maritbet girişmaritbet
Sur'a tespit çalışmaları için 40 kişilik ekip gitti!

Sur'a tespit çalışmaları için 40 kişilik ekip gitti!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde zarar tespit çalışmasını yürüten inşaat mühendisleri ve mimarlardan oluşan 40 kişilik ekip, kapsamlı bir çalışma yapıyor.

AA muhabirlerinin edindiği bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sur'da tarihi dokunun korunmasını ve yöresel mimarinin ortaya çıkarılmasını ön plana alan özel bir çalışma yürütüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Sur'a yönelik çalışmaların sekteye uğramadan tamamlanması amacıyla özel koordinatör ekipler oluşturulması talimatı verdi. Bu çerçevede Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ile Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş görevlendirildi. Ceylan ve Demirtaş, zarar tespit sürecinde sık sık bölgeye giderek yapılan çalışmaları takip edecek.

Sur'daki çalışmalar hızla tamamlanacak

Bölgede 2 Mayıs'tan itibaren, inşaat mühendisleri ve mimarlardan oluşan 40 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilen zarar tespit çalışmalarında binalar az hasarlı, ağır hasarlı ve yıkık olarak sınıflandırılıyor.

Bakanlık, zarar tespit çalışmalarının hızlı bir şekilde sonuçlanması amacıyla ilk kez Cizre'de uygulanan "online sistemi" Sur'da da kullanıyor. Binalara yönelik tespitler, bu sistem ile anında merkeze aktarılacak. Böylece Sur'daki çalışmaların mümkün olan en hızlı şekilde tamamlanması amaçlanıyor. Bu sürecin ardından riskli alan tespitleri gerçekleştirilecek ve ilan edilecek. Rezerv alan çalışmalarının başlaması ile terör mağduru vatandaşlarla birebir görüşmeler gerçekleştirilerek yeni yaşam alanlarına yerleşmeleri sağlanacak.

Tescilli yapılara özel inceleme

Sur'da inşaat mühendisleri ve mimarlardan oluşan ekibin yapacağı çalışmalar, mahalle mahalle, sokak sokak ilerleyecek. Bu çalışmalara alanı ve vatandaşları tanıyan muhtarlar da eşlik edecek. Terör örgütünün tahrip ettiği tescilli tarihi yapılar ise Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları ile incelenecek.

Yorum Yaz