maritbet girişmaritbet
'Konut kredi faizlerinin yüzde 0,65'lere inmesi bekleniyor'

'Konut kredi faizlerinin yüzde 0,65'lere inmesi bekleniyor'

İzmir Ticaret Odası Başkanı,"(Konut kredisi faiz oranları) Beklenti, faizlerin yüzde 1'in altına, hatta 0,65 noktasına kadar inmesi." dedi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, konut kredilerinde faiz oranlarının yüzde 1'in altına, hatta 0,65 noktasına kadar inmesinin beklendiğini, bu gerçekleşirse sadece inşaat sektörünün değil, tüm ekonominin canlanacağını belirtti. 

Demirtaş yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektörünün ekonomiyi en fazla etkileyen sektörlerin başında geldiğini, konut faizlerinin de sektör için belirleyici unsurların başında yer aldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine harekete geçen bankaların konut faizlerini aşağı çekmesi sonucu piyasada hareketlilik başladığını belirten Demirtaş, şunları kaydetti:

"Şu anda uygulanan faiz oranları yüzde 0,95-1 aralığında, ama piyasalarda yılbaşına doğru faizlerin yüzde 1'in altına düşmesi hatta yüzde 0,65'lere inebileceği beklentisi hakim. Daha fazla faiz düşüşü beklendiği için gayrimenkul sektöründe henüz istenilen hareketlilik sağlanamadı. Önümüzdeki aylarda bankaların daha fazla devreye girmesiyle de konut talebindeki artış gündemde kalacak gibi görünüyor. Bu noktada faiz indirimlerinin uzun süreli olması en büyük beklentimizdir. Diğer yandan bankalar bir aldatmaca içinde. Faiz oranını düşük gösteriyorlar, ama ekspertiz ücreti, tahsis bedeli, dosya parası gibi eklentilerle faiz oranına en az yüzde 3 ilave alıyorlar. İşleme başlayan kredi taleplisi alım noktasında olduğu için vazgeçemiyor. Bu resmen aldatma. O yüzden hem faizlerin düşmesini hem de bu masrafların azaltılmasını bekliyoruz."

Demirtaş, tapu, alım-satım, belediye inşaat ruhsat, yol, kanal gibi katılım bedelleri ve oturma raporu harçlarında da indirim uygulanması gerektiğini ifade etti.

Bu indirimlerin satış fiyatlarına olumlu yansıyacağını vurgulayan Demirtaş, inşaat sektörünün canlanması için ayrıca kentsel dönüşüme de hız verilmesi gerektiğini belirtti. Demirtaş, bina bazındaki dönüşümlerden ziyade ada, sokak, mahalle hatta semt bazında dönüşümlere ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut kredisi kullanımı ne kadar oldu?
  • 25.03.2022 09:12

Konut kredisi kullanımı ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık para ve banka istat ...

Konut kredisi hacmi 300 milyar TL'yi aştı!
  • 18.02.2022 09:01

Konut kredisi hacmi 300 milyar TL'yi aştı!

Tüketici kredileri tutarı, 11 Şubat itibarıyla 856 milyon lira artarak 778 milya ...

Konut kredisi kullanımı 275 milyar TL seviyelerinde seyrediyor!
  • 05.02.2022 09:23

Konut kredisi kullanımı 275 milyar TL seviyelerinde seyrediyor!

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, geçen hafta 7,4 milyar lira artarak 5 tri ...

Konut kredisi hacmi 290 milyar TL'ye yaklaştı!
  • 12.11.2021 08:33

Konut kredisi hacmi 290 milyar TL'ye yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 28 milyar 999 milyon lira artarak ...