maritbet girişmaritbet
Halk GYO İFM Ofis Blokları'nın inşaat süreci başladı

Halk GYO İFM Ofis Blokları'nın inşaat süreci başladı

Halk GYO Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin, Halk GYO İFM Ofis Blokları ve devam eden projeleri hakkında bilgi verdi.

3. havalimanı ve 3. köprü gibi milli projelerle büyüyen Türkiye, gayrimenkul sektöründe de devleşti. Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Halk GYO) nitelikli ofis, konut ve otel projeleri ile portföyünü zenginleştirdi. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin en büyük paydaşlarından biri olan şirket, 2016'da 107.7 milyon TL kâr elde etti.

Türkiye, çok sayıda milli projeler inşa etti. Büyüyen ve gelişen inşaat sektörü, dünyaya yön verdi. Konut sektörü, Türk ekonomisinin lokomotifleri arasında kendine çok önemli ve kritik yer edindi. Ülkemizin demografik yapısı, kentleşme, gelir düzeyindeki artış ve yaşam standartlarının yükselmesi gibi faktörler, gayrimenkule olan talebi sürekli artan bir hanede yükseltti. 

Arsa piyasası, yapı malzemesi, araç gereç, dayanıklı tüketim ve işgücü piyasalarıyla olan bağlantıları nedeniyle, gayrimenkul piyasası ve bu piyasanın önemli bir kısmını kapsayan konut sektörü, Türkiye ekonomisi açısından son derece önemli bir hale geldi. Altyapı çalışmaları, kentsel dönüşüm, 3. havalimanı, 3. köprü, finans merkezi gibi mega projelerin hayata geçtiği mega kent İstanbul'da, alt ve üst gelir grubuna, tüketicilerin beklenti ve tercihlerine, yatırım yapacakları lokasyona göre farklı alternatiflerde pek çok proje geliştirildi. Böylece inşaat sektörü 2016 yılında yüzde 7.2, gayrimenkul faaliyetleri ise yüzde 3.6 oranında büyüdü. 

2016 yılında iç ve dış konjonktürde gerçekleşen tüm olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye genelinde konut satışları 2016 yıl sonunda bir önceki yıla göre yüzde 4 artış göstererek 1.3 milyon TL'yi aştı. Nitelikli ofis, konut ve otel projeleri ile portföyünü zenginleştiren Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ. (Halk GYO) de istikrarlı büyümesini sürdürdü. 

Dev projelere imza attı

2010 yılında Türkiye Halk Bankası A.Ş.'nin bağlı ortaklığı olarak "Türkiye GYO sektörünün önde gelen kurulularından biri olma" vizyonu ile kurulan Halk GYO, gayrimenkullere, gayrimenkul projelerine, gayrimenkule dayalı haklara ve sermaye piyasası araçlarına yatının yapan bir gayrimenkul portföy yönetim şirketi. Toplam 477 milyon TL sermaye ile kumlan şirketin, 2016 yıl sonu itibariyle toplam öz kaynaklan 1.7 milyar TL'ye, toplam aktif büyüklüğü ise 1.9 milyar TL'ye yaklaştı. 

Kuruluşu akabinde organizasyon yapısını ve kadrosunu güçlendiren Halk GYO, 2013 yılında gerçekleştirdiği halka arz ile şubat ayından itibaren borsada işlem görmeye de başladı. Şirket, gayrimenkul piyasasındaki gelişim alanlarını yakından takip ederek büyüme ve kârlılık hedefleri doğrultusunda portföyünü halka açık bir hale getirdi. 

Ülkemizin mega projelerinden İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) projesinin en büyük paydaşlarından biri olan ve mega proje dahilinde 46 ve 34 katlı iki ofis binası ve 8'er katlı 3 adet ticari blok inşa edecek olan Halk GYO, kuruluşundan bu yana Levent'te 1 otel, Şekerpınar'da 1 bankacılık-operasyon merkezi, Ataşehir'de 1 ofis binası ve 102 bağmışız bölümden oluşan Eskişehir merkezli Panorama Plus ve 327 bağmışız bölümden oluşan Referans Bakırköy konut projelerini tamamlayıp, kullanıcı ve alıcılarına teslimlerini gerçekleştirdi. 

Halk GYO, güncel durum itibariyle portföyünde, başta "Halk GYO İFM Ofis Blokları" projesi olmak üzere, 2015 yılında Vakıf GYO ortaklığı ile hayata geçirdiği, Sancaktepe merkezli 1.037 konutluk "Bizimtepe Aydos" ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştiraki Er Konut İnşaat AŞ. ortaklığı ile 2016 yılında Erzurum Yakutiye'de hayata geçirdiği 620 konutluk "Şehristan Konutları" projelerinin inşaat ve satışlarını devam ettiriyor. Ayrıca şirket ek olarak otel ve ofis binalarından oluşan portföyünden yıllık yaklaşık 50 milyon TL'lik düzenli kira geliri elde ediyor. Kuruluşundan bu yana her yıl kâr eden şirket, 2016 yılını da 107.7 milyon TL kâr ile tamamladı. 

Doğru lokasyonda doğru proje

Halk GYO Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin, şirketin gelecek hedeflerini değerlendirdi. 

Yetgin şunları söyledi: "Halk GYO'da göreve 2016 yılının 2. yansında başladım ve yılı, iç ve dış tüm olumsuzluklara rağmen, ülkemiz ekonomisine ve sektöre oluşturduğumu katma değeri artırmak için yoğun ve önemli çabalar sarf ederek, tüm menfaat sahipleri açısından başarılı bir şekilde tamamladık. Bugün ticari mülk ağırlıklı portföyünden elde ettiği düzenli gelirleri ile istikrarlı büyümesini sürdüren şirketimiz, aktif büyüklüğünü 1.9 milyar TL seviyelerine ulaştırdı ve yılı 107.7 milyon TL net kâr ile kapattı. 2016 yılında, en büyük paydaşlarından biri olduğumuz İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi dahilinde yer alacak 46 ve 34 katlı iki kule ve 8 katlı üç binanın ana yüklenici seçim sürecini tamamladık ve projenin inşaat sürecini başlattık. Ofis kulelerimizin ihtiyaç dahilindeki kısmının ana ortağımız Türkiye Halk Bankası A.Ş.'ye kiralanması yönünde iyi niyet sözleşmemiz mevcut. 2017 yılında projemizin hızla yükselişini görmek en büyük önceliğimiz olacaktır. Halk GYO, yıl içerisinde yeni projelere de imza attı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştiraki Er Konut A.Ş. ile ortaklığa giderek, Erzurum Yakutiye bölgesinde konut projesine başladık. Böylece, İstanbul dışındaki ikinci, toplamda ise dördüncü konut projemizi de hayata geçirmiş olduk. 'Şehrin Gözdesi' sloganıyla yükselen Şehristan Konuttan projesinde 620 konut ve 13 ticari ünite bulunuyor. Vakıf GYO işbirliği ile 2015 yılında hayata geçirdiğimiz İstanbul, Sancaktepe'de konumlu Bizimtepe Aydos konut projesinde ise satışlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Hayatın başladığı 'Referans Bakırköy' ve 'Eskişehir Panorama Plus' konut projelerimizde de satışları büyük ölçüde tamamlarken, düzenli kira geliri elde ettiğimiz ticari mülk ağırlıklı portföyümüze; İstanbul Levent merkezli Park Dedeman Levent Otel ve Şekerpınar Projesi'ni ekledik ve portföy verimliliği stratejimiz dahilinde Salıpazarı binamızın otele dönüştürülmesine yönelik adımları attık. 'Doğru lokasyonda doğru proje' stratejisi dahilinde, kurulduğu tarihten bu yana kâr üreten ve 2013 yılından itibaren kârını ortakları ile paylaşan şirketimiz, 'kârlılıkla büyürken timi paydaşlarına oluşturduğu değeri her geçen gün artırma' ana hedefi doğrultusunda yatırımlarına hız kesmeden devam edecektir."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Halk GYO İFM Ofis Blokları'nın inşaat süreci başladı
  • 13.04.2017 10:41

Halk GYO İFM Ofis Blokları'nın inşaat süreci başladı

Halk GYO Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin, Halk GYO İFM Ofis Blokları ve devam ...