maritbet girişmaritbet
Aziz Torun "Rant varsa vergisi alınsın"

Aziz Torun "Rant varsa vergisi alınsın"

GYODER Başkanı Aziz Torun, rant vergisi ile ilgili, rant oluşuyorsa vergisinin alınmasının doğru olduğunu açıkladı.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, rant vergisine ilişkin, "Rant oluşuyorsa vergisinin alınması doğrudur. Ancak, 'Her yerde imar değişikliğiyle rant oluşturuluyor" algısı yanlış. Vergi alınırsa kamuoyundaki spekülasyonların önüne geçilebilir" dedi.

AA muhabirinin sektöre ilişkin sorularını yanıtlayan Torun, 2014 yılının ilk yarısında iki seçim geçtiğini, faiz oranlarının yükseldiğini ancak yılın ikinci yarısında ise istikrar vadeden bir sonuç çıkmasının sektörü biraz daha canlandırdığını aktardı.

Dolayısıyla 2014 yılı hedeflerine ulaşıldığını vurgulayan Torun, büyüme olarak bakıldığında Türkiye büyüme ortalamasının üstünde bir büyümeyle inşaat sektörünün yine lokomotif sektör olma özelliğini devam ettireceğini belirtti.

İnşaat sektörünün istihdam içindeki payının 2 milyona yaklaştığı bilgisini veren Torun, "İstihdam içinde yüzde 6'nın üzerinde bir oran demektir. İnşaat sektörüne destek veren alt sektörleri de dikkate aldığımızda o zaman sektörün lokomotif olma özelliği devam ediyor" dedi.

Enflasyon, arsa fiyatlarının inşaat içindeki payının  artması, reklam pazarlama gider payları ve gayrimenkul sektöründe 40-50 ay vade yapılmasının da maliyet getirmesiyle gayrimenkul sektöründeki kar marjlarının bu 4 sebepten dolayı düştüğünün altını çizen Torun, fiyat artışları enflasyonun üzerinde seyrediyor görünse de geliştiricilerin cebine girenin azaldığını kaydetti.

Torun, 3. Havalimanı, 3. Köprü ve Kentsel Dönüşüm projeleri dikkate alındığında bunların binlerce insanın çalıştığı önemli projeler olduğunu vurgulayarak, "Burada muazzam bir iş gücü istihdamı söz konusu. Kentsel Dönüşüme bakıldığında, 2014 yılında toplam üretilen konut projeleri  içinde bunun payı belki çok yüksek olmadı ama 2015 yılında bu projelerin daha fazla pay alacağını düşünüyorum. İnşaat alanı için yeni arazi üretmede Kentsel Dönüşüm önemli. Tabii İstihdam anlamında da önemli katkıları olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Dünyanın her coğrafyasından insan Türkiye'de mülk edinme konusunda istekli"

Aziz Torun, mütekabiliyet yasasıyla yabancılara konut satışının "Türkiye için yeni keşfedilmiş bir zenginlik" olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin gerek siyasi istikrar, gerek gelişmiş bakımından ulaştığı nokta gerekse stratejik konumu itibariyle cazip bir ülke olduğunu söyledi.

Dolayısıyla dünyanın her coğrafyasından insanın Türkiye'de mülk edinme konusunda istekli olduğunun altını çizen Torun, 2013-2014 yılındaki satışlara bakıldığında 3,5-4 milyar dolara ulaşıldığını, yabancıların talepleri dikkate alınarak projeler geliştirilmesi halinde bu rakamın 2015 yılında 5 milyar dolara çıkmasının zor olmadığını kaydetti.

Öncelikle Marmara Ege, Akdeniz hatta Karadeniz, Güneydoğu sınır  illerinde yabancı talebinin olduğunu  üretmenin belirten Torun, bu projelerin sadece konuttan ibaret olmadığını, ofisler, alışveriş ve eğlence merkezlerini de bu kapsamda düşünülmesi  gerektiğini aktardı. Torun, "Elimizde altın yumurtlayan bir tavuk var. Bundan sürekli yumurta almak varken, hırsa kapılıp, yabancı yatırımcıları  kandırarak, yanıltarak  onu yok etmeyelim" dedi.

Aziz Torun, yıl sonu toplam konut satışlarına bakıldığında ise 2014'ün 1 milyonun üzerine çıkarak 2013 yılındaki rakamları yakalanacağı hatta aşacağı öngörüsünde bulundu.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aziz Torun: Katar'da ilk ülkemizi tanıtacağız
  • 20.04.2017 12:41

Aziz Torun: Katar'da ilk ülkemizi tanıtacağız

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetin Kurulu Başkanı ve Gayrimenk ...

Aziz Torun, Towar Al Kuwari ile ortak basın toplantısı düzenledi
  • 19.04.2017 19:10

Aziz Torun, Towar Al Kuwari ile ortak basın toplantısı düzenledi

GYODER Başkanı Aziz Torun ile Katar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Muhammed Bin ...

Aziz Torun, GYODER'i ve sektörü değerlendirdi!
  • 23.03.2017 16:44

Aziz Torun, GYODER'i ve sektörü değerlendirdi!

GYODER Başkanı Aziz Torun, yeni dönemde başkanlık yapmayacağını açıkladı. Torun, ...

GYODER konut kampanyasının detayları!
  • 05.08.2016 11:44

GYODER konut kampanyasının detayları!

GYODER Başkanı Aziz Torun, yapılan basın toplantısında konut kampanyasının detay ...

GYODER'in konut kampanyasını Aziz Torun açıkladı!
  • 05.08.2016 11:43

GYODER'in konut kampanyasını Aziz Torun açıkladı!

GYODER Başkanı Aziz Torun, tarihi konut kampanyasının detaylarını anlattı. ...

Aziz Torun 'GYODER kampanyası 50 milyarlık büyüklükte'
  • 01.08.2016 18:21

Aziz Torun 'GYODER kampanyası 50 milyarlık büyüklükte'

GYODER Başkanı Aziz Torun, hazırladıkları konut kampanyasının Türk ekonomisine b ...