maritbet girişmaritbet
Enver Ataseven Değirmen Makine ile yılda 300’e yakın un fabrikası kuruyor!

Enver Ataseven Değirmen Makine ile yılda 300’e yakın un fabrikası kuruyor!

Gaziantep’in ‘efsane’ usta-larından Enver Ataseven, bir zamanlar ahşaptan yapılan değirmen imalatıyla ustalaştı, sonra işi makine sanayiciliğine dönüştürdü

Gaziantep'in ‘efsane' usta-larından Enver Ataseven, bir zamanlar ahşaptan yapılan değirmen imalatıyla ustalaştı, sonra işi makine sanayiciliğine dönüştürdü. Yurt- içinde ve dışında 300'e yakın anahtar teslimi un fabrikası kuran Değirmen Makine yılda 600 makine üretebiliyor ve yüzde 40'ını ihraç ediyor.

Türkiye'nin farklı alanlarda makina üretiminde iddialı olabilmesi ülkemizin gerçekten sanayileşmesi anlamına da geliyor. Gaziantepli ‘değirmen makinanaları üreticisi' Değirmen Makina Sanayi ve Ticaret ltd.'in (Değirmen Makina) kurucusu Enver Ataseven bugüne kadar yurt içinde ve dışında 300'e yakın anahtar teslimi un fabrikası kurdu ve teslim etti. Ataseven'in fabrikası halen yılda 600 civarında makina üretebiliyor ve bunların yüzde 40'ını da ihraç ediyor. 80 yaşını devirmiş olmasına rağmen halen fabrikada tezgah başında çalışan Enver Ataseven ve oğlu Selçuk Ataseven, her yıl ‘hiç üretmedikleri 2-3 makineyi üretmeye başlamayı' ilke edindiklerini söylüyor. Selçuk Ataseven şöyle anlatıyor babasının ve kendisinin öyküsünü:

7 yaşında çırak

Enver Bey'in babası (dedem) o 7 yaşındayken vefat etmiş. Öksüz kalmış ve o dönemde ağaç tornacı ustasının yanına çırak girdi. İlkokula giderken öğretmenleri çok güzel resim yaptığı için onu meslek lisesine yönlendirdiler. Futbola merakı yüzünden de okulu bitiremedi. Ama o Ermeni usta Todori Kosi Bey'in yanında çalışmaya devam etti. Askerlik sonrası da ustası ile birlikte Malatya'da iki fabrika tamamladılar. Ardından ustaları İstanbul'a taşınırken, o da onunla gitti ve Karaköy'deki Necatibey Caddesi'nde ustası ile 2 yıl çalıştı. Bu arada tanıştığı bir Alman mühendis Enver Ustayı Almanya'ya gitmeye ikna etti. Ama Almanya'da fabrikada kendisini işe almayınca yurda döndü.

Ara Usta ile devam 

Türkiye'ye dönüşünde un değirmeni işinde ünlü Ara Karagöz isimli Ermeni Usta ile çalışmaya başladı. Onunla da ahşaptan un değirmenleri yaptı. Ardından ahşap yerini artık demire bırakırken Enver Usta da yetişmiş bir usta olarak kendi işini kurma kararı aldı. Türkiye genelinde un fabrikaları kurmaya başladı. 1967'den sonra metale geçiş yaptı. Şu anda 60 civarında farklı makine üretiyor. Bu makineler, un, irmik fabrikaları için üretiliyor. Bazı makineler yağ, fındık, pirinç için de kullanılıyor.

İkinci kuşak dışa açtı  

Babam daha çok imalata odaklı çalışırken, işin yönetiminde bana güvendi. Ben de öncelikle ihracata odaklandım, işimizi yurt dışına açtım. Baba, oğul beraber çalışıyoruz. ABD'den sonra ilk kez biz 3 katlı değirmen valsi yaptık. Her yıl, hiç üretmediğimiz 2-3 yeni makine üretmeye özen gösteriyoruz. Şu anda compakt susam temizleme tesisi üretmeye başladık.

Yılda 600 makine üretiyor 15 milyon dolar ciro yapıyor

SELÇUK Ataseven, Türkiye'nin değirmencilik sektöründe çok büyük bir pazar olduğunu ancak kendilerinin ihracata da odaklandıklarını anlatıyor. Ataseven şöyle devam ediyor: “Rahmetli Turgut Özal döneminde hem Türkiye hem de biz dünyaya açıldık. Türkiye değirmen işinde dünyanın en büyük oyuncusu oldu. Biz de önemli oyunculardan biri haline geldik. Yılda yaklaşık 600 adet makine üretimimiz var ve bunun yüzde 40'ını ihraç ediyoruz. Ciromuz 15 milyon doları buluyor. Fabrikamızda 50 kişi çalışıyor ama bizim makinelerin montajındaki taşeronların sayısı 100 kişiyi aşıyor. Son 10 yıldır anahtar teslimi fabrika kuruyoruz. İhracat, ABD ve Kanada'ya kadar uzandı.”

Gaziantep'e katkısı büyük

Gaziantep şu anda un, bulgur, makarna ve yağda çok iyi üreticiyse bunda da katkımız olmuştur. Çünkü çok önceden gıda ve sanayi için makine üretmeye başlamış olduk. Babam da pazarı iyi değerlendirmiş ve 1970'lerin sonunda bile Almanya'da şirket kurup bazı temel parçaların ithalatına başlamış. Halen kullandığımız bazı parçaların yüzde 15'ini ithal ediyoruz. Bizde ustalık öğrenenlerin büyük bölümü de sektörde üretici oldu.

Sadi Özdemir/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Enver Ataseven Değirmen Makine ile yılda 300’e yakın un fabrikası kuruyor!
  • 19.06.2012 09:58

Enver Ataseven Değirmen Makine ile yılda 300’e yakın un fabrikası kuruyor!

Gaziantep’in ‘efsane’ usta-larından Enver Ataseven, bir zamanlar ahşaptan yapıla ...