maritbet girişmaritbet
Konut kredisi kullandırımlarının artmasıyla birlikte şikayetler de arttı!

Konut kredisi kullandırımlarının artmasıyla birlikte şikayetler de arttı!

Konut kredisi kullanım oranının artması ile kredi kullanımında yapılan işlemlerden dolayı Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvuruların arttığı belirlendi

Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine en çok banka kredileri için verilen dosya masrafı, yüksek ekspertiz ve yeniden yapılandırma ücreti gibi şikayetlerle başvurular yapılıyor.

Son zamanlarda özellikle konut kredisi kullanım oranının yükselmesi ile kredi kullanımında yapılan işlemlerden dolayı Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvuruların arttığı belirlendi.   

Özellikle konut kredileri kullandırımlarında bankanı aldığı dosya masrafı, yüksek ekspertiz ve yeniden yapılandırma ücreti gibi şikayetlerle Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurular yapılıyor. Diyarbakır'da son 6 ayda Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine yapılan 14 bin başvurunun yüzde 70'ten fazlasını bankalara ait olduğu saptandı. 

Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Niyazi Kavar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Diyarbakır'da faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine 10 bin 294 kişinin başvurduğunu, bunlardan yaklaşık 8 bin başvurunun sonuçlandığını söyledi.

Hakem Heyetine Yapılan Başvurular Arttı

Başvuruların 3 ayda sonuçlanması gerektiğini ancak çok yoğun başvuru nedeniyle kararların bazen 7-8 ayı alabildiğini aktaran Kavar, sonuçlanan kararların yüzde 89'unun da tüketici lehine sonuçlandığını belirtti.

Geçen yıl ve son 6 ayda özellikle bankacılık işlemleriyle ilgili yoğun başvurular olduğunu ifade eden Kavar, "Tüketici, bankadan ya tüketici ya konut kredisi almıştır. Dosya masrafı, ekspertiz ücreti veya kredi kartıyla ilgili sorunlardır. Geçen yıl 10 bin 294 başvurunun yüzde 77'si bankacılık ile ilgili sorunlardı. Türkiye genelinde de bu oran yüzde 59'dur" diye konuştu.

Bankaların neredeyse her türlü işlem için para aldığını vurgulayan Kavar, şöyle devam etti:

"Gerçekten bankalar son zamanlarda her türlü işlemlerinden tüketicilerden bir şey almaya başladı. Yapmaları ve vermeleri gereken bir yazı için bile para alıyorlar. Örneğin borcun bittiğine dair yazı istendiğinde ipoteğin kaldırılması için para isteniyor. Yapılandırma için para isteniyor. Önceki borcu kapatıyorlar, yeni borç açıyorlar. Yeniden açtıkları dosya için masraf alıyorlar. Dosya masrafının içeriğini de halen kimse anlamış değil. Ne anlama geliyor, kimse bilmiyor. Mahkemeler, bankalara soruyor, cevap veremiyorlar. Adını bir dosya masrafı koymuşlar."

Kavar, bazı bankalar düşük kredi faiz oranı ile kredi verdiğini ama dosya masrafını yüksek gösterdiğini, bazen de tersi yaşandığını belirterek, tüketicilerin, bankaya başvururken sadece faiz oranını değil, dosya masrafını da sormaları gerektiğini kaydetti.

Son 6 Ayda 14 Bin Başvuru

Bu yılın son 6 ayında sadece Kayapınar ilçesinde Tüketici Sorunları Hakem Heyetine 6 bin başvuru yapıldığını, Diyarbakır ve ilçelerinde yaklaşık 14 bin başvurunun olduğunu bildiren Kavar, geçen yıl bütün bir yılın başvurusu 10 bin 294 iken, bu yılın ilk 6 ayında sayının 14 bine yükseldiğini, yıl sonuna doğru bu sayının katlanacağını dile getirdi.

Şikayetlerin yüzde 70'den Fazlası Bankacılık İşlemleri ile İlgili

Başvuranların yüzde 70'den fazlasının bankacılık işlemleri ile ilgili şikayetler olduğuna dikkat çeken Niyazi Kavar, şöyle devam etti: "Ayıplı mal ve hizmetler başvurusu ikinci sırada kaldı. Bankacılık işlemleri hepsinin önüne geçti. Çünkü bankacılık işlemleriyle ilgili çok yoğun şikayetler var. Krediler, dosya masrafları ve yeniden yapılandırma konusunda istismar olduğu için yoğun başvuru yaşanıyor. Bunda basının da çok etkisi oluyor. Hakkını elde eden bir tüketici ile ilgili haberler çıkınca diğer tüketiciler de bilgi sahibi oluyor. Basının kamuoyunu bilgilendirme görevi kapsamında tüketicilerimiz daha çok bilgileniyor ve başvuru yapıyorlar. Bu güzel birşey."

Tüketicilere 1 Gün Önce Evraklar Verilmeli

Tüketicilerin bankalara başvururken her şeyi sorması ve bankaların evraklar imzalanmadan tüketiciyi bir gün önce bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kavar, bankanın 1 gün önceden şartlarını tüketiciye bildirmesi gerektiğini anlattı.

"Ama bankaların çoğu böyle yapmıyor. Tüketicilere evrakları imzalatırken, bir gün öncenin tarihi atılmış ve birgün önce bilgilendirmiş olarak görünen evrak imzalatıyorlar. Böyle usulsüz işlemler yapılıyor. Tüketiciler buna dikkat etsinler" diyen Kavar, sadece kredinin faizine değil, tüm maliyetine bakılması gerektiğini bildirdi.

Hayat Sigortası ve Konut Paket Sigortası Zorunlu Değil

Maliyeti en düşük kredi alınması gerektiğini, hayat ve konut paket sigortası yaptırmanın zorunda olmadığını belirten Kavar, bankaların bunu tüketicilere bildirmesi gerektiğini söyledi.

"Koyu siyah harflerle 16 punto yazılmış bildirim yazının içerisinde olması lazım. Ama maalesef halen bankalar dosya masrafı ve yüksek oranda ekspertiz ücreti alıyor, hayat ve konut paket sigortası yaptırıyor. Tüketicilerin bunlardan sonra haberi oluyor" diyen Kavar, daha sonra tüketicilerin Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurduğunu, heyet kararlarının da bağlayıcı olduğunu bildirdi.

Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Niyazi Kavar, bankacılık işlemlerinde tüketici mağduriyetinin giderilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

CNN Türk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut kredi kullanımı 305 milyar lirayı aştı!
  • 10.03.2022 17:47

Konut kredi kullanımı 305 milyar lirayı aştı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık b ...

Öğrenci şehri Eskişehir'de emlak krizi yaşanıyor
  • 30.09.2020 11:53

Öğrenci şehri Eskişehir'de emlak krizi yaşanıyor

Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi’ni ...

Konut kampanyaları kredili satışları ateşledi!
  • 05.09.2020 09:34

Konut kampanyaları kredili satışları ateşledi!

Ekonominin lokomotifi konut sektörü, son dönemde gerçekleştirilen kampanyalarla ...

Tüketici kredilerinin 188,9 milyar lirası konut için harcandı!
  • 10.11.2017 11:59

Tüketici kredilerinin 188,9 milyar lirası konut için harcandı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi arttı, 188 milyar 904 milyon liralık bölüm kon ...

2 ayda 57 bin ipotekli konut satın aldık!
  • 25.03.2016 14:46

2 ayda 57 bin ipotekli konut satın aldık!

İpotekli satışlar kapsamında 2016'nın ilk 2 ayında 57 bin 972 satış gerçekleşti. ...

Konut kredisi alımları artınca gayrimenkul sektörü hareketlendi
  • 19.11.2013 13:13

Konut kredisi alımları artınca gayrimenkul sektörü hareketlendi

Kredilerde maliyetlerin yükseltilerek kullandırımların azaltılacağının ve konut ...