maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul sektöründe kayıt dışı işlemler son bulacak!

Gayrimenkul sektöründe kayıt dışı işlemler son bulacak!

Torba yasayla birlikte İlk kez ev sahibi olacakların ev alma hayalleri gerçeklik kazanacak ve sektör şeffaflaşacak.

Türkiye pazarına girmesiyle sektörde hızla ilerleyen Amerikalı gayrimenkul devi Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Kamuoyunda ''torba yasa'' olarak adlandırılan “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un gayrimenkul sektörüne etkisini mercek altına aldı. Torba yasanın özellikle orta ve orta alt segmentin konut talebini karşılayacağını belirten Emre Erol; “Yasa bugüne kadar kiracı statüsünde olan vatandaşları mülk sahibi yapmak, konut sektörüne talebi arttırmanın yanı sıra vatandaşın yastık altı birikimlerini değerlendirmesi için iyi bir fırsat. Yasanın gayrimenkul sektörüne sağlayacağı yararı uzun vadede hissedeceğiz. Geçtiğimiz yıl açıklanan rakamlara göre  400 bin kişi konut kredisi kullanarak gayrimenkul sahibi oldu. Geride bıraktığımız senelerin ortalaması ve ekonomide yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda kredi kullanacak olanların sayısının yılsonuna kadar 420 bin kişiyi bulacağını tahmin ediyoruz. Yasa ile birlikte bu imkandan yararlananların sayısı da artacaktır. Bu durum sektöre önümüzdeki dönemde hareketlilik kazandıracak” dedi.

Bursa, Antalya, Bodrum, Eskişehir ve Balıkesir'e ilgi büyük

İstanbul, Ankara ve İzmir'e talebin her zaman yoğun olduğuna vurgu yapan Emre Erol; “Türkiye'nin büyük illerinin yanı sıra Bursa, Bodrum, Antalya, Eskişehir ve Balıkesir gibi gün geçtikçe kalabalıklaşan şehirlerinde son yıllarda nitelikli inşaat projeleri yapılıyor.  Gayrimenkul alma planı yapacakların gelişen bu illere de ilgi göstereceği kanaatindeyim” dedi.

“Kayıt dışı işlemlerin önüne geçilecek”

Bankalar aracılığıyla sağlanacak destek ile faizi düşürmenin yanı sıra gayrimenkul sektöründe kayıt dışı işlemlerin önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirten Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Söz konusu kanun, ilk defa ev sahibi olacak kişilere bir teşvik sağlamanın yanı sıra kayıt dışı işlemlerin belli oranda önüne geçilmesi ve sektörün şeffaflaşması için de olumlu olacağını düşünüyorum” dedi.

Yanlış anlaşılmaya dikkat

Yasanın sağladığı avantajlardan yararlanmak isteyenlerin izleyeceği yola dikkat çeken Emre Erol; “Öncelikle yasa şartlarının iyi anlaşılması gerekiyor. Kanun yürürlüğe girdikten sonra ilk defa konut sahibi olacak Türk vatandaşlarının Türkiye içinde satın alacakları ilk konut için yurtiçindeki bir bankada konut hesabı açmaları, en az 3 yıl boyunca sistemde kalmaları gerekmektedir. Devlet katkısının toplam konut fiyatı üzerinden hesaplanması sıkça karşılaştığımız bir yanlış anlaşılma. Altını çizerek belirtmek isterim ki devlet desteği %25'lik peşinat için açılan hesapta biriktirilen meblağa göre belirlenmektedir. Örnekle açıklamak gerekirse Vatandaş, , 1oo bin liralık bir ev alacaksa, bankada açmış olduğu özel konut hesabında 5 sene içerisinde evin rayiç bedelinin %25 peşinatını biriktirdiği zaman, 5. yılın sonunda biriktirdiği 25 bin liraya devlet %15 katkı yaparak, 3750 lira destek sağlayacak” dedi.

Talebe oranla sektörde arz artacaktır

Sektör için olumlu olarak değerlendirdiğimiz adımların arz talep dengesini bozmayacağını savunan Emre Erol; “ Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından gayrimenkul sahibi olmak için hesap açtıran vatandaşların birikimleri en az 3 sene boyunca düzenli olarak birikecek. Sistemli bir ilerleyiş olacağı için talep kolaylıkla tespit edilebilecek. Gelen talepler göz önünde bulundurularak arzda bu oranda artacaktır. Sürecin ilerlemesiyle önümüzdeki yıllarda taleplerin artacağını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yatırım yapmayı planlayan vatandaşlar bu yasadan yararlanmak için yatırım planlarını 3 sene ileriye atabilir” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye için tarihi gün, TOGG'un temeli Bursa'da atıldı
  • 18.07.2020 21:41

Türkiye için tarihi gün, TOGG'un temeli Bursa'da atıldı

Bursa'nın Gemlik ilçesine Türkiye’nin yerli otomobilinin üretileceği fabrikanın ...

İşte konutta devlet desteğinde yeni tutarlar!
  • 03.01.2019 09:57

İşte konutta devlet desteğinde yeni tutarlar!

Konut ve çeyiz hesabında birikimler yüzde 23.73’lük yeniden değerleme oranı kada ...

'Gemlik'in uzunca süre imar alanı sıkıntısı ortadan kalktı'
  • 15.03.2018 16:19

'Gemlik'in uzunca süre imar alanı sıkıntısı ortadan kalktı'

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ağdemir, kabul edilen torba yasanı ...

Torba tasarı ile konut desteği artıyor
  • 23.02.2018 09:46

Torba tasarı ile konut desteği artıyor

Konut sahibi olmayanlar, ilk ve tek konut satın almaları halinde desteklenecek. ...

Konut Hesabı sisteminde düzenleme yapılacak
  • 03.02.2018 10:21

Konut Hesabı sisteminde düzenleme yapılacak

Konut hesabı sisteminde devlet katkısı tutarı 15 bin liradan 20 bin liraya, yüzd ...

Maliye'den çatıda üretilecek elektriğe destek
  • 25.01.2018 13:46

Maliye'den çatıda üretilecek elektriğe destek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bina çatı ve cephelerinde üretilecek elektrikle ilgili ...