göçmenlerden dolayı çok yoruldu. Ekonomimiz çok geriledi. Hatay Uzunçarşı'ya Suriye olaylarından önce günde 750 bin dolar girerdi. Şimdi 50 bin dolar ancak giriyor. Durumlar iyi değil. Ucuz işçi oldukları için de birçok alanda çalışıyorlar. Bizim insanlarımız çalışamıyor. Artık bu sorunun bitmesini istiyoruz. Bu konuda yapılacak ve atılacak adımlar çok önemli. Uzunçarşı'nın şehir ekonomisi açısından önemi ortada. Buranın tekrar canlanması ve eski günlerine dönmesi için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE UYULMALI

Hatayda bir deprem gerçeği olduğuna vurgu yapan İskenderun Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, kentsel dönüşümün deprem gerçeği, binaların mimarisi ve ekonomik açılardan değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Tüm dünyada ekonomik sebepler, hatalı yer seçimi gibi nedenlerle kentlerin yıprandığına dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi: “Kentsel dönüşümü yaparken çağdaş şehircilik ilkelerine uyulmalıdır. Kentlerin problemli bölümlerinin yenilenmesi sadece mekânsal dönüşüm olarak algılanmamalı. Sosyal ve kültürel dönüşüm de sağlanmalı.”

YAŞANABİLİR HATAY İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tahsin Kabaali de şunları söyledi: “İnşaat sektörü Türkiye ekonomisine yön veren en önemli sektörlerden biri. Kentsel dönüşümü yaparken inşaatın ekonomi boyutuna insan boyutu da eklenmelidir. Kentsel dönüşüm varsa, kent kavramı insan, hukuk ve planlamalar vardır. Biz sadece inşaat boyutunu değil, kenti kent yapan tüm unsurları içinde barındıran bir düşünce içindeyiz. Yaşanabilir bir Hatay için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.” 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kentsel dönüşüm Hatay'da masaya yatırıldı!
  • 27.05.2016 10:43

Kentsel dönüşüm Hatay'da masaya yatırıldı!

Hatay Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm için düğmeye bastı, çalışmalara baş ...

Kentsel dönüşüm, Hatay'da her yönüyle ele alınıyor
  • 18.05.2016 10:37

Kentsel dönüşüm, Hatay'da her yönüyle ele alınıyor

Management Plus Danışmanlık ve Eğitim tarafından düzenlenen Her Yönüyle Kentsel ...

Hatay için Afet Kanunu yeni fırsat olsun!
  • 28.05.2012 13:17

Hatay için Afet Kanunu yeni fırsat olsun!

Kentsel dönüşüm olarak da bilinen Afet Yasası Hatay için yeni bir başlangıç olab ...