maritbet girişmaritbet
"Konut kredileriyle ilgili düzenleme satışları artıracak"

"Konut kredileriyle ilgili düzenleme satışları artıracak"

ERA Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, kredilere yönelik düzenlemeler ile konut satışlarının yüzde 10 artacağını söyledi.

Yılda 1.1 milyonun üzerinde konutun el değiştirdiği Türkiye'de, kredili konut satış miktarı hızla artsa da bu durum tüketici şikayetlerini de beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz yıl mart ayında 111.4 milyar lira olan konut kredisi kullanımı bu yıl aynı dönemde 131 milyar liranın üzerine çıkınca tüketici şikayetleri de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlığın konuya ilişkin yaptığı düzenlemeyle konut satışlarında artış olacağı beklentisi doğdu. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, getirilen değişikliklerle konut satışlarında bu yıl en az yüzde 10 artış beklediklerini söyledi.  

Mustafa Baygan “Bugüne kadar konut kredisinde tüketici kesin olarak teminat vererek çalıştığı yani kredi veren kuruluşun geri dönüşü tam garanti altında olduğu için ilave  bürokrasi ve gereksiz maliyetler caydırıcı etki yaptı. Şimdi erken ödeme tazminatı getirildi, bu çok önemli bir değişiklik. Bir nevi cezanın azalmış olması söz konusu. Şimdi ceza ve mükâfat uygulaması olacak, bu da tüketici lehine çalışacak. 

Yönetmeliğe göre; konut kredisi kullandıran kuruluşlar kredinin detaylarını içeren bilgi formunu sözleşme yapmadan önce tüketiciye vermek zorunda kalacak. Artık tüketici kredi aldığı için zorla sigortalı yapılamayacak. Konut kredisi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret talep edilemeyecek. Erken ödeme tazminatı, kalan vadeye göre belirlenecek. Tüketici kredinin bir taksitini ödemedi diye banka harekete geçemeyecek. Bankanın harekete geçmesi için üst üste 2 taksitin ödenmemiş olması gerekecek. Bütün bunlar konut kredisi talebini arttıracak. Bu sene 2014 konut satışlarının artması bekleniyordu, bu düzenlemeler artışı körükleyecek” diye konuştu.

Stüdyo evlere ilgi arttı

Bunlardan dolayı da konut satışlarında geçen yıla göre en az yüzde 10 artış beklediklerinin altını çizen Baygan, satışların büyük kısmının da konut kredisi ile olacağını ifade etti. Baygan “Bazı  bilgilere göre en az 1.3 milyon adet konut satışı bekleniyor bu yıl. Hatta stüdyo evler 1+1'ler gibi revaçta olmaya başladı. 

Konut kredilerinde ki bu iyileşmenin satışları arttıracağının diğer bir göstergesi de ocak ve nisan döneminde satılan 416 bin konutun 161 binin konut kredili olmasıdır. Bankaların en net ve bence en az riskli para kazanma noktaları olan ‘konut kredisi türünde' bu tip uygulamalar, ekonomiye ayrıca bir hareket getirecek. Malum inşaat sektörü ekonominin kalbidir. Bütün karşı itirazlara rağmen de öyle olmaya devam edecektir” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut satışları kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 düştü!
  • 15.12.2022 10:24

Konut satışları kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 düştü!

Konut satışları kasımda bir önceki aya göre yüzde 14,8, geçen yılın aynı ayına k ...

Konut satışları ekim ayında bir önceki yıla göre %25,3 oranında düştü!
  • 16.11.2022 10:17

Konut satışları ekim ayında bir önceki yıla göre %25,3 oranında düştü!

TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları Ekim ayında bir önceki y ...

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı
  • 19.04.2022 16:13

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2022 yılı Mart ayı ...

Konut stokları kasımda da hızla erimeye devam etti
  • 15.12.2021 11:45

Konut stokları kasımda da hızla erimeye devam etti

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi kasım ayı sonuçları açıklandı. ...