maritbet girişmaritbet
ÇATIDER 'Çatı sektörü teşvik bekliyor'

ÇATIDER 'Çatı sektörü teşvik bekliyor'

Türk çatı sektörü, KDV indirimi gibi teşviklerle rekabet gücünü artırmak istiyor

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün, son 10 yılda batılı ülkeler kalitesinde üretilen yeni çatı kaplama malzemeleri ve sistemleriyle tanıştığını söyledi. Çatı kaplama malzemelerinin özellik, kalite ve çeşit açısından çok geliştiğine işaret eden Yavuz, Avrupa standartlarının da yakalandığını belirtti. Enerji Verimliliği Kanunu ve Enerji Kimlik Belgesi'nin, çatı sektörü için olumlu gelişmeler olduğuna dikkati çeken Yavuz, "Ancak çatı yalıtımının öneminin çok daha iyi anlatılması, yasa ve yönetmeliklerde çatı yalıtımının zorunlu olması, uygulama ve ürün konusunun da firmaların inisiyatifine bırakılmadan belirli standartlar ve yükümlülükler getirilmesi gerekiyor" dedi. Yavuz, başka sektörlere tanınan KDV indirimi gibi teşviklerin çatı sektörüne sağlanmaması, tüketicilere çatı-cephe kaplamalarını yenilemeleri ve binalarını enerji verimli hale getirebilmeleri için teşvik verilmemesi ve tüketicilere sağlanan kredilere yüksek oranda vergi, işlem giderleri gibi kesintilerin uygulanmasının, sektörün gelişimini engellediğini anlattı. Yavuz, belediyelerin, enerji verimliliğini sağlayacak yenilemeler ve renovasyonlar için bina sahiplerini teşvik edecek yöntemler geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Yavuz "Çatı araları atıl alanlar olmamalı"
Çatı aralarının atıl alanlar olmaktan çıkarılması gerektiğini vurgulayan Yavuz, şöyle konuştu: "Haksız rekabet, belgesiz ve taklit ürünler, üretim standartlarına uymayan malzemelerin kullanılması, yetkisiz, belgesiz ve kaçak eleman çalıştırılması da çatı sektörünün kanayan yaraları. Bu konuda toplumun, tüketicinin bilinçlendirilmesi sağlanmalı. Ayrıca belgeli ürün kullanma konusunda çeşitli teşvikler sağlanabilir. Çatı kaplama ürünlerinde KDV oranları azaltılabilir. Sertifikalı işçi çalıştırılması konusundaki çalışmaların tamamlanıp, yüksek SGK primlerinin azaltılması gibi çözümler sağlanabilir."

Kaçak, projesiz ve ruhsatsız yapılaşmanın engellenmesi konusunda belediyeler, odalar ve mal sahiplerinin daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini dile getiren Yavuz, inşaatlarda çatı projeleri ve detaylarının yer alması ve doğru uygulanmasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?
  • 02.12.2020 11:41

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi ol ...

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı
  • 24.11.2020 11:33

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı

Türkiye’nin uyku ürünlerinde kalite, konfor ve yeni teknoloji denince ilk akla g ...

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti
  • 09.11.2020 10:54

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti

Ünlü oyuncu Fahriye Evcen ile Burak Özçivit, geçtiğimiz gün bir AVM'de objektifl ...