maritbet girişmaritbet
Fuarlar, odağına yabancı yatırımcıyı aldı

Fuarlar, odağına yabancı yatırımcıyı aldı

Bursa İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı, bu yıl 60 bin kişilik ziyaretçi hedefiyle Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı.

Fuarlar aracılığıyla odağına yabancı yatırımcıyı alan firmalar, alım heyetleri vasıtasıyla hatırı sayılır bir ticari başarı yakalamak istiyor. Bu yıl fuarlar; Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Irak, İran, Katar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Mısır, Sudan, Suudi Arabistan, Tunus, Umman ve Ürdün başta olmak üzere birçok ülkeden davetli yabancı yatırımcıya ev sahipliği yaparak, hem yatırımcı hem de fuara katılan inşaat ve gayrimenkul firmaları için dikkat çeken bir ticari potansiyel oluşturuyor. 

Bursa inşaat Fuarı (15. Yapı, inşaat Malzemeleri, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı) ile Rising City Bursa Gayrimenkul Fuarı (2. Konut, İşyeri, Arsa, Yatırım ve Finansman Fuarı) eş zamanlı olarak bugün Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı. 23 Nisan tarihine kadar devam edecek olan Bursa İnşaat ve Gayrimenkul Fuarları için 41 il ve 33 ülkeden toplam 60 binden fazla ziyaretçi hedefleniyor. Yeşil dokusu, dağ ve denizi ile doğal güzelliklerini koruyan Bursa, özellikle Körfez ve Arap ülkeleri başta olmak üzere Türk cumhuriyetleri ve Avrupa Kıtasındaki yatırımcıların tercihinde öne çıkıyor. Söz konusu tercih, fuardaki nitelikli ziyaretçi portföyünün oluşmasını da doğrudan destek veriyor. 

İpotekli konutlara talep artıyor 

Endüstriyel ve kentsel gelişim düzeyi, ulaşım, konaklama ve turistik olanakları ile konut sektöründe her geçen gün ivme kazanan Bursa, konut satış adedinde yurt genelinde ilk beşte yer alıyor. Yabancılara konut satışında ise kent ilk üçte bulunuyor. Bursa'da yaşam alanları ihtiyacının artması, kiracıların ev sahibi olma isteği, gayrimenkul yatırımları ve nüfus artışı konut ihtiyacına olan talebi de artırıyor. Hızla gelişen ve büyüyen Türkiye'de birikimini araziye yatırmak isteyen yatırımcılar da İstanbul'un alternatif metropol şehri Bursa'yı tercih ediyor. 

Bursa'da 2016 yılında 52 bin 436 adet konut satışı gerçekleşti. Bu yıl ise konut satışında en az yüzde 10 artış öngörülüyor. Ocak-Şubat 2016 döneminde 2 bin 477'si ipotekli, 5 bin 268'i diğer satışlar olmak üzere toplam 7 bin 745 konut satışı yapılırken; Ocak-Şubat 2017 döneminde bu rakam 3 bin 148'i ipotekli, 4 bin 844'ü de diğer satışlar olmak üzere toplam 7 bin 992 adede yükseldi. Tablo, ipotekli konutlara talebin arttığını gösteriyor. 

Konut fiyatları yüzde 25 zamlandı 

Bursa, şubat ayında yabancılara yapılan konut satışında İstanbul ve Antalya'nın ardından üçüncü sırada yer aldı. Ocak- Şubat 2016 döneminde 270 adet olan yabancılara yapılan konut satış sayısı ise Ocak-Şubat 2017'de 256 adet olarak gerçekleşti. 

Yılda ortalama 17-18 bin konutun üretildiği Bursa'da bu yıl konut üretiminde yüzde 10 seviyesinde artış öngörülüyor. Merkez ilçelerde geçen yıla göre konut fiyatlarının yüzde 25 zamlandığı belirtiliyor. Nilüfer ilçesine bağlı Akçalar'da yeni yapılar 200 bin liradan başlarken, Balat bölgesinde rakam 1 milyon liraya kadar çıkıyor. Soğanlı'da fiyatlar 400 bin lira düzeyinde seyrederken, Yunuseli'de ise 300 bin liranın altında yeni ev bulunmuyor. Yıldırım'da da konut fiyatları 300 bin liranın üstünde seyrediyor. Bursa'da fiyatların artık stabil hale geldiği ve ilçeler arası farkların kapandığı dile getiriliyor. Öte yandan kent genelinde kiraların yüzde 30-35 civarında yükseldiği kaydediliyor. Site içinde bin liranın altında kiralık konut fazla bulunmazken, bölgesine göre 2 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Sosyal donatıların daha yüksek olduğu yerlerde ise rakamlar 3 bin-3 bin 500 arasında değişiyor. 

Kentsel dönüşümle daha modern kent hedefleniyor 

Kentsel dönüşüm ile birlikte gelen inovatif projeler de şehrin yeni modern görüntüsüne kavuşmasına olanak sağlıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi spor tesisi, sosyal donatı alanı, park ve yeşil alan için 7 yılda bini aşkın riskli binayı yıkarken; 0,5 emsal artışı uygulaması ile kentsel dönüşüm de hız kazandı. Osmangazi Belediyesi, Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ardından kentsel dönüşüm çalışmalarında ikinci perdeyi Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi ile açmaya hazırlanıyor. Yıldırım Belediyesi ise yüzölçümü 3 bin 200 hektar olan ilçenin neredeyse yarısını kentsel dönüşüm ve plan-uygulama alanı ilan etti. 

Müteahhitler, 'topyekün gelişim' istiyor 

Bursa'da örnek projelere imza atan müteahhitlerin bazı talepleri de bulunuyor. Bursa'nın tarihi, turizmi, tarımı ve sanayisi ile sürekli göç alan bir kent olduğuna işaret eden müteahhitler, konuta talebin hiçbir zaman düşmediğini vurguluyor. Konutla birlikte Bursa'nın ihtiyacı olan nüfus artışına dönük caddeler, sokaklar, meydanlar ve yeşil sahalar gibi alanların da planlanmasını ve yapılmasını isteyen müteahhitler, gelişmenin topyekün olması gerektiğini savunuyor. Bu kapsamda özellikle belediyeleri bir an önce planlarını yapmaya davet ediyor... Öte yandan müteahhitlerin, Haziran ayında çıkacak olan Yeni TİP İmar Yönetmeliğinin kentlerin özel ihtiyaçlarını karşılaması yönünde de talepleri bulunuyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fuarlar, odağına yabancı yatırımcıyı aldı
  • 19.04.2017 09:02

Fuarlar, odağına yabancı yatırımcıyı aldı

Bursa İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı, bu yıl 60 bin kişilik ziyaretçi hedefiyle Tüy ...