maritbet girişmaritbet
Son Yılların En Avantajlı Konut Kredileri

Son Yılların En Avantajlı Konut Kredileri

Ev sahibi olmanın ve kira derdinden kurtulmanın en cazip yolu konut kredilerine başvurmaktan geçiyor.

Son yıllarda fazla gündeme gelen konut kredilerinde tüketiciyi üzmeyen, avantajlı tarifeler var.

Ev fiyatları ilden ile değişse de, konut kredisi miktarı ve faiz oranlarının sabit kalması vatandaş açısından büyük bir avantaj yaratıyor. Konut kredisi ev sahibi olmak isteyen tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kredilerin yeniden finanse edilmesidir. İnsanların kolay bir şekilde hatta kira öder gibi ev sahibi olmasını amaçlayan konut kredisi güvenilir bir Gayrimenkul Finansman sistemidir.

Konut kredisi devlet tarafından da yasayla koruma altına alınmıştır. Mortgage yasası olarak bilinen 5582 sayılı konut kredisi finansmanı sözleşmelerine ilişkin olarak; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Konut Kredisi Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği'nde düzenlemeler yer alır.

Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı tarafından yapılan faizleri düşürün talimatına, birçok banka konut kredisi faiz oranlarını düşürerek olumlu bir biçimde yanıt vermiştir. Bu durum konut kredisi almak isteyen herhangi bir tüketicinin, var olan gündemden olumsuz olarak etkilenmesine engel olmuştur.

BANKALARIN KONUT KREDİSİ DETAYLARI

Ziraat Bankası: Devlet bankası olan Ziraat'ten konut kredisi almak isteyen bir vatandaş 120 aya kadar vade imkanı ve 1,63 faiz oranıyla, konut kredisi çekebilir. 120 aya kadar vade ile çekilen konut kredisi, konutun ekspertiz değerinin en fazla %75'i kadar alınabilir.

Akbank: Eğer Akbank'tan konut kredisi almak istenirse yine 120 aya kadar vade imkanı ve 1,06 faiz oranıyla, konut kredisi çekilebilir. Akbank'ın konut kredisi için belirlediği tahsis ücreti ise 500 lira.

Garanti Bankası: Güvenilir bir başka banka olan Garanti'den konut kredisi çekmek isteyenler 120 aya kadar vade imkanı ve 1,08 faiz oranıyla, konut kredisi çekebilirler. Garanti'nin konut kredisi için belirlediği tahsis ücreti de Akbank'ta olduğu gibi 500 lira.

İş Bankası: Konut kredisi çekilmek istenen banka İş Bankası ise 120 aya kadar vade imkanı ve 1,19 faiz oranıyla, konut kredisi çekilebilir.

Vakıfbank: Ev sahibi olmak için konut kredisi çekme işlemini Vakıfbank'tan yapmak isteyenler, 120 aya kadar vade imkanı ve 1,10 faiz oranıyla, konut kredisi çekebilirler. Vakıfbank'ın konut kredisi, konutun değerinin en fazla %75'i kadar alınabilecek.

KONUT KREDİSİ İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

Satın alınacak konutun değerinin yüzde kaçına kadar konut kredisi kullanılabilir?

Satın alınacak olan konut için SPK lisanslı ekspertiz firmalarının belirleyeceği ekspertiz değerinin çoğu bankada maksimum %75'ine kadar konut kredisi kullanılabilir.

Konut kredisi kaç ay vadede geri ödenebilir?

Bankalardan kullanılan konut kredileri çoğu bankada maksimum 120 ay vadeye kadar taksitlendirebilir.

Konut kredisi başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır?

Gerekli evraklar bankalara teslim edilip başvuru yapılırsa ortalama bir iş günü içinde değerlendirilmektedir. Başvurunuzun olumlu bulunması durumunda, satın alacağınız konuta (mümkünse aynı gün veya bir sonraki gün) eksper gönderilir ve ekspertiz işlemleri tamamlanır. SPK lisanslı değerleme şirketlerinin hazırlamış olduğu ekspertiz raporu esas alınarak satın alacağınız konutun krediye uygunluğu değerlendirilir ve nihai kredi oluşturulur. 

Ekspertiz işlemi adımları nelerdir?

Satın alacağınız konutun tapusunun bankadan teslim edilmesinin ardından, banka tarafından teslim alınan konut tapusu SPK lisanslı eksper firmalarına gönderilir. Krediyi kullanacak olan müşterinin bu aşamada herhangi bir başvuruda bulunmasına gerek yoktur.

Konut kredisi kullanımında kefil şart mıdır?

Ancak gerekli görülen durumlarda konut kredisi kullanımı için kefil istenebilir.

Konut kredimi erken kapatmak istersem ceza öder miyim?

Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde firma tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. Erken ödeme tazminatı, erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde biri, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisi ve yapılacak toplam indirim tutarı ile sınırlıdır.

Konut kredisi kullanırken bankaların talep ettiği masraflar nelerdir?

Bankalar konut kredisi müşterilerinden kredi tahsis ücreti ve ekspertiz ücreti talep etmektedir.

Konut kredisi kullanırken hangi sigortalar yaptırılabilir?

Konut kredisi için hayat sigortası, konut paket ve DASK sigortaları düzenlenebilir. Kredi kullanan kişiye talep etmesi halinde konut paket sigortası yaptırılabilir ve her yıl yenilenir. Konutlar veya sağlanan kredi ile yapılan meskenler zorunlu deprem sigortasına (DASK) tabidir. Dask yapılmaksızın kredi kullandırılamaz. Sigortanın yenilenmesi kredi kullananın sorumluluğundadır.Kredi kullanan kişiye talep etmesi halinde hayat sigortası yaptırılabilir.

Konut kredisi kullanımında kişinin yaş sınırı nedir?

Bankaların konut kredisi kullanacak müşterileri yaş aralığı 18-70 olmalıdır. 

Konut kredisi hangi faiz türlerinden kullanılabilir?

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 36.maddesine göre, konut finansmanına yönelik kredilerde faiz oranı sabit veya değişken olarak  ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınmak suretiyle belirlenebilir. Faiz oranının sabit belirlenmesi halinde sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemez. Oranın değişken belirlenmesi halinde, başlangıçta belirlenen oran dönemsel geri ödeme tutarı  yurt içinde ve yurt dışında genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan  endekslerden en düşük olanı baz alınarak değiştirilebilir.

Bu çerçevede sadece konut finansmanına yönelik olmak kaydıyla, bir çok alternatifte borçlanma imkanı sağlayabilecek. Bankaların risk yönetiminin yanı sıra vatandaşın geri ödemeleri de vadelerin uzaması nedeni ile kolaylaşacaktır.

Tapu devrinden ne kadar sonra konut kredisi kullanılabilir?

Krediye konu olacak konutun tapu tescil tarihinin, kredi kullandırım tarihi ile aynı olması gerekmektedir. 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

3,15 milyar TL’lik konut kredisi alacağı menkul kıymetleştirildi
  • 12.12.2018 18:11

3,15 milyar TL’lik konut kredisi alacağı menkul kıymetleştirildi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Türkiye Sermaye Piyasaları Birilği'nin ...

Paşa Karadeniz sektördeki gelişmeleri değerlendiriyor
  • 09.04.2012 10:43

Paşa Karadeniz sektördeki gelişmeleri değerlendiriyor

Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, inşaat sektörünü ve konut k ...

Çetin Altay, Cihangir'den Bahçeşehir'e taşındı!
  • 03.07.2021 16:43

Çetin Altay, Cihangir'den Bahçeşehir'e taşındı!

Ünlü oyuncu Çetin Altay, uzun yıllar yaşadığı Cihangir bölgesinden Bahçeşehir'e ...

Türkiye'nin Otomobili TOGG'a bir ödül daha!
  • 19.04.2021 09:15

Türkiye'nin Otomobili TOGG'a bir ödül daha!

TOGG mobilite alanında iF Tasarım Ödülü'nü alan ilk Türk markası oldu. ...

Bakan Kasapoğlu, Bitlis 8 Ağustos Stadı'nı inceledi
  • 19.03.2021 16:15

Bakan Kasapoğlu, Bitlis 8 Ağustos Stadı'nı inceledi

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Bitlis'te önemli spor yatırıml ...