maritbet girişmaritbet
Akın Karali "2017'de büyüme ivmelenecek"

Akın Karali "2017'de büyüme ivmelenecek"

Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali, 2016 yılını değerlendirirken 2017 yılından beklentilerini anlattı.

Gayrimenkul sektörü, her ayında farklı bir gelişme yaşadığı 2016'yı geride bırakıyor. Yatırımların devam ettiği, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osman Gazi Köprüsü gibi projelerin hizmete açıldığı bu yıl da Metal Yapı Konut ise Blue Lake projesinde satışlarına devam etti.

Küçükçekmece Gölü'nün yanı başında inşa edilen ve hızla sona gelinen proje, mimarisi tasarımı ve eşsiz manzarasıyla yatırımcıların gözdesi konumunda. Cazip ödeme seçenekleriyle ev almak isteyenlerin ilk adresi haline gelen Blue Lake Küçükçekmece projesini ve sektörün son durumunu, Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali'yle konuştuk.

İşte emlaktasondakika.com'un Akın Karali röportajı…

Yabancıya satışı artırmak için neler yapılabilir?

"Yabancıların talepleri 2013-2015 arasında artmıştı. Özellikle Araplar, Arap Baharından sonra Türkiye'ye ilgi göstermeye başladı. 2015 yılından itibaren ise yatırımlar düşmeye göstermeye başladı. Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişine baktığımızda 2016'nın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 azalma görüyoruz.Yılın ikinci yarısından sonra yaşadıklarımızla bu durum devam ediyor. Darbe girişiminin ardından yaşanan terör olayları, yatırımcının beklemesine sebep oluyor. Bu dönemde öncelikle yapmamız gereken özellikle son dönemde yaşanan darbe, OHAL ve terör olayları yabancılara iyi bir şekilde anlatılmalı"

"Özelikle İstanbul için, şehrin büyüklüğü, gelişen değer olması ve büyük bir metropol olduğunu çok iyi vurgulamamız gerekiyor. İstanbul'un jeopolitik konumunun yanısıra özellikle son yıllarda yapılan projelerin mimari kalitesinden bahsedilmeli.Tüm bunlara ek olarak yabancıya satışın başarılı olabilmesi için özellikle nitelikli projelerin fiyat yatırım dengesi iyi hesaplanmalı ve fiyat/yatırım garantisi iyi anlatılmalı. Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu sadece gayrimenkul sektöründe değil tüm sektörün yöneticileri her platformda anlatmalıdır"

Doların inşaat malzemesine etkisi nasıl oldu, oluyor?

"Doların birçok malzemeye etkisi direk ve negatif şekilde oluyor. Özellikle bizim gibi geliştirici firmalar için doların yükselmesi maliyetleriyükseltiyor. Birçok alanda ithalat yaptığımız için bu artışlardan hemen etkileniyoruz. Özellikle beton ve demir gibi ana kalemlerde bu etki kendisini direk gösteriyor. Son dönemdeki dolardaki artışla birlikte şu anda fiyat/malzeme etkisinin yaklaşık yüzde 20 artış gösterdiğini söyleyebilirim"

Gayrimenkulde karlılık azaldı mı?

"İnşaat sektörünün global ekonomiden aldığı pay 2014 itibariyle yüzde 10-12 seviyesindedir. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 6 seviyesi ile dünya ortalamasının oldukça altındadır. Sektörde karlılık eskisi kadar yüksek değil. İnşaat maliyetlerinin yüksek olması, dolar kurundaki yükselişin demir fiyatlarında yüzde 40 oranında artış sağlaması ve arsanın tükenebilir bir kaynak olmasıyla giderek daha da değerlenmesi neticesiyle kâr marjları düşüyor. Ancak yine de ekonominin lokomotifi olan sektörümüz, hala diğer sektörler nezdinde en çok kâr yapan sektörlerin başında geliyor. 2006 – 2014 yılları arasında inşaat sektöründe kârlılık yüzde 216'ya kadar yükselmişti hatırlarsanız. 5 yıl önce bu oran yüzde 50 seviyesindeydi. Faaliyet kârının brüt satışlara oranına bakıldığında 2016 yılında oranlar yüzde 4.3'ü göstermiştir"

"Konut alıcıları açısında ben çok iyimserim. Çünkü ülkemiz mülkiyet kanunu açısından dünyada en güçlü ülkelerden biridir. Özellikle mülkiyet konusu ataerkil bir konu olmuştur ve mala sahip çıkma psikolojisi yerleşmiştir bizlere. Bu sebeple de ikinci el dediğimiz satışlar düşmüyor ve özellikle lokasyonu iyi ve merkezi olan projeler her daim kazandırmaya ve fiyatlar artmaya devam ediyor"

İnşaat ve gayrimenkul sektörü 2017'yi nasıl geçirir?

"Türkiye her şeye rağmen güçlü bir ekonomiye sahip. Dünyanın 18. ve Avrupa'nın ise 7. büyük ekonomisiyiz. Yaşanan tüm gelişmelere rağmen Türkiye yerli ve yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi konumunda olmayı sürdürüyor"

"Biz de özel sektör yatırımcıları olarak buna güveniyor ve bütün yatırım planlarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. 2017 yılı için de temkinli olacağımız ama aynı zamanda yatırımlarımıza devam edeceğimiz bir yıl olacak"

"2017 yılında ekonomik büyümenin ivmeleneceğini düşünüyoruz. Şu anda beklentiler yüzde 3 civarında ancak politik ve ekonomik stabilite sağlandığında Türkiye'nin bu rakamların çok üzerine çıkabildiğini yakın geçmişte gördük. Eminim ki bizi olumsuz etkileyen olağandışı faktörlerin azalması veya en azından bir kısmının ortadan kalkması ile yüzde 5'lik bir büyüme çok uzak bir hedef olmayacaktır"

"Dövizde son haftalarda yaşadığımız artışın birçok sektör gibi gayrimenkul sektöründe de maliyetleri artırdığı açık. Ancak kur artışı henüz konut fiyatlarına yansımadı. Bu yatırımcı için bir fırsat. Yatırımcılar hızlı hareket edip bu süreci iyi değerlendirmeli diye düşünüyorum. Burada yapılacak en doğru yatırım gayrimenkul ürünlerine yapılan yatırımdır. Yüksek dolar kuru gayrimenkul için bu dönemde alım fırsatı oluşturuyor"

İstanbul'da konut fiyatları aşağıya iner mi?

İstanbul gayrimenkul sektörü açısından hiçbir duraksama yaşamıyor. Yeni arzlara baktığınızda geçen yıla oranla %27 oranında arzların arttığını görüyoruz. Bununla birlikte inşaat maliyetlerindeki yükselme, dolar kurundaki değişim, demir fiyatlarının yüzde 40 yükselmesi ve arsa fiyatlarının giderek daha da değerlenmesi gibi sebeplerle konut fiyatları düşmez, aksine yükselir.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Neli Devidas, 11. Gayrimenkul Fuarı'nı masaya yatırdı!
  • 20.05.2017 14:45

Neli Devidas, 11. Gayrimenkul Fuarı'nı masaya yatırdı!

Metal Yapı Konut Satış ve Pazarlama Direktörü Neli Devidas, 11. Gayrimenkul Fuar ...

Neli Devidas, Expo Qatar'da fuarı değerlendirdi
  • 20.04.2017 11:54

Neli Devidas, Expo Qatar'da fuarı değerlendirdi

Gayrimenkul sektörünün öncü gayrimenkul firmalarını buluşturan Expo Qatar by Tur ...

Metal Yapı Konut, 2 projesi ile Expo Turkey by Qatar'da!
  • 19.04.2017 17:10

Metal Yapı Konut, 2 projesi ile Expo Turkey by Qatar'da!

Zincir Yapı Satış Yönetmeni Aylin Çiçek ve Blue Lake Uluslararası Satış Müdürü M ...

Akın Karali, Metal Yapı'nın Göktürk yatırımlarını anlattı!
  • 27.01.2017 08:31

Akın Karali, Metal Yapı'nın Göktürk yatırımlarını anlattı!

Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali, Göktürk-Kemerburgaz aksında hayata ge ...

Neli Devidas, Kemerlife 23 projesini anlattı
  • 25.01.2017 15:05

Neli Devidas, Kemerlife 23 projesini anlattı

Metal Yapı Konut Satış Pazarlama Direktörü Neli Devidas, 160 bağımsız bölüm ve 1 ...

Akın Karali: Göktürk'te 50 dönüm üzerinde projeye başlayacağız
  • 25.01.2017 15:03

Akın Karali: Göktürk'te 50 dönüm üzerinde projeye başlayacağız

Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali, hayata geçirdikleri projelerden bahse ...