maritbet girişmaritbet
İnşaat işçilerinin usta olabilmesi için 3 bakanlıktan işbirliği!

İnşaat işçilerinin usta olabilmesi için 3 bakanlıktan işbirliği!

İnşaat ustalarının eğitilerek "mesleki yeterlilik belgesi sınavı"na hazırlanabilmeleri amacıyla, üç bakanlık protokol imzaladı.

İnşaat ustalarının eğitilerek "mesleki yeterlilik belgesi sınavı"na hazırlanabilmeleri amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık "i·nşaat sektöründe ni·teli·kli· i·ş gücü" sloganıyla başlattığı usta eği·ti·mleri·ne devam edi·yor. Yapı sektöründe mesleki yetkinliği olan belgeli eleman darboğazı ile karşılaşılmaması ve meslek erbaplarının mesleki niteliklerin artırılması, sektöre öncü iyi uygulamaların geliştirilmesi amacıyla Bakanlık yeni bir proje başlattı.

Bu kapsamda, inşaat ustalarının eğitilerek "mesleki yeterlilik belgesi sınavı"na hazırlanabilmeleri amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Protokol kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan çalışma ile 16 meslek grubu için 40 saatlik eğitim modüllerinin hazırlanması sağlanarak, programların Çevre ve Şehircilik Bakanlığının e-yaygın sistemine yüklenmesi sağlandı.

384 bin kişiye ustalık belgesi

Açıklamaya göre, Türkiye'de yapı sektörüne yönelik kayıt ve belgelendirme işlemlerini yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca inşaatlarda yetki belgeli usta çalıştırılmasına ilişkin 2012'de yapılan düzenlemeyle, inşaat ustalarının kayıt altına alınması, bu ustaların eğitimi ve belgeli usta çalıştırılması konusunda sektördeki ilk adım atılmıştı.

Hali hazırda inşaat sektöründe; yaklaşık 384 bin kişi bakanlıktan aldığı "geçici ustalık yetki belgesi" ile çalışıyor. Sektördeki farkındalığın artırılması amacıyla yürütülen bu uygulama yerini, uluslararası tanınırlığı, altyapısı özel programlarla desteklenen "mesleki yeterlilik belgesi" sürecine bıraktı.

 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu'nda yapılan değişiklik ve yayımlanan tebliğ ile yapı sektöründe; ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu, duvarcı, ısı yalıtımcısı, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı gibi meslekler için "mesleki yeterlilik belgesi" zorunluluğu getirildi.

"Ustalık eği·ti·mleri·ne başvurular 16 bi·n ki·şi·ye ulaştı"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki; ustalık eğitimlerine başvuruların Çevre ve Şehircilik İl müdürlüklerince kabul edildiğini belirterek, "İŞKUR İl Müdürlüklerince kurslar açıldıkça başvuranlar eğitime çağrılıyor. Hali hazırda başvuru sayısı 16 bin kişi civarına ulaştı. Kayseri, Bartın, Isparta ve Ordu'da pilot uygulamalar yapıldı" ifadesini kullandı.

Kursların tamamen ücretsiz olduğunun altını çizen Özhaseki, kursiyerlerin kurs süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca karşılandığını belirterek, "81 ilde düzenlenecek eğitimler, bakanlıkların il müdürlüklerince organize edilecek ve mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen yapı sektöründe çalışan meslek erbaplarının mesleki niteliklerinin geliştirilmesi sağlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...