maritbet girişmaritbet
Antalya'dan 300 milyon liralık belediye tahvili çıkarılacak

Antalya'dan 300 milyon liralık belediye tahvili çıkarılacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi, bir ilke daha imza atarak yatırımların finansmanında kullanmak üzere 300 milyon liralık belediye tahvili çıkartacak.

İlklerin belediyesi Antalya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de yine bir ilke imza atıyor. Büyükşehir Belediyesi, yatırımların finansmanında kullanmak üzere 300 milyon liralık tahvil ihraç edecek. Başkan Menderes Türel'in başkanlığında gerçekleşen Büyükşehir Belediyesi Mart ayı devam toplantısında, belediyenin tahvil ihraç edebilmesine yetki veren 2'nci madde oy çokluğu ile kabul edildi. Gündem maddesinden önce meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Türel, “Türkiye'de örnek bir uygulama olacak. Bu yurt dışındaki yerel yönetimlerin çok sıkça kullandığı bir sistem. Dünyada 2017'nin Ocak ve Şubat ayında belediyeler 11.2 milyar dolar tahvil ihracı yapmış. Bu çok önemli bir rakam. Türkiye'de bu henüz gündemde değil. İnşallah ilk defa bizlerin vesilesiyle gündeme gelecek” dedi.

Teminat gösterilmeyecek

Türel, nitelikli ve kurumsal yatırımcılara arz edilecek tahvil ihracıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Tahvil, satın alana 3-6 ay veya yıllık olarak faiz getirisi ve vade sonunda da tahvilin üzerinde yazılı tutar kadar ana para geri ödemesini içeren bir borçlanmadır. Faiz getirisi, satın alınan tahvil üzerinden kuponlar biçiminde gösteriliyor. Büyükşehir Belediyemizce ihraç edilecek tahvilin 3 veya 6 ayda bir kupon ödemeli olması öngörülmektedir. Ana para da 2 veya 3 yıl sonunda ödenmiş olacaktır. Tahvili satın alanlara bir taşınmaz veya bir gelir teminat olarak gösterilmeyecektir. Çünkü herhangi bir bankadan kredi talebi yapıldığında bankalarımız biliyorsunuz teminat esasına dayalı çalışıyor teminat almadan kredi vermiyorlar. Bu arada bir teminat gösterilmeyecek.”

İtibarımız için çok önemli

Tahvil ihracının Büyükşehir Belediyesi'nin finansal itibarı ile gerçekleşeceğini vurgulayan Başkan Menderes Türel, şunları söyledi: “Şükürler olsun bu konuda oldukça iyi durumdayız. Bildiğiniz gibi Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch'ten daha önce bir değerlendirme raporu istemiştik ve bunu daha önce kamuoyuyla paylaşmıştık. Antalya Büyükşehir Belediyesi finansal durumunun fevkalade uygun olduğu hususunda bir rapordu. Raporda belediyenin finansal yapısının çok kısa sürede çok iyi bir duruma gelmesi dikkate değer bir şekilde sunulmuştu. O yüzden bu noktada Büyükşehir Belediyesi'nin bu tahvil ihracını yapabilir hale gelmesi itibar açısından, ekonomik durumun itibarı açısından bizim için çok önemli.”

İlk etapta 150 milyonluk tahvil ihraç edilecek

Tahvil tutarının 300 milyon lira olarak hesaplandığını kaydeden Başkan Menderes Türel, “Tahvil, 3 yıla kadar vadeli olacak ve kurumsal yatırımcıya arz edilecektir. İhtiyaca göre vade sonunda günün koşullarına uygun vade ve faiz oranları ile de temdit edinebilir. Bugün 300 milyon liralık bir tahvil ihracı için meclisimizden yetki istiyoruz ama bunun tamamını hemen kullanmayacağız. İlk etapta 150 milyon liralık tahvil ihracı gerçekleştireceğiz. Kalan 150 milyonluk limiti oluşan talebe göre değerlendireceğiz” diye konuştu.

Gerekli izinler alınacak

Tahvil ihracıyla ilgili sürecin safha safha ve bir dizi izine tabi olarak gerçekleşeceğini anlatan Başkan Menderes Türel, şunları aktardı: “Bugün meclisimiz uygun gördüğü takdirde, öncelikle yüzde 10‘luk borç limitini aştığından İçişleri Bakanlığı'ndan izin almamız gerekiyor. Ardından Hazine Müsteşarlığı'nın iznine tabii. Hazine Müsteşarlığı ile yapmış olduğumuz görüşmede şu anda Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin tahvil ihracına ekonomik yapısının müsait olduğu ifade edildi. Hazine Müsteşarlığı'nın da izni yetmiyor, işlemlerin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile birlikte yürütülmesi gerekiyor ve onun da izni gerekiyor. SPK'nın onayından sonra da Menkul Kıymetler Borsası ile birlikte bu çalışmalar tamamlanacak. Tahvil ihracının mevzuata uygun olarak yürütülmesiyle nitelikli ve kurumsal yatırımcılara satış işlemi var. Bu noktada kamu bankası olması itibarıyla Türkiye Halk Bankası iştiraki Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. vasıtasıyla da bu işlemleri tamamlamayı planlıyoruz.”

Mevzuata uygun

Belediyelerin tahvil ihraç etmesine mevzuat açısından bir sorun olmadığının altını çizen Türel, “5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 68. maddesinin 1. Fıkrası C bendi, sadece belediyenin yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için tahvil ihracı yapabilir diyor. Yani biz bu tahvil ihracından elde edeceğimiz bütçeyi kanun gereği sadece ve sadece belediyenin yatırım finansmanında yani yapacağımız yatırımların finanslarında kullanabiliyoruz” dedi.

Borçlanma limiti aşılmıyor

Borçlanma limitlerinin gerçekleşen bütçenin 1.5 katını aşamayacağını hatırlatan Başkan Türel, şöyle devam etti: “2015 senesinin kesin hesabı şuanda önümüzde net bir şekilde durduğu için orada 1 milyar 25 milyon lira kesinleşmiş bütçe gelirimiz var. 1.5 katını hesapladığımızda 1 milyar 620 milyon Türk lirası borçlanma imkanımız var. Hali hazırda hafif raylı sistem projeleri için 427 milyon lira borcumuz var ancak bu borç Yüksek Planlama Kurulu vasıtasıyla yapıldığı için belediyenin borç hesabının içerisine dahil edilmiyor. Bunu bir kenara koyuyoruz. Onun dışındaki bilanço borcumuz da 701 milyon lira. Büyükşehir Belediyemizin buradan baktığımızda borçlanabileceği rakam bugün itibariyle 919 milyon Türk lirasıdır. Biz bunun 300 milyonunu tahvil ihracı ile kullanmayı planlıyoruz. Dediğim gibi ilk etapta 150 milyon olacak. Eğer tamamını kullanırsak, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin tahvil ihracından sonra 619 milyon liralık kanuni limitlerde borçlanabilir bir rakamı kalıyor.”

Türkiye'ye örnek olacağız

Tahvil ihracı üzerinde 2 yıldır çalıştıklarını belirten Başkan Türel, şöyle konuştu: “Bu konu ile ilgili Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcımız ve Maliye Bakanımız olmak üzere SPK, Hazine Müsteşarlığı, Borsa Başkanı ve İller Bankası Genel Müdürü ile bizzat şahsımın da dahil olduğu toplantılar yaptık. Bu konuda bize çok büyük bir destek olduğu gibi büyük de bir teşvik var. Bu bizim Türkiye'de çok arzuladığımız bir şey lütfen bunu uygulayın diyorlar.  Bu Türkiye'ye çok güzel bir örnek olacak. Biz Türkiye'de bunun yerleşmesini istiyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi bu cesareti gösteriyor. Eminiz belediye de bu yola başvuracak diyorlar.”

Ekonomik avantaj sağlayacak

Tahvil ihracı ile borçlanma konusunda ekonomik avantajlar sağlayacaklarını söyleyen Türel, “Birincisi ortalama kredi oranlarından, kredi faiz oranlarından, banka kredi faiz oranlarından daha düşük bir borçlanma imkanımız olmasını amaçlıyoruz. İkincisi de teminat göstermeden bu borçlandırmayı yapabiliyor olmamız. Bu iki husus tabi bizim için kurumsal olarak da çok ciddi bir avantaj sağlıyor” ifadesini kullandı. 

İlklerin belediyesiyiz

Türkiye'de birçok ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayan Başkan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk görevimde hem de yerli yazılım olan bir SCADA sistemi ile su şebekelerinin bilgisayarlı yönetimini gerçekleştirdik. İlk yaptık ve sonra bütün belediyeler bunun aynısını uyguladı. Bu dönemde Muhtar Bilgi İletişim Merkezini (MUBİM) ilk yapmak bize nasip oldu. Şimdi Cumhurbaşkanımızın bütün belediyelere zorunlu hale getirdiği bir uygulamaya dönüştü. Şimdi yeni bir uygulamamız daha var. Bu da bizim Türkiye'de ilk olarak ilk dönemimde projelendirdiğimiz bir husus. Bunu da Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımızın Pazar günü ziyaretinde izinlerini tamamladık. Şimdi Türkiye'de içme suyundan elektrik üreten bir belediye olacağız. Tahvil ihracı da ilk kez cesaretle ortaya çıktığımız bir projeydi. Bu gibi doğru olduğuna inandığımız konularda nihai aşamaya gelinceye kadar çok ciddi araştırmalar, ön araştırmalar, fizibiliteler yapıyoruz. Ve doğru olduğuna inanıyorsak da yüzde yüz cesaret ve kararlılık göstermek suretiyle azimle üstüne gidiyoruz. İnşallah bugün meclisimiz uygun görürse bu ciddi bir şekilde Türkiye'ye örnek olacaktır.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Antalya'da deprem master planı çalıştayı düzenlendi
  • 11.08.2022 16:31

Antalya'da deprem master planı çalıştayı düzenlendi

Antalya Büyükşehir Belediyesince kentin deprem master planı hazırlıkları kapsamı ...

Cumhurbaşkanı, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yeni binasını açtı!
  • 25.03.2017 16:15

Cumhurbaşkanı, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yeni binasını açtı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yeni hizme ...

Güneş enerji sistemiyle 80 bin TL ek gelir sağlandı
  • 15.09.2020 08:00

Güneş enerji sistemiyle 80 bin TL ek gelir sağlandı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, güneş enerji sistemi Ekim 2019’dan bu yana 80 bin ...

Muğla'da turizm Karavan Park projesiyle canlanacak
  • 13.09.2020 09:45

Muğla'da turizm Karavan Park projesiyle canlanacak

MÜSİAD'ın Karavan Park projesiyle Muğla’nın karavan turizminin gelişmesi amaçlan ...

 Antalya, çevreci otopark için gün sayıyor!
  • 15.01.2019 14:56

Antalya, çevreci otopark için gün sayıyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Şarampol Projesi kapsamında Cumhuriyet Mahalle ...

Antalya Kepez'de kentsel dönüşüm başlıyor!
  • 30.11.2018 09:27

Antalya Kepez'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Mülkiyeti Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan arsa kentsel dönüşüm projesi ...