maritbet girişmaritbet
İnşaatçılar, bankaların faiz indirmesini istiyor!

İnşaatçılar, bankaların faiz indirmesini istiyor!

Merkez Bankası'nın faiz indirimi konut kredi faizinde düşüş bekleyen inşaat sektörünü heyecanlandırdı.

Merkez Bankası'nın marjinal fonlama oranını yüzde 9,50'den yüzde 9'a indirmesi piyasalarda hareketliliğe neden oldu. Merkez Bankası'nın ardı ardına yaptığı bu faiz indirimlerinin sonucunda bankaların da yeni bir düzenleme yapmasını bekleyen inşaat sektörü oyuncuları, faizlerdeki düşüş ile birlikte konut satışlarının artacağı yönünde birleşiyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK),'nun dün yaptığı faiz indirimi açıklaması doğrultusunda gözler bankalara çevrilmiş durumda. Uzun süredir faizlerin yüksek oranda seyretmesi konut alıcısını 'bekle' politikasını uygulamaya götürdü. Özellikle konut kredi faizlerinin düşmesi, ekonominin lokomotif sektörü inşaatın canlanması anlamını taşıyor. 

Analistler, bu faiz indirimiyle sadeleşmenin sonuna yaklaşıldığını, gelecek dönemde enflasyona ilişkin beklentilerin atılacak adımlar konusunda belirleyici olacağını ifade ediyor. Faiz indirimi sektörde heyecan oluşturdu peki inşaatçılar bu konuda ne düşünüyor? 

Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya; 

Süleyman Çetinsaya

"Faiz indirimi uzun zamandır tüketiciler tarafından beklenen bir karardı. Bu noktada Merkez Bankası'nın attığı adım son derece önem arz ediyor. İnşaat sektörü açısından konut kredi faizlerinin %1 bandının altına inmesi de çok önemli. Faiz indiriminin başta inşaat sektörüne ve devamında ülke ekonomisine katkıları olacaktır. Bununla birlikte satın alma kalma kararını erteleyen kitle üzerinde de olumlu yönde bir etki sağlayacaktır. Tüketicimizin daha rahat konut sahibi olabilmesi açısından faiz indirimini faydalı bir karar olarak değerlendiriyorum ve önümüzdeki dönemde de konut kredi faizlerinin %1 seviyesinin altında kalmasını temenni ediyorum."

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu;

Tahir Tellioğlu
Tahir Tellioğlu

"Merkez Bankası'nın son 3 ay içerisinde bu 3. faiz indirimi. Ancak reelde bankaların faiz indirimi gerçekleştirmemesine oldukça tepkiliyiz. Biz olumlu çağrıyı yaptık, bankalardan da özellikle konut kredisinde indirim bekledik ancak yapılmadı bundan dolayı bunları protesto ediyoruz bile diyebilirim. Merkez Bankası faizi yarım indiriyorsa, sende çeyrek indir, ancak hala bekliyoruz. Demek ki bankalar ya kendilerine yada vatandaşa güvenmiyor. Artık biz inşaat ve konut piyasası olarak ısrarla reelde konut kredilerinde de bir indirim olması gerektiğini düşünüyoruz."

Maksem Grup Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Aydoğan;

Bilal Aydoğan
Bilal Aydoğan

"Merkez Bankası'nın faiz indirimi yerinde bir karar olarak değerlendiriyorum. Konut almak isteyen kişilerin düşen faizle birlikte ertelediği talebi alıma dönüştürmesi açısından önemli bir adım. Düşen faizin konut kredilerine net olarak yansıması gerekiyor. 

Faizler düştükçe konut alımı da artacaktır. Bu konuda atılan adımlar konut sektörünü ileriye taşıyacaktır. Faizlerin düşmesi ve bunun konut kredilerine yansımasıyla sektörde de canlanma kaçınılmaz olacaktır."

Vadişehir Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgül; 

Yüksel Akgül
Yüksel Akgül

"Merkez bankası faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan indirdi. Piyasadaki faiz oranlarına etkisinin önümüzdeki aylarda görülmesini bekliyoruz. Özellikle konut kredisi faiz oranlarının aylık yüzde 1.00 psikolojik sınırın altına gelmesi önemli. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe durağan seyreden satışların artmasına etkisi olumlu olacaktır.

Aynı şekilde sektördeki firmaların kredi kullanımlarında finansman maliyeti yıllık ortalama yüzde 15'lerde ve yüksek seyretmektedir. Sektör oyuncuları da karlarından feragat ederek bu maliyete katlanmaktadırlar. Sektör oyuncuları olarak; Kamu bankaları öncülüğünde, hem mortgage kredi faizleri, hem de şirket borçlanmalarında faiz oranlarının makul seviyeye inmesini beklemekteyiz."

EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı; 

İnanç Kabadayı

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz koridorunun üst bandını yüzde 9,50'den yüzde 9'a indirdi. Faiz indirimi beklenen bir şeydi. Bu faiz indiriminin konut kredi faiz oranlarına da yansımasını bekliyoruz. Yatırımcılar açısından ciddi bir fırsat olacak. Bankalar tarafına da yansıması ile konut satışlarında ivme olmasını bekliyoruz. Banka kredili satışlarda senetle satışlara oranla ciddi azalma vardı. Konut kredi faiz oranlarının azalması durumunda, kredili satışlarda da artış olmasını bekliyoruz. Bu durum, tüketicilerin ürünlere kolayca ulaşmasını sağlayacak” dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"
  • 11.08.2023 15:37

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans dünyası temsilcileriyle buluştukl ...

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti
  • 04.01.2023 12:06

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, ...

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirdi
  • 22.09.2022 15:17

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika ...

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyatları artışı yine rekor kırdı!
  • 26.07.2022 15:23

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyatları artışı yine rekor kırdı!

Merkez Bankası'nın açıkladığı rapora göre Türkiye genelinde konut fiyatları reko ...