maritbet girişmaritbet
Sivrihisar'da tarihi EVLER RESTORE EDİLECEK!

Sivrihisar'da tarihi EVLER RESTORE EDİLECEK!

Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi'nde, 56’sı konak 450 tarihi evin restore edilerek turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı

Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi'nde, 56'sı konak 450 tarihi evin restore edilerek turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı. İlçedeki tarihi Ermeni Kilisesi'nin de kültür merkezine dönüştürüleceği belirtildi.

Sivrihisar Belediye Başkanı DP'li Fikret Arslan, Ortadoğu Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü öğretim üyelerine, ‘Kent Vizyonu Yeniden Dikey Yapılanma' çalışması kapsamında master planı hazırlattıklarını belirtti. ODTÜ'lü 21 akademisyenin, 3 ay süren çalışmayla ilçede 56'sı konak toplam 450 konutun tarihi eser özelliğinde olduğunun belirlendiğini ifade eden Başkan Fikret Arslan, bu yapıların restoresi için önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurarak destek isteyeceklerini söyledi.
 
‘Uyuyan tarihimizi ayağa kaldırmak istiyoruz'
Ankara'nın Beypazarı ile Karabük'ün Safranbolu ilçelerindeki gibi Sivrihisar'da da yüzlerce tarihi evin bulunduğunu belirten Başkan Arslan, ilçeyi bir turizm merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Tarihi yapıların restoresi için başlatılan çalışmaya ODTÜ'nün yanı sıra Ankara Gazi, Eskişehir Osmangazi ve Anadolu üniversitelerinin de destek verdiğini kaydeden Arslan, şunları söyledi:
“Sivrihisar, Nasreddin Hoca'nın dediği gibi dünyanın merkezi. Burada yüzlerce tarihi eser bulunuyor. Tarihi Zaim Ağa Konağı'nda, Atatürk, Ankara dışında 24 Mart 1922 tarihinde Bakanlar Kurulu'nu toplamıştır. Bu konağın restoresi yapıldı ve müzeye dönüştürüldü. Biz, kaybolan kültürlerimizi ön plana çıkarmak istiyoruz. Kilimciliğimizi, yemeklerimizi tanıtmak istiyoruz. Tarihi camilerimiz var. Sivrihisar buram buram tarih kokuyor. Uyuyan tarihimizi ayağa kaldırmak istiyoruz.”
 
Ermeni kilisesi kültür merkezi olacak
Belediye Başkanı Fikret Arslan, ilçede bulunan tarihi Ermeni Kilisesi'nin de yakın zamanda kültür merkezine dönüştürüleceğini söyledi. Başkan Fikret Arslan, “Sivrihisar'daki Ermeni kilisesi, 1881 yılında Ulu Önder Atatürk'ün doğduğu yıl yapılmış. Eskiden kilisenin olduğu mahallede Ermeniler yaşıyormuş. Ermeniler 1921 yılında Sivrihisar'dan ayrılmışlar. Sivrihisar'da şu anda yaşayan Ermeni yok. Belediyemize ait olan bu kiliseyi 25 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis ettik. Türkiye'deki kiliselerin en büyükleri arasında yer alan Ermeni Kilisesi, Bakanlık tarafından kültür merkezine dönüştürülecek” diye konuştu.

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz