maritbet girişmaritbet
Hakan Kurt, Expo Qatar öncesi basınla bir araya geldi

Hakan Kurt, Expo Qatar öncesi basınla bir araya geldi

Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Kurt, 19-21 Nisan 2017 tarihlerinde düzenlenecek olan EXPO Turkey by Qatar Fuarı hakkında değerlendirmelerde bulundu

Gayrimenkul sektörü temsilcilerini ve yatırımcıları Katar'da buluşturarak Türk-Katar ilişkilerini daha da güçlendirecek olan Expo by Qatar, 3 gün Türkiye'yi vitrine çıkaracak. 

Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Kurt, EXPO Turkey by Qatar öncesinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik ilişkilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Katar arasındaki dış ticaret hacminin 700 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu ifade eden Kurt, düzenledikleri fuarla bu rakamın artmasını hedeflediklerini ifade etti.

TÜRKİYE'DEN 154 ŞİRKET KATILIYOR

“Son 10 yılda Türkiye ile Katar arasında 3 aşamada önemli ticaret gerçekleştirildi. Birincisi, en büyük kalem belki de Katar'ın Türkiye'ye yapmış olduğu doğrudan yatırımlar. 2015'i baz aldığımda 19 milyar dolarlık doğrudan yatırım Türkiye'ye gerçekleştirildi. Türk şirketlerinin bugüne katar tamamladığı 13 milyar dolarlık taahhüt işleri var Katar'da. Birçok bilinen proje; havalimanı Katar Fuarı'nın gerçekleştirileceği fuar binası, İslam Müzesi gibi birçok eser, Türk şirketleri tarafından yapıldı. Hala şuan devam eden 7-7,5 milyar dolarlık taahhüt işi devam ediyor. 3-4 tane büyük taahhüt şirketimiz burada çok büyük işlere imza atıyor. Bir de iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi var. 2016 rakamlarına göre 440 milyon dolar bir ihracatımız, 300 küsur milyon dolar ithalatımız var. 700 milyon dolarlık da bir dış ticaret hacmimiz olan bir ülkedeyiz. Bugün itibariyle aslında bu fuarda nasıl bir ticaret hacmi oluşacağından ziyade oluşan bir ticaret hacminin nasıl artırılacağını çalışmak için biz bir yıldır burada emek gösteriyoruz. Toplam bir yıldır bu fuara tüm ekibimizle hazırlanıyoruz. Şuan Türkiye'den 154 firma fuara katılım gösteriyor. Katarlı otoriteler de keza fuara çok yoğun bir ilgi gösteriyorlar. Fuar açılış programı sonunda da işin başlayacağı döneme girmiş olacağız" diyerek açılışın ardından iş görüşmelerinin başlayacağını bildirdi.

TÜRKİYE'NİN RANTI YÜKSEK 

Türkiye'nin rantı yüksek bir ülke oduğunu ifade eden Hakan Kurt, gayrimenkul sektörünün ülkemizin lokomotif sektörlerinden bir tanesi olduğunu belirtti. 

Kurt "Katar'da da bu böyle. Katarlı yatırımcılar bugüne kadar Türkiye'de gayrimenkule önemli miktarda yatırım gerçekleştirmişler. Hem kurumsal anlamda hem bireysel anlamda. Dolayısıyla çok büyük ölçüde gayrimenkul şirketlerimizin fuara katılımı söz konusu. Bunun yanında yeni dönemde iki ülke arasında sanayini gelişmesine önem veriyoruz. Bunu iki ülke Ekonomi Bakanlığı da destekliyor. İki ülke Ekonomi Bakanlığı arasında bu konuda stratejik iş birliği anlaşmaları var. İki ülke arasındaki sanayi potansiyeli geliştirilmeye çalışılıyor. Ayrıca 2014 yılında iki ülkenin ortak olarak, 3. ülkelerde iş yapmasına ilişkin de bir protokol iki ülke Ekonomi Bakanlığı arasında imzalanmış ve bir fon oluşturulmuş durumda. Sonucu olan bir ülke Katar. Politik açıdan da diplomatik açıdan da Türkiye'nin yanında olduğunu çokaçık bir şekilde dünya kamuoyuna bildirmiş bir ülke Katar" dedi.

EXPO Turkey by Qatar'ın Türkiye ile Katar arasında bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük ticari organizasyon olduğuna işaret eden Kurt, amaçlarının, karşılıklı yatırımları çeşitlendirmek ve dış ticaret hacmini artırmak olduğunu dile getirdi.

"FUARA HER YIL KATILACAĞIZ" 

Hakan Kurt, 2022 Dünya Kupası vesilesiyle Katar'da devlet tarafından çok büyük yatırımların yapıldığını belirtti. "Gayrimenkul, mobilya, yapı malzemeleri, sanayi, enerji, ulaşım, bilişim sektörü daha çok payını alsın istiyoruz. Dolayısıyla çok yoğun bir frekans ve çalışmayla buradaki fuarı gerçekleştiriyoruz. Umarım fuara katılan her firmamız iki ülke adına da önemli kazanımlar sağlarlar. Hem Türkiye ekonomisinin hem Katar ekonomisinin kazançlı çıkmasını istiyoruz" açıkamasında bulundu. 

Kurt, katılımcı şirketlerin doğru iş görüşmeleri ve doğru yol haritasıyla fuardan ayrılmasını arzu ettiklerini belirterek, "Katar bizim ülke olarak partnerimiz, bu nedenle ticareti iyi konumlandırmamız gerekir. Planlarımızı kısa vadeli yapmamız doğru olmaz, amacımız iki ülke arasında sürdürülebilir bir ekonomik model oluşturmak." diye konuştu.

Katar ile aramızdaki ilişkilerin canlı tutmak istediklerini de sözlerine ekleyen Hakan Kurt "Bu fuara her yıl katılacağız" dedi. 

Fuarın ikinci gününde, Türkiye-Katar Sektör Liderleri Zirvesi düzenleneceğini ve etkinlikte iki ülkede başarı sağlamış önemli şirketlerle geleceği öngören önemli isimlerin görüşlerini paylaşacağını dile getiren Kurt, fuarın son gününde de iş görüşmelerinin devam edeceğini söyledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hakan Kurt, Expo Turkey by Qatar'ı anlattı!
  • 02.01.2018 16:01

Hakan Kurt, Expo Turkey by Qatar'ı anlattı!

Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Expo Turkey by Qatar 2018'den bekle ...

'Türkiye-Katar arasında yapılmış en büyük ticari organizasyon'
  • 19.04.2017 16:41

'Türkiye-Katar arasında yapılmış en büyük ticari organizasyon'

Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Emlaktasondakika.com Haber Müdür Ya ...

'Fuar, Türkiye-Katar arasındaki ilişkileri geliştirecek'
  • 19.04.2017 13:36

'Fuar, Türkiye-Katar arasındaki ilişkileri geliştirecek'

Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, EXPO Turkey by Qatar öncesinde düze ...

Expo Turkey by Qatar'da hazırlıklar başladı!
  • 17.04.2017 14:36

Expo Turkey by Qatar'da hazırlıklar başladı!

19-21 Nisan 2017 tarihlerinde Katar'ın Doha kentinde gerçekleştirilecek olan Exp ...

Artaş İnşaat'ın standına Katarlılardan yoğun ilgi!
  • 19.01.2018 16:06

Artaş İnşaat'ın standına Katarlılardan yoğun ilgi!

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen 2. Expo Turkey by Qatar'da yerini alan Arta ...

Hakan Kurt: Katar'a gelen kazanır!
  • 19.01.2018 23:31

Hakan Kurt: Katar'a gelen kazanır!

Medya City'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Expo Turkey by Qatar'da önemli ...