maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul fiyatları son 25 yılda 3.5 kat arttı

Gayrimenkul fiyatları son 25 yılda 3.5 kat arttı

Tekfen Başkan Yardımcısı Mehmet Erktin, konut metre fiyatlarının 700 dolardan 2 bin dolar seviyelerine çıktığını kaydederek, son 25 yılda 3.5 kat artış gösterdiğine dikkat çekti

 Kaynak: Bülent Yoldaş / Sabah Emlak

Tekfen Başkan Yardımcısı Mehmet Erktin, konut metre fiyatlarının 700 dolardan 2 bin dolar seviyelerine çıktığını kaydederek, son 25 yılda 3.5 kat artış gösterdiğine dikkat çekti.

Son 25 yıl içerisinde Türkiye ve özellikle İstanbul emlak piyasasında önemli bir evrim yaşandığını ifade eden Tekfen Holding Başkan Yardımcısı Mehmet Erktin, 80'lerin sonundan itibaren, emlak geliştirme faaliyetlerinin Türkiye'de de profesyonel emlak geliştirme firmalarınca (developer) yapılmaya başlandığını dile getirdi. Erktin, sektörde tüketici bilincinin fiyatların insanların alım gücüne oranla yüksek olması nedeniyle tam gelişmemiş olduğuna vurgu yaparak, arz edilen kalitenin önemli oranda yükselmesine rağmen gereken standartlara ulaşılamadığının da altını çizdi.

Türkiye'de emlak fiyatlarının kademeli olarak artış kaydetmesinin gayrimenkul piyasasında bir "furya" anlayışını da beraberinde getirdiğini savunan Erktin, "Bu süreç sonucunda zaman zaman konutta, zaman zaman alışveriş merkezlerinde arz yönünde aşırı doygunluklar görülmüş, buna bağlı olarak 'rüzgarla hareket eden' yatırımcılar da, tüketiciler de zarar görmüştür" değerlendirmesini yaptı.

KONUTTA FİYAT ARTIYOR
Sektörün genel gidişatını piyasada oluşan, kabul edilebilir kalitedeki emlaklarda sürdürülebilir fiyatlarla analiz etmenin mümkün olduğunu kaydeden Erktin, "Konutta, konum priminden bağımsız olarak metrekare fiyatları 700 dolardan 2 bin dolara; ofis segmentinde yine 700 dolar seviyesinden 2 bin 500 dolar seviyelerine ulaşmış, yani zamanla 3.5 kat gibi artış göstermiştir. Gayrimenkullerin konum ve ilave konfor primlerinin de eklenmesiyle metrekare fiyatlarının 7-8 bin dolarlara ulaştığı düşünülürse, emlak sektöründe son 25 yılda yaşanan gelişme daha da çarpıcı hale geliyor" dedi.
 
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ÖZEL SEKTÖR KAMU İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR
GÜVENİLİR ve sürdürülebilir bir emlak, gayrimenkul piyasası için sektörün tüm aktörlerinin payına düşen görevler olduğuna işaret eden Erktin, "Önümüzdeki yıllarda, emlak geliştirme şirketleri ile belediyelerin şehircilik, çevre ve tasarım öğelerini ön planda tutan yaklaşımı, inşaat kalitesinin yükselmesi ve tüketicinin de gerek tasarım gerekse inşaat kalitesi ile çevre konusunda bilincinin artması, emlak sektörünün daha güvenilir ve sürdürülebilir bir sektör olmasının önünü açacaktır" dedi.
  • Etiketler:

Yorum Yaz