maritbet girişmaritbet
MESİAD Mersin kentsel dönüşümde ara bulucu olacak!

MESİAD Mersin kentsel dönüşümde ara bulucu olacak!

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akkurt, kentsel dönüşümde insanların yaşam tarzlarının mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, bu konuda arabulucu olmak için çalışma yürüttüklerini, yakında kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akkurt, kentsel dönüşümde insanların yaşam tarzlarının mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, bu konuda arabulucu olmak için çalışma yürüttüklerini, yakında kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt, kentin doğusunda 3 mahallede yapılması düşünülen kentsel dönüşümle ilgili görüşlerini İHA muhabirine anlattı. Kentsel dönüşümün Mersin'i geleceği hazırlamanın en önemli adımlarından biri olduğuna işaret eden Akkurt, çalışmaları bu açıdan ele alarak yapmak gerektiğini dile getirdi. Mersin'de kentsel dönüşüme sadece kentin doğu girişi olarak bakmanın yanlış olduğunu belirten Akkurt, Mersin'in göbeğindeki bazı mahallelerin de bu çerçevede ele alınması gerektiğini kaydetti. Bahçe, Turgutreis, Demirtaş, Kiremithane gibi mahallelerin Mersin'in göbeği olduğunu ifade eden Akkurt, bu bölgelerin tamamen kentsel dönüşüme döndürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Burada gerçekleştirilecek bir kentsel dönüşümle Mersin'in göbeğinde çok büyük bir alan açılacağına dikkat çeken Akkurt, "Böylece birden Mersin nefes alacak. Halkın hazır olduğu yerler var. Bahçe Mahallesi zaten oturmuş bekliyor, 'birileri gelse de bizi kurtarsa' diye. Bir yerden bir kıvılcım öbür tarafları da tetikleyecek" dedi.

"ORADAKİ İNSANLARIN İNSANCA YAŞAMALARINA BİRAN ÖNCE GEÇİLMESİ LAZIM"

Önceliklerin farklı olmasına da değinen Akkurt, kentin doğu girişinde lojistiğin sıkışıp kaldığını dile getirdi. Sosyal ve yaşamsal açıdan kentin doğusundaki yaşam ortamının 21. yüzyıl Mersin'ine yakışmadığını vurgulayan Akkurt, "Oradaki o insanların yaşadıkları ortam bizlere yakışmıyor. Onları oraya mahkum edenler öncelikle utansın. Çünkü oradaki halka 'gelin' deyip altyapıyı hazırlamadan oraya yerleştirdikten sonra da ilgilenilmedi ama onlar artık bizim hemşerimiz, üçüncü kuşağa geldi. Olaya böyle bakmak gerekiyor. Onların da insanca yaşamasına biran önce geçilmesi lazım. Belki sadece bir açıdan değil birçok açıdan bakmak gerekiyor. Demirtaş ve Bahçe Mahallelerinde de madde bağımlılığı çok fazla örneğin. Çocukları alıp rehabilite ediyor geri getiriyorsun ama fiziki yapı o şeye uygun. O fiziki yapının da değişmesi gerekiyor" diye konuştu.

"HERKES MUTLU OLMALI"

Kentsel dönüşümün insanların yaşam tarzları düşünülerek hayata geçirilmesi ve herkesin mutlu olması gerektiğine de vurgu yapan Akkurt, kentteki doğu-batı ayrımına dikkat çekti. Artık, 'Mersinli hemşeriler' kavramını sürekli kullanmak gerektiğini savunan Akkurt, şunları söyledi: "Mersinli hemşerilerimizin insanca yaşamasını sağlamalıyız. Özellikle çocuklarımız açısından baktığımızda, batıdakiler üniversiteye gidiyor, doğudakiler yarını göremiyor gibi bir durum var. Onlar da bizim çocuklarımız; dolayısıyla onların da geleceğe hazırlanması sağlanmalı. Bunun yanında görsellik, yaşamsal alanları, sosyal alanlar açısından da çok önemli. Hem onların o iyi yaşama geçmesi Mersin'i de bir noktaya getirecek."

Kentsel dönüşüm konusunda MESİAD olarak 60 sayfaya yakın bir çalışma yaptıkları bilgisini de veren Akkurt, yakında bunu kamuoyuna sunacaklarını kaydetti. Orada yapılan yatırımda herkesin ve her kesimin de mutlu olması gerektiğinin altını çizen Akkurt, bu işin zorla değil, anlatarak hayata geçirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

"BARDAĞIN DOLU TARAFINI GÖSTERMELİYİZ"

İnsanların yaşam tarzlarının önemine dikkat çeken Akkurt, şöyle devam etti: "Bir adam bir-iki katlı binada oturmaya alışmışsa 12 katlıya çıkartıp asansöre bindiremezsin sen o adamı. Ne yapacaksın o zaman? Dört katlı yap, asansörsüz 5 katlı yap ama biraz daha yaygınlaştır, onları da mutlu et. TOKİ evleri deyince hep aklımıza 12-14 katlı binalar geliyor. O adamları orada ilk anda barındıramazsın ama onların da ihtiyaçlarına göre yaparsan, bir de iyi anlatmak lazım. Burada Akdeniz Belediyesi'ne de büyük görevler düşüyor. 'Sen buradan alınıp apartmana geçeceksin veya buradan alınıp bu bölgeye geçeceksin, istiyor musun?' dediğin zaman adam 'yok' der, çünkü alışmış artık oradaki yaşama o da. Ona anlatmak lazım, 'oraya gittiğin zaman evin şu kadar metrekare olacak, yaşam alanları şu şekilde olacak, ısıtması-soğutması, sosyal alanları, camisi, okulu, çocukların oyun alanları, spor tesisleri olacak' diye. Biraz daha gerçeği anlatırken de bardağın dolu tarafından baktırarak anlatmak lazım. Boş tarafından baktırarak anlattığın zaman karşıdan tepki geliyor. Bu konuda MESİAD'ın arabulucu olması ile ilgili çalışmaları var. Bunu yakında açıklayacağız

Haberler.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mersin'de kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutlar için kura çekildi
  • 14.10.2022 15:23

Mersin'de kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutlar için kura çekildi

Mersin'de, Akdeniz Belediyesi ve Toplu Konut İdaresince (TOKİ) kentsel dönüşüm p ...

FuzulEv, yılın ilk 5 ayında cirosunu yaklaşık iki kat artırdı
  • 11.06.2021 10:50

FuzulEv, yılın ilk 5 ayında cirosunu yaklaşık iki kat artırdı

FuzulEv, geçen yıl ocak-mayıs cirosunu, 2021'in aynı döneminde yüzde 87 artırara ...

Mersin'de 46,5 hektar alanda kentsel dönüşüm!
  • 21.04.2017 08:55

Mersin'de 46,5 hektar alanda kentsel dönüşüm!

Mersin'in Akdeniz Belediyesi, kentsel dönüşüm için Toplu Konut İdaresi Başkanlığ ...

Merter'de işlek sokaklar araç trafiğine kapatılacak mı?
  • 28.10.2014 16:03

Merter'de işlek sokaklar araç trafiğine kapatılacak mı?

Merter'in işlek sokaklarının araç trafiğine kapatılması" önerisi kapsamında, pil ...

Mersin, kentsel dönüşüm projeleriyle çarpık yapılaşmaya dur diyecek!
  • 07.02.2013 09:22

Mersin, kentsel dönüşüm projeleriyle çarpık yapılaşmaya dur diyecek!

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, kentin yüzde 30'unda yaşanan çar ...

TOKİ Mersin'de anket yaptı, vatandaş kentsel dönüşüm istedi!
  • 06.09.2012 16:50

TOKİ Mersin'de anket yaptı, vatandaş kentsel dönüşüm istedi!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) Mersin’de kentsel dönüşüm ...