maritbet girişmaritbet
Sultangazi için hazırlanan kentsel dönüşüm projesi karma stile sahip!

Sultangazi için hazırlanan kentsel dönüşüm projesi karma stile sahip!

Sultangazi Yeniden Düzenlenecek Alanda Kentsel Dönüşüme Yönelik Mimari Fikir Projesi, GEDAŞ tarafından halihazır durum tespiti ve değerleme, kentsel tasarım, fizibilite ve modelleme, animasyonları yapıldı

Sultangazi Yeniden Düzenlenecek Alanda Kentsel Dönüşüme Yönelik Mimari Fikir Projesi, GEDAŞ tarafından halihazır durum tespiti ve değerleme, kentsel tasarım, fizibilite ve modelleme, animasyonları yapıldı.

Projenin Hedefleri

Sultangazi ilçesinin imajını yansıtacak bir kent meydanı oluşturulması,

Mevcut durumdaki imarsız parselasyon ve mülkiyet ilişkisinin yeniden düzenlenerek, hak sahipleri için kullanım imkanı oluşturulması,

Bölgede büyük eksikliği duyulan, ticari ve sosyal alanların oluşturulması,

Ticaret, alışveriş, eğlence, kültür gibi hizmet sektörlerinin yanı sıra proje alanının konut işleviyle beraber karma olarak tasarlanması, bu sayede bölgenin gece ve gündüz yaşayan bir kent mekanı haline getirilmesi,

Proje alanınında ulaşımı rahatlatacak trafik düzeninin oluşturulması.

Tasarım İlkeleri

Algılanabilirlik

Simgesellik

Sürdürülebilirlik

Kent kullanımına dönüklük, kente açıklık

Yaşanabilirlik karma kullanım, esneklik, kompaktlık

Konsept

Projenin talepler doğrultusunda öncelikli amacı kente giriş niteliği taşıyan bir kent meydanı oluşturmak olarak belirlendi. Mevcut durum itibariyle konut yerleşkesinin sonu ile sanayi bölgesi arasında kalan ve hiçbir şekilde yaya akışı olmayan bölgeye tasarlanacak kent meydanı, Sultangazi İlçesi'ne görsel katkıdan başka hiçbir fayda sağlamayacağı tespit edildi. Meydan kavramını oluşturan öğelerden "Toplanma Alanı" kavramından yola çıkarak çalışılan proje alanında oluşturulacak "Kent Meydanı"nın kullanım yoğunluğunu arttıracak, gece gündüz nüfusunu dengeleyecek ve sürekli yaya sirkülâsyonunu sağlayacak kentsel donatıları, proje içerisinde kullanmak gerekliliği kanısına varıldı.

Daha önce iş yerlerinin bulunduğu alanda ilk olarak bu binaların kaldırılarak büyük boş bir platform elde etme fikri doğdu. Bu boş alanın kentin günlük kullanımına hitap eden bir alana dönüşmesi için meydanla bağlantısı kopuk olan, halihazırda boş yeşil olan alanla bağlantı kuracak yaya yolları tasarlandı. Konut alanının uygun görüldüğü boş yeşil alanla kurulan bu yaya yolu bağlantısı meydana güçlü bir yaya sirkülasyonu sağlayacak. Meydan üzerinde blok mermer oturma birimleri yapılarak bu birimlerin olduğu alan ağaçlandırılıp meydan insanların günün farklı saatlerinde biriktikleri, dinlendikleri, çocukların bisikletleriyle dolaştıkları, güneşlendikleri bir alana dönüşecek.

Meydanın günlük kullanımı içinde, insanların ilgisini çekecek, meydanı hareketlendirecek bir öğe olarak su kullanımı fikriyle, kuru-sistem olarak adlandırılan havuzsuz fıskiyeler insanların ve özellikle çocukların suyla direkt ilişki kurması açısından tercih edildi. Bunun yanında bu sistem sayesinde fıskiyeler kapatıldığında meydan kullanıma engel olmaması da önemli bir avantaj.

Geceleri yine meydanda yer alacak, Kültür Merkezi üzerinde bulunan bir ekranla Açık Hava Sineması kullanımı insanların ilgisini çekecek.

Meydan çeperlerinde olması düşünülen en önemli alanlardan biri Ticaret Alanı oldu. Çarşı mantığıyla kurulacak bu alan yakın çevresinden göreceği ilgi ile tasarlanacak alana canlılık katacağı gibi, aynı zamanda da alışılagelmiş ticaret alanları-yapılarından farklı bir tasarımla da diğer ilçe ve bölgelerden ilgi görerek meydan bölgesinde gerekli yoğunluğu sağlayacağı düşünülerek tasarlandı.

Meydan ve oluşturulacak diğer kentsel donatılar ile yaya dolaşım bütünlüğü gözeterek tasarlanan Çarşı hemzemin geçitler, üst geçitler ile farklı yaya aksları doğrultusunda bölünerek parçalı kütleler halinde ve aynı zamanda içinde açık, yarı açık ve kapalı mekânlar oluşturulacak şekilde tasarlandı. 2 kat olarak düşünülen Çarşı yapısında alt katta alışveriş birimleri, meydan ve yeşil alan manzarasına hakim üst katta ise daha çok yeme-içme mekanları tasarlandı.

Projenin kuzey üst kısmında tasarlanan Cami ve yine aynı bölgede oluşturulan dolaşım alanından gelen yaya aksı (üst geçit) ile birleşen ticari yapının yeme-içme bölümleri "Ayakkabıcılık Müzesi"yle de bağlantılı.

Projenin güney tarafındaki üst geçit ve alt kottaki yaya akslarıyla ulaşımı sağlanan "Ayakkabıcılık Müzesi" Sultangazi İlçesinde yaygın olan spor ayakkabı üreticiliğine ithafen, Sultangazi Belediyesi'nin de arzusuyla tasarlandı. Yapay bir tepeciğin içine gömülerek üst kısmının aktif yeşil alan olarak kullanımı sağlanan bu müze, ticaret alanının yeme-içme bölümüyle bağlantılı olduğu gibi, TEM yoluna cepheli diğer yeşil alanla da bağlantılı ve meydan ve meydanda bulunan "Sinevizyon"u görebilecek şekilde tasarlandı ve konumlandı.

Meydan ile mevcut yerleşke arasında tasarlanan gezi parkının müzenin üst kotunda bulunan dinlence alanlarından gelen aks ile meydan ve meydanın üstünden gelen yaya akslarıyla ve mevcut yerleşmeden gelen geniş yaya aksıyla ulaşım sağlanmakta, aynı zamanda meydan ile otel arasında tampon bölge oluşturuyor. İçerisinde aktif ve pasif yeşil alanlar ve su parkları-havuzlar yapılması tasarlandı.

Kültür Tesisi ve Ofis Yapısı günlük yaya sirkülasyonunun yoğun olduğu bölgeden konut bölgesine geçiş kısmında bir bağlantı noktası oluşturuyor. Büyük bir ekranın bulunduğu "Kültür Tesisi" binasında kültürel aktivitelerin yapılacağı farklı büyüklükte mekanlar olması düşünüldü.

"Kültür Tesisi" binasının üst katları ise "Ofis Bloğu"na ayrıldı.

Konut bölgesi ise; meydan alanının sonu olan "Kültür Tesisi" ve "Ofis Bloğu" bitiminden başlayarak, ana yolla arasına geniş bir gezi parkı sınırı çizmekte ve "Çamlık Parkı"na kadar uzanıyor.

Konutlar halihazırdaki bitişik nizam yapılaşmadan türeyerek geniş cepheli ve avlulu binalar olarak tasarlandı. Yapıların ortak alanı olan bu avlular içerisinde yarı açık park ve dinlenme alanları barındırıyor.

Binaların mimarisinde klasik nokta blok anlayışı yerine devam eden geniş cepheli yapılar olarak yapılması düşünüldü.

Yapılar için kullanılan alanlardaki "Yeşil Alan"ın yeniden kazanılması için, bina çatılarında aktif ve pasif kullanımda yeşil çatılar düşünüldü. Eğimli çatılarda pasif kullanılacak bu alanların, düz çatılı konutlarda her bir daireye bir çatı bahçesi olarak aktif kullanımda olması uygun görüldü. Yapıların ortak avluları dışında kendilerine özel bu tarz alanlarının olması, şehir içinde bir tatil mekanı rahatlığı ve müstakil evde yaşıyor olma hissi uyandıracak.

Yapılar 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 ve dublex şeklinde her türlü isteğe cevap verecek tipte. Rezidans diye ayrılan 2 yapı bloğu proje alanındaki en yüksek 2 binadır. 20 ve 15 katlı olarak düşünülen bu yapılarda 4+1 ve 5+1 konutların yanı sıra çatı katlarında dublex daireler mevcut olacak.

Çamlık Parkı'na gelindiğinde halihazırda düğün salonu olarak kullanılan yapının, eski bakımsız ve kullanışsız olduğu düşünülerek, belediyeye ait bir sosyal tesis yapılması uygun görüldü.

Arkitera

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sultangazi kentsel dönüşümle böyle olacak!
  • 29.04.2013 13:01

Sultangazi kentsel dönüşümle böyle olacak!

Sultangazi Yeniden Düzenlenecek Alanda Kentsel Dönüşüme Yönelik Mimari Fikir Pro ...

6. AVM Kütüphanesi Sultangazi'de açıldı
  • 01.01.2021 12:24

6. AVM Kütüphanesi Sultangazi'de açıldı

Edebiyat ve sanat içerikli etkinliklere, söyleşilere, imza günlerine, müzik perf ...

Yapılara afet kimlik belgesi önerisi
  • 14.09.2020 14:23

Yapılara afet kimlik belgesi önerisi

Prof. Dr. Kutoğlu, yapılara afet kimlik belgesi verilmesi gerektiğini kaydetti. ...

Başkan Hançerli: "Avcılar'da 11 bin 893 binadan 965’i yenilendi"
  • 15.08.2020 10:32

Başkan Hançerli: "Avcılar'da 11 bin 893 binadan 965’i yenilendi"

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli riskli binaların önemli bir kısmında otu ...

Sultangazi Belediyesi tapu sorununu çözüyor
  • 11.07.2020 11:42

Sultangazi Belediyesi tapu sorununu çözüyor

Sultangazi'de 117 tapu gerekli işlemlerin ardından en kısa zamanda sahiplerine t ...

Sultangazi’de çatlak nedeniyle 3 bina tahliye edildi
  • 23.06.2020 09:12

Sultangazi’de çatlak nedeniyle 3 bina tahliye edildi

Sultangazi Zübeyde Hanım Mahallesi’nde iki bina arasında oluşan çatlak nedeniyle ...