maritbet girişmaritbet
Tepecik Konutları'nın imar planı iptal!

Tepecik Konutları'nın imar planı iptal!

Tarım arazisine yapılan konutların imar planı iptal olduğu halde satışlar sürüyor

KİPTAŞ'ın Büyükçekmece'de "mutlak tarım arazisi"nde inşaatına başladığı "Tepecik Konutları”nın satışı, projeye dayanak oluşturan imar planının iptal edilmesine karşın sürüyor. İmar planının iptali için dava açan Ziraat Mühendisleri Odası, tarım arazilerine yönelik tahribatın bir belediye şirketi olan KİPTAŞ eliyle yürütülmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak yargı kararlarına uyulması çağrısı yaptı.

Yasadışı inşaat

Karara karşın Tepecik Konutları, KİPTAŞ'ın internet sitesinde "satışı devam eden projeler" arasında gösteriliyor.
Evlerin, 24 ay sonra sahiplerine teslim edileceği belirtilerek "Büyükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne nazır konumuyla Tepecik Konutları, KİPTAŞ güvencesiyle sizi bekliyor" ifadeleriyle reklamı yapılıyor. KİPTAŞ'a tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer, bu duyurunun web sayfasından hemen kaldırılmasını ve bölgede şu ana kadar yasadışı yapılan tüm inşaatların derhal yıkımına başlanmasını istedi. İstanbul'un yüzölçümünün sadece yüzde 28'ini oluşturan tarım arazilerinin de kaybedilmesi halinde, telafisi mümkün olmayan bir noktaya varılacağına dikkat çeken Tuncer, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin son tarım alanlarını da yok edecek yasadışı konutlar yapmaktan vazgeçmelidir" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin toplu konut uygulamalarını gerçekleştiren İstanbul Konut, İmar, Plan, Turizm, Ulaşım, Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (KİPTAŞ) Tepecik'e bağlı Türkoba'da "mutlak tarım arazisi" üzerinde 2008 yılında inşaatına başladığı "Tepecik Konutları”nın dayandığı imar planının iptali için Ziraat Mühendisleri Odası dava açtı. Yargı süreci devam ederken arazi üze rindeki bilirkişi incelemeleri sonucu, İstanbul İl Tarım Müdürlüğü 21 Ekim 2008'de KİPTAŞ'a, “tarımsal alanda kaçak uygulama" yaptığı gerekçesi ile 344 bin 240 liralık ceza kesti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, konut projesini, imar planlarına uygun olduğu ve ruhsatlı yapıldıklarını belirterek savundu. Ancak İstanbul 5. İdare Mahkemesi, tarım arazisi üzerinde konut yapma projesinin önünü açan 1/5 bin ölçekli Nâzım İmar Planı'nı 24 Aralık 2010 tarihinde iptal etti. Kararda, Tepecik'teki mutlak tarım arazilerinin, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'ndaki şartlar yerine getirilmeden ve ilgili kurumlardan olumlu görüş alınmadan yapılaşmaya açılmasını öngören Nâzım İmar Planı'nın, imar mevzuatı ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğuna hükmedildi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz