maritbet girişmaritbet
Konutta faiz indirimi dopingi!

Konutta faiz indirimi dopingi!

Emlak Konut ile GYODER'in kampanyası ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi çağrısı bankalar harekete geçti, konut sektörü heyecanlandı.

Emlak Konut GYO ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin (GYODER) başlattığı kampanyalar ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından harekete geçen bankaların konutta faizleri yüzde 1'in altına düşürmesi gayrimenkul sektöründe heyecan yarattı. 

Sektör temsilcileri, bazı bankaların konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına çekmesiyle bekleyen talebin harekete geçeceği, konut satışlarının yüzde 10-30 oranında artmasını bekliyor.

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önceki gün bir araya gelmesinin piyasalara yansımasının çok iyi olduğunu söyledi.

Aşa, inşaat sektörünün önünün açık olduğunu ve bunun net bir şekilde görüldüğünü ifade ederek, "Devletin sektöre desteği her geçen gün artıyor. Emlak ve inşaat piyasası dinamo bir sektör. Sektörün ilerlemesi için finans ayağının da harekete geçmesi gerekiyordu. Bankaların gerek devletten gerekse yurt dışından aldığı kredileri satması lazım ama satamıyorlardı. Çünkü faizler yüksekti, ortam gergindi. Böyle olunca onların da oranlarda indirime gitmesi gerekiyordu." dedi.

Aşa, vatandaştan konut talebi olduğunu ve bu talebin harekete geçmesi gerektiğini kaydederek şu değerlendirmelerde bulundu:

Nizameddin Aşa

"15 Temmuz'dan sonra vatandaşların ekonomiye güveninin arttığını düşünüyorum. Piyasalarda muhteşem bir rahatlama oldu. Halkın üzerinden bilinmeyen, tanımlayamadığı bir yük kalktı. Önümüzdeki süreç daha iyi olacak havasına girildi. Piyasalar da buna uyma yolunda. Özel sektör bu konuda üzerine düşeni yapmalı, yapıyor. Gayrimenkul sektörünün hareketlenmesi için üreticiler, devlet ve bankalar adım atmalıydı. Üreticiler çeşitli kampanyalar, devlet düzenlemeler yapıyor. Geriye tek kalan finans ayağıydı. Şimdi de onlar adım atıyor."

Aşa, kredi faiz oranlarında düşüş yaşanmasıyla beklemede olan vatandaşların konut alacağını belirterek, "Faizlerin düşmesinin satışları ne kadar artıracağına dair şimdiden bir rakam vermek zor. Ancak ilk başta bile satışlar yüzde 10 artar. Kredi oranlarının düşmesi ve diğer alınacak kararlarla satışlar yüzde 30'a kadar çıkabilir." ifadelerini kullandı.

"Bekleyen alıcıyı harekete geçirecek"

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, konut kredisi faizlerinin düşmesi ve yüzde 1'in altına inmesi gerektiğine dair sürekli çağrıda bulunduklarını anımsatarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirim kararlarına rağmen bankaların şimdiye kadar direndiğini söyledi.

Melih Tavukçuoğlu

Şimdiye kadar yüzde 1,10 ve üzerinde seyreden faiz oranlarının yatırımcıları ve alıcıları beklemeye geçirdiğini dile getiren Tavukçuoğlu, "Faiz indirim beklentisi yüzünden alıcılar temkinli ve beklemedeydi. Hem komşu ülkelerdeki karışıklıklar hem terör saldırıları hem Ramazan hem de yaz tatili derken, inşaat sektörü durağan bir döneme girmişti." dedi.

Tavukçuoğlu, 15 Temmuz'dan sonra sektörde başlayan seferberlik sonrası Erdoğan'ın banklara yaptığı faiz indirimi çağrısının çok önemli olduğunu kaydederek, bu çağrıya ilk cevabın Ziraat Bankası'ndan geldiğini bildirdi.

Dernek olarak Ziraat Bankası'nın başlattığı ve bazı bankaların sürdürdüğü kredi oranı indiriminin diğer bankaları da harekete geçirmesini istediklerini anlatan Tavukçuoğlu, faiz oranı indikçe aylık ödeme tutarlarının düştüğünü vurguladı.

Tavukçuoğlu, 10 yıl vadeli konut kredisinde oranların yüzde 0,80 ile 0,90 arasında olması gerektiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Böyle olursa insanlar konut kredilerini 10 yıl gibi çok uzun vadede ödemekten yana kullanır. Ayrıca oturmaktan ziyade konut alımı, yatırım aracı olarak yeniden popüler hale gelecektir. Bankaların yapmış olduğu bu ilk adımın etkilerini kısa zamanda konut satışlarında göreceğimizi düşünüyoruz. Çünkü uzun zamandır, konut alıcısı bu indirim kararını bekliyordu ve konut alımını ileri bir tarihe ertelemişti. Konut fiyatları sadece kredi oranlarındaki indirim nedeniyle artmayacak. Şu an konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 35 oranında bir indirim söz konusu. Konut almak için en doğru olan bu zaman diliminde faizlerin de inmesiyle konut satışları yüzde 10 oranında artacaktır."

"Umarız faiz indirimi diğer bankalara da yayılır"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Emlak Konut GYO'nun başlattığı tarihi kampanyanın özünde birlik ve beraberlik mesajı taşırken konut almak isteyenlere de büyük fırsat sunduğunu söyledi.

Nazmi Durbakayım

Bu zor günlerin el birliği ile aşılabileceğini dile getiren Durbakayım, "Kampanyada finans sektörü eksikti. Nitekim kampanyanın başladığı günlerde bu birlikteliğin daha da güçlenmesi, yaratılan sinerjinin daha çok etki yaratması için finans sektörünün de güç vermesi gerektiğini söylemiştik." dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kredi faiz oranlarının düşürülmesi hususunda bankalara sürekli çağrıda bulunduğunu anımsatan Durbakayım, "Cumhurbaşkanımızın ve sektörümüzün bu sesine ilk olarak Ziraat Bankası'nın olumlu yaklaşması bizi çok sevindirdi. Diğer bankaların da bu konuda çalışmalar yaptığı duyumunu alıyoruz. Umarız bu güç birliği yaklaşımı genele yayılır ve faiz oranları yüzde 0,70 sevilerine kadar geriler." diye konuştu.

"Yüzde 1 psikolojik eşik"

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, banka faizlerinin düşmesinin sektöre mutlaka olumlu yansıyacağını belirterek, "Konut kredilerinin yüzde 1'in altına düşmesi çok önemli. Çünkü bu psikolojik eşik. Ev sahibi olmak isteyen birçok tüketici banka faizleri nedeniyle çekinceye düşerken faizlerin bu eşiğin altına düşmesi sayesinde tüketicinin endişeleri ortadan kalkacaktır." dedi.

Altan Elmas

Faizler yüzde 1'in üzerine çıktığında vatandaşların beklemeye geçtiğini dile getiren Elmas, konut kredi faizlerinin düşmesinin özellikle de biten konutların satışının gerçekleşmesinde etkili role sahip olduğunu, böylece stokların eritilebildiğini aktardı.

Elmas, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizin zor bir süreç geçirdiği bu günlerde gayrimenkul sektörü karlarından feragat etti ve gerçekleştirdiği kampanya ile faizi yüzde 0,70 seviyesinde sabitledi. Ancak takdir edilmesi gerekir ki gayrimenkul sektörünün de bunu belli bir süre göğüsleyebilmesi mümkün. Bu nedenle sektördeki hareketliliğin uzun soluklu olması için bankaların da taşın altına elini koyması önemli. Bankaların faizleri geri çekmesiyle konut satışlarındaki canlılık korunacaktır. Bizim beklentimiz konut kredi faizlerinin 120 ay için yüzde 0,90 seviyesine çekilmesi yönünde. Gayrimenkulün birincil yatırım aracı olarak kabul edildiği ülkemizde, faizlerdeki düşüş, bekleyen talebi uzun vadede harekete geçirecektir ve böylelikle de sektör hedeflediği 1 milyon 400 bin konut satışına ulaşacaktır."

konut kredisi faiz indirimi

İlk 6 ayda 630 bin 799 konut satıldı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) yayınlanan konut satış istatistiklerine göre bu yılın ilk 6 ayında Türkiye genelinde 630 bin 799 konut satıldı. 2016'nın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,67 düşüş yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  rakamlarına göre Türkiye'de ocak ayında 84 bin 556, şubatta 101 bin 703, martta 117 bin 205, nisanda 106 bin 348, mayısta 114 bin 800 ve haziranda ise 106 bin 187 konut satıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!
  • 24.02.2023 11:33

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!

Yeni Konut Finansman Programı'na bankalar tarafından sağlanacak finansman ve kat ...

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı
  • 19.01.2023 14:23

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, 2023 vizyonunu 19 Ocak Perşembe günü g ...

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı
  • 15.12.2022 11:47

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı

“REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” Kasım 2022 sonuçlarına göre; 2022 Kasım ...

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi
  • 17.11.2022 14:51

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ekim 2022 sonuçlarına göre; markalı kon ...

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!
  • 29.10.2022 15:59

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!

Akiş GYO, gayrimenkul sektörüne, topluma ve sürdürülebilirliğe sağladığı katkıla ...