maritbet girişmaritbet
Ev alamayan artık 'pay' alacak

Ev alamayan artık 'pay' alacak

Gayrimenkul sektörünün ve ev alamayan vatandaşın uzun süredir beklediği gayrimenkul sertifikası dönemi artık başladı.

Ev almak için yeterli birikimi olmayan vatandaş artık ‘pay' alacak. İsteyen paylarını toplayıp ev sahibi olacak, isteyen payını Borsa İstanbul'da satıp değer artışından faydalanacak. Bu modelle küçük yatırımcı büyük projelere ortak olup gayrimenkul sektöründeki primden faydalanacak. Sertifikanın ilk örneği İstanbul Başakşehir'de.

UZUN süredir beklenen gayrimenkul sertifikası artık devrede. Yeni bir finansal yatırımı aracı olacak sertifika ile gayrimenkul alacak birikimi olmayan küçük yatırımcı, gayrimenkul projelerinden pay satın alarak projelere topraktan ortak olabilecek. Küçük yatırımcıların gayrimenkuldeki değer artışına ortak edecek modelin ilk adımı İstanbul Başakşehir'de atıldı. TOKİ ve Makro İnşaat ortaklığında hayata geçecek Park Mavera 3 projesinde sertifika modeli ilk kez uygulanacak. Bireysel ya da kurumsal yatırımcı projeden pay satın alacak. Yeterli payı biriktiren yatırımcı ev sahibi olurken, isteyen yatırımcılar da paylarını satarak değer artışından faydalanacak. Park Mavera 3 projesinde pay başına ücret 42. 5 lira olarak belirlendi. Bu modelle Trabzon'da yaşayan vatandaş 42.5 lira verip İstanbul Başakşehir'deki konut projesine ortak olabilecek. Projeden 125 metrekare 2+1 daire için en az 11.58 adet pay toplanması gerekirken, 227 metrekarelik 5+1 daire için 21 bin 458 paya ihtiyaç duyulacak. Yatırımcı inşaat süresi olan 3 yıl içinde istediği kadar pay alabilecek.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, gayrimenkul sertifikası ile yatırımcılara, küçük birikimlerle kredi çekmeden, faize girmeden, yatırım yapma imkanı sunduğunu ve yatırımcının cesaretlendirdiğini söyledi Gayrimenkul sertifikasını ‘helal bir yatırım aracı' olarak tanımlayan Turan, modelin ilk uygulamasında TOKİ'nin garantör olduğuna da dikkat çekti. Gayrimenkul sertifikası modelinde yerli ve yabancı yatırımcıların faydanabileceğini belirten Turan, “Bu modelle farklı gelir grubuna sahip vatandaş aynı projeye yatırım yapacak” dedi. Turan, TOKİ ve iştirak şirketlerinin bundan sonraki projerlerde sertifika modeline yer vereceğini kaydetti.

DÖNÜŞÜME YENİ FİNANSMAN

Gayrimenkul sertifikası uygulaması ile ilgili çalışmalara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘gayrimenkul borsası kurulsun' çağrısı ile başladıklarını belirten Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, “İlk düzenlemeyi 3 Ağustos 2016'da, son düzenlemeyi de önceli gün Resmi Gazete'de yayımlayarak tamamladık. Bugün itibarıyla tüm kurumlarımızın üzerinde mutabakata vardığı, yatırımcı haklarını koruyan hukuki bir altyapıyı tamamladık. Gayrimenkul sertifikası şirketlere faizsiz finansman desteği sağlarken vatandaşlar için de yeni bir yatırım aracı olacak. Proje için ruhsat ve gerekli belgeleri alan şirket SPK'ya başvuracak ve ihraç izni alacak. Her firmaya bu hak verilmeyecek, yatırımcının hakları korunacak. Bankalar ve aracı kurumlar ile paylar satışa çıkacak. Elinde yeterli sayıda sertifikası bulunan yatırımcılar diledikleri gayrimenkulün sahibi olabilecek. Elinde yeteri kadar sertifikası olmayan veya mülk talep etmeyen yatırımcılar ise elindeki sertifikayı nakite çevirecek” dedi. Ertaş, gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşüm kapsamındaki projelerde de yeni bir finansman yöntemi olarak kullanılabileceğine dikkat çekti.

PAY BEDELİ 42.5 TL

Gayrimenkul sertifikasının ilk uygulaması hakkında bilgi veren Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, “Gayrimenkul sertifikası, uzun süredir takibimizde olan bir konuydu ve ilk uygulamasını TOKİ ile gelir paylaşımı ortaklık modeli ile hayata geçirdiğimiz Park Mavera 3 projesinde yapma kararı aldık. Gelişimi ile dikkat çeken Başakşehir'deki projemizde 723 daire ve 31 adet cadde mağazası yer alacak. Türkiye'nin ilk gayrimenkul sertifikası pay başına 42.5 TL'den halka arz edilecek. Gayrimenkul sertifikası ihracında ilk etapta 3.37 milyon adet pay ihraç edilecek, hasılat toplamı 143 milyon 289 bin 280 lira olacak. İlk adımda projenin yüzde 28.6'sını bu model için ayırdık. Bu da 218 daireye denk geliyor. Talep gelmesi durumunda bu oran yüzde 48'e çıkacak. 29-31 Mart tarihlerinde talep toplanacak. Projede evlerin metrekare satış fiyatı da 4 bin 250 lira olacak” dedi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

* Konut projesi için ruhsatını alan şirket SPK'ya başvurup ihraç izni alacak. Projenin belli bir bölümü sertifika ile satışa çıkacak.
* Proje bağımsız bölüm bazında küçük paylara ayrılacak. Paylandırma esnasında dairelerin şerefiye farkları göz önünde bulundurulacak ve her pay için bir ücret ortaya çıkacak. 
* Bireysel ya da kurumsal yatırımcı birikimi kadar istediği projeden pay satın alacak. 
* Proje bittiğinde isteyen yatırımcı yeterli sertifikayı biriktirerek konut sahibi olabilecek.
* İsteyen yatırımcı elindeki sertifikaları Borsa İstanbul'da satarak oluşan değer artışından payına düşeni aşacak. 
* Bu model şirketlere finansman desteği sağlayacak ancak şirket kaynağı o proje için kullanabilecek. Böylece projenin yarım kalma riski olmayacak.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin her yerinden gayrimenkul sertifikası alınabilir mi?
  • 28.03.2017 17:11

Türkiye'nin her yerinden gayrimenkul sertifikası alınabilir mi?

Türkiye'nin neresinde yaşıyorsanız yaşayın gayrimenkul sertifikasına yatırım yap ...

Gayrimenkul sertifikasında TOKİ garantörlüğü neleri kapsıyor?
  • 28.03.2017 17:08

Gayrimenkul sertifikasında TOKİ garantörlüğü neleri kapsıyor?

TOKİ, Gayrimenkul Sertfikası’nı ihraç eden sıfatını taşır. İnşaatın taahhüt edil ...

Gayrimenkul sertifikası neden borsada işlem görüyor?
  • 28.03.2017 16:58

Gayrimenkul sertifikası neden borsada işlem görüyor?

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, gayrimenkul sertifikasının borsa ...

Gayrimenkul sertifikası herhangi bir daireye ait olacak mı?
  • 28.03.2017 16:55

Gayrimenkul sertifikası herhangi bir daireye ait olacak mı?

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, gayrimenkul sertifikasının daire ...

Ercan Uyan, Gayrimenkul Sertifikası'nı anlattı!
  • 08.03.2017 17:38

Ercan Uyan, Gayrimenkul Sertifikası'nı anlattı!

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Gayrimenkul Sertifikası modelini ...

Park Mavera projesinin şantiye görüntüleri.
  • 16.06.2017 13:46

Park Mavera projesinin şantiye görüntüleri.

Makro İnşaat ve Akyapı tarafından hayata geçirilen Park Mavera projesinin son du ...