maritbet girişmaritbet
Aziz Yeniay 'Konut kredisi kullanmak handikap'

Aziz Yeniay 'Konut kredisi kullanmak handikap'

24 Gayrimenkul'ün patronu Aziz Yeniay, emlaktasondakika.com'a özel açıklamalarda bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde imar komisyonu başkanlığı, Küçükçekmece Belediye Başkanlığı'nın ardından 24 Gayrimenkul'ün patronluğu… Aziz Yeniay'dan bahsediyoruz. Gayrimenkulü, gayrimenkul sektörünü, şehirciliği, imar planını çok iyi bilen Yeniay ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Son dönemde yaşanan olayların gayrimenkul sektörünü etkilemeyeceğini dile getiren 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, Türkiye'nin yıllık bazda 20 milyar dolarlık yabancı girdisine ihtiyacı olduğunu ve bunun karşılanmasında gayrimenkul sektörünün önemli bir paya sahip olacağını söyledi.

İşte Aziz Yeniay'ın açıklamaları…

İstanbul'da hala büyük fırsatlar var

Türkiye gayrimenkulde dünyanın ilgiyle baktığı ender ülkelerden birisi. Dünya şu anda yeniden dizayn döneminden geçiyor. Körfez ülkeleri güvenli limanlara ihtiyaç duyuyor. 3 hafta önce açıklanan rapora göre İstanbul, yatırım yapılabilir 8 şehrin içinde. Bu, fırsatların devam ettiği anlamına geliyor. Gayrimenkul veya menkulle ilgili krizler hemen hemen 10-15 yılda bir yaşanır. Fakat krizlerin birkaç yıldan daha fazla sürmediğini görüyoruz. ABD'de yaşanan mortgage krizi buna en büyük örnek. Bu krizle birlikte 3 trilyon dolar seviyesinde sıcak para el değiştirdi.

Terörün olmayacağını hiçbir ülke garanti edemez

Yakın coğrafyamızda yaşananlar, ülkemizde yaşanan saldırıların gayrimenkule yansıması çok büyük bir seviyede değil. Terörün olmayacağını garanti edebilecek bir ülke yok. Özellikle moral motivasyon açısından biraz etkilendik, yatırımcılar kendisini biraz geriye çekti. Fakat bunlar kısa süre içerisinde aşılacak.

Yılda 20 milyar dolar yabancı girdisine ihtiyaç var

Türkiye gayrimenkullerini, menkulleştirmek zorunda. Bunu yaparken de risklerden arındırmak lazım. Türkiye'nin elinde bugün trilyonlarca dolarlık gayrimenkul var. Ama bunu menkul noktasında değerlendirdiğimizde ciddi krizlerle karşı karşıyayız. Bu ülkenin yıllık bazda 15-20 milyar dolarlık yabancı sermaye girdisine ihtiyacı var. Londra sadece geçen yıl gayrimenkul ve fonlar kanalıyla almış olduğu rakam 24 milyar euro, bu sene ise 47 milyar euro alacaklar. Fonlar, Türkiye'de yeni bir yatırım enstrümanı ancak ilgi görüyor. Gayrimenkul yerli ve yabancı yatırımcılar açısından değer kaybetmeyecek.

Sektör 30 yıl daha hareketli olur

İstanbul ve Türkiye gayrimenkul açısından hala beklenen fiyat seviyesine ulaşmadı. Bugünkü fiyatlara X diyecek olursak olması gereken seviye 3X'tir. Türkiye'de gayrimenkul sektörü için yolun çok başında diyebiliriz. Bu piyasa önümüzdeki 30 yıl boyunca son derece hareketli olacak.        

İstanbul'da dönüşecek en az 2 milyon konut var

Dönüşüm çalışmaları başladı, planlı yatırımlar yapılıyor. Arz talebe bakıldığında insanlar başını sokacak bir ev istiyor. Süreçler doğru yönetildiği takdirde hem risksiz hem de katma değer üreten şehirler elde ederiz. Şu ana kadarki arz talep dengesi çok iyi oturdu. Türkiye'de fonların kurulmuş olması bundan sonraki arzları da yapılandıracak. Her arz piyasada karşılık bulacak mı, sonuçta yavaş yavaş doyum noktasına ulaşıyoruz. Şehir ve kent açısından karşılığı olan projeler anlam kazanmaya başlayacak. İstanbul'da dönüşmesi gereken en az 2 milyon konut var. Demek ki bu konutların bir karşılığı var.

Halkın alım gücü bugün itibariyle yok

İstanbul'daki emlak değerleri gerçekten olması gereken değerler mi, hayır. Bu fiyatlar daha da yukarı çıkacak. Ancak halkın bunu alım gücü var mı, yok. Ancak bugün itibariyle yok. Kalkınan ve gelişen bir Türkiye'den bahsediyoruz. Mevcut büyümeyle 10 yıl sonraki satın alma gücünü düşünmemiz gerekir. 10 yıl öncesine gidersek bugünkü talep yoktu, satın alma gücümüz yoktu. Bugün satın alma gücü arttığı için piyasa hareketlendi.

Faizlerin yüksekliği yatırımcıya handikap

Kredi faizlerinin yüksekliği yatırımcılar açısından büyük bir handikap. Konut kredisi kullanarak bir ev sahibi olmak şu dönemde çok akılcı gözükmüyor. 1'in üzerindeki faizler, yatırımların önündeki en büyük engel. Faizler mutlak suretle 0,7 seviyelerine gelmesi gerekiyor. Döviz kuru dalgalı ilerliyor. Rakamların üst seviyelere çıkmasını beklemiyoruz.

2016'da 500 milyon liralık yatırım

4 projemiz devam ediyor ve önümüzdeki günlerde devreye alacağımız yatırımlar var. Piyasada bir miktar daralma var ancak sürdürülebilirlik noktasında herhangi bir riskimiz yok. Bize gelen talepler beklentimizin altında olsa da devamlılık açısından bir problemimiz yok. 2016'da toplam 300 ile 500 milyon lira arasında bir yatırım yapmış olacağız.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aziz Yeniay 'Gayrimenkul, Türkiye'nin kalkınması demek'
  • 12.05.2016 16:54

Aziz Yeniay 'Gayrimenkul, Türkiye'nin kalkınması demek'

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, 15. Gayrimenkul Zirvesi'nde k ...

İstanbul'daki emlak değerleri daha yukarı çıkacak!
  • 31.03.2016 10:03

İstanbul'daki emlak değerleri daha yukarı çıkacak!

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, emlak fiyatlarının yükselmeye ...

Rant vergisinde en önemli kriter adalet!
  • 22.01.2015 13:41

Rant vergisinde en önemli kriter adalet!

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, rant vergisi sürecinde en öne ...

Eski belediye başkanı inşaat şirketi kurdu, projeye başladı
  • 21.10.2014 11:55

Eski belediye başkanı inşaat şirketi kurdu, projeye başladı

Küçükçekmece eski Belediye Başkanı Aziz Yeniay, 24 Gayrimenkul'ün yönetim kurulu ...

Aziz Yeniay, emlaktasondakika'yı tercih etti
  • 16.09.2014 11:54

Aziz Yeniay, emlaktasondakika'yı tercih etti

24 Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, CNR Emlak 2014 Fuarı'nda e ...

Aziz Yeniay, İstanbul'da kentsel dönüşümü anlattı!
  • 01.11.2012 17:17

Aziz Yeniay, İstanbul'da kentsel dönüşümü anlattı!

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Arkitera'nın düzenlediği Başkanlar Ko ...