maritbet girişmaritbet
Enerji Hanım projesi görevi tamamladı, şimdi sıra kadınlarda!

Enerji Hanım projesi görevi tamamladı, şimdi sıra kadınlarda!

Enerji Hanım projesi ile 21 İlde 34 bin kadına enerji verimliliği anlatıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığ'nın ortak projesi Enerji Hanım, 21 ilde 34 bin kadına enerji verimliliğini anlattı. Enerji Verimliliği Derneği tarafından yürütülen projenin 21. ve son durağı Kurtuluş Savaşı'nın temellerinin atıldığı Sivas oldu. Yaklaşık bin kişilik bir katılımın olduğu Enerji Hanım Sivas programında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Türkiye'de enerjiyi verimli kullanmamanın faturasının yıllık 15 milyar lira olduğunu söyledi. Çimen, "Bu parayla Türkiye'nin sağlıktan eğitime, tarımdan turizme birçok sorununu çözebiliriz" diye konuştu. Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Daire Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Neslihan Yüksel ise Türkiye'yi doğudan batıya, kuzeyden güneye gezerek enerji verimliliğini anlattıklarını, elde edilen sonuçların kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Hanelerin, “Enerji Hanım” projesindeki bilinçlendirme çalışmasından önceki ve sonraki enerji tüketim alışkanlıkları üzerine detaylı olarak bir rapor hazırlandığını belirten Dr. Neslihan Yüksel bu konuda şöyle dedi: “ Eğitimlere katılan kadınlara; enerjinin verimli kullanılmasına yönelik sorular sorduk. Yakın bir zamanda cevaplardan oluşturulacak bir raporu kamuoyu ile paylaşacağız. 

Ancak dikkat çeken bir konu; seminere katılan kadınların büyük bölümünün tüketim alışkanlıklarının olumlu yönde değişmesi ve enerji faturalarının düşmesi oldu. Ayrıca, kadınların yüzde 96'sının edindiği bilgileri komşu ve arkadaş çevreleriyle paylaşması projenin ne kadar doğru olduğunu da gösterdi. Öyle ki, 2013 yılında Türkiye'de ekonominin büyümesi ve sanayinin gelişmesiyle birlikte artan üretime rağmen tüketimin daha az oranda artması, halkın bilinç seviyesinin yükseltilmesi, farkındalık oluşturulması ve ekonomik getirilerin geniş kesimlere duyurulmasına yönelik yıllardır sürdürülen enerji verimliliği çalışmalarının da bir göstergesidir.”
 
Enerjiye 120 milyar dolar yatırım 
Türkiye'nin OECD ülkeleri içerisinde geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talebi en çok artan ülke olduğunu ifade eden Dr. Neslihan Yüksel, 2003 yılında 140 milyar kWh olan elektrik enerjisi tüketiminin 2013 yılında yüzde 245 milyar kWh'a yükseldiğini, 2023 yılında ise 480 milyar kWh olacağını söyledi. Enerji üretimi ile tüketimi arasında sürdürülebilir bir denge kurmak gerektiğini vurgulayan Yüksel, Türkiye'de enerji arz güvenliği konusunda herhangi bir sorun olmamasına rağmen; mevcut kapasiteyi yenilemek ve artan enerji ihtiyacını karşılamak için enerji sektörüne 2023 yılına kadar 120 milyar dolar yatırım yapılması planlandığını açıkladı. 

Açış konuşmalarının ardından "Enerji Hanım" karakterini canlandıran tiyatro sanatçısı Süeda Çil, kadınlara evlerinde alabilecekleri basit önlemler ve uygulamalarla enerjiyi daha verimli kullanarak elektrik giderlerini düşürebileceklerini anlattı.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye, GES'te 2035'e kadar yüzde 500 artış hedefliyor
  • 03.01.2023 11:52

Türkiye, GES'te 2035'e kadar yüzde 500 artış hedefliyor

Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesinin 2035'e kadar yaklaşık yüzde 500 artışla ...

Türkiye, güneş paneli üretiminde Avrupa'da lider konumda
  • 02.05.2022 15:45

Türkiye, güneş paneli üretiminde Avrupa'da lider konumda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin güneş paneli üretimin ...

Bakan Dönmez: "Karadeniz'deki gaz rezervi, konutların 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte"
  • 08.03.2022 15:42

Bakan Dönmez: "Karadeniz'deki gaz rezervi, konutların 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin, enerjide dışa bağıml ...

32 ildeki yeni 59 YEKA belirlendi!
  • 03.02.2022 09:36

32 ildeki yeni 59 YEKA belirlendi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 32 ildeki 59 araziyi güneş enerjisine dayal ...

Afet bölgelerinde elektrik faturaları 3 ay ertelenecek
  • 18.08.2021 10:26

Afet bölgelerinde elektrik faturaları 3 ay ertelenecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, afetten etkilenen bölgelerin elektrik fatur ...