maritbet girişmaritbet
İstanbul Yeni Havalimanı'na 7 bin ek istihdam!

İstanbul Yeni Havalimanı'na 7 bin ek istihdam!

Ağır kış şartlarında 19 gün işe ara verilen İstanbul'un yeni havalimanında inşaat çalışmalarının yüzde 42'si tamamlandı.

Ağır kış şartlarında 19 gün işe ara verilen İstanbul'un yeni havalimanında inşaat çalışmalarının yüzde 42'si tamamlandı. Havalimanında havaların ısınmasıyla 7 bin kişilik ek istihdam sağlanacak çalışan sayısı, toplamda 30 bin kişi olacak.

İstanbul'un yeni havalimanı (İYH) inşaatında yolun yarısına gelindi. 23 bin kişinin inşaatında 3 vardiya halinde çalıştığı İYH'nin yüzde 42'si tamamlandı. Bu yıl ağır kış şartlarında 19 gün tamamen kapatılan ve çalışanlarına izin verilen inşaatta arayı kapatmak için çalışmalar da hız kazandı. Mart ayından itibaren inşaatta çalışan sayısının artırılacağı açıklanan havalimanında haziran ayında 30 bin kişi çalışacak. Bu da 7 bin kişilik ek istihdam anlamına geliyor. 2018 yılının ilk çeyreğinde birinci fazı hizmete sunulması planlanan havalimanının tüm yatırımlarıyla 2025 yılında tamamlanması öngörülüyor. Havalimanındaki son gelişmeleri ve İYH'nin Türkiye ekonomisine yapacağı katkıları analiz eden raporu açıklamak için bir toplantı düzenleyen İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, şu anda havalimanında inşaatın tam gaz devam ettiğini belirterek, yoğun kar yağışı nedeniyle 19 gün ara verdiklerini, fakat bunu telafi edeceklerini söyledi. Keskin, "Havalar ısındıkça ek kapasite alacağız. Havalar ısındıkça 7 bin kişi ilave istihdam ile 30 bine çıkacağız. Kaynakları ful basacağız" diye konuştu. Yerli ve yabancı birçok şirketin yoğun ilgisi ile karşılaştıklarını dile getiren Keskin, havalimanının sadece inşaatıyla değil, tüm yapısıyla doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye önemli katkıları olduğunu vurguladı. 

'EKONOMİYE KATKI 2025'TE 40 MİLYAR DOLAR OLACAK' 

Bağımsız düşünce ve danışmanlık kuruluşları İstanbul Ekonomi ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından hazırlanan 'İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Etki Analizi' raporuna göre, havalimanının, 
2025 yılına kadar 225 bin kişiye istihdam yaratması bekleniyor, ilave hane halkı gelirinin ise 4.4 milyar dolara kadar çıkabileceği öngörülürken, Türkiye'nin ulusal ekonomisine katkısının ise milli gelirin yüzde 4.9 seviyesine kadar çıkabileceği düşünülüyor. EDAM Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kasım Han'ın verdiği bilgiye göre, yüzde 4.9'luk oranın, 2025 yılında milli gelir içinde 40 milyar dolar hesaplanıyor. Yine verilen bilgiye göre, havalimanında 100'e yakın havayolu şirketine 350'nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlaması bekleniyor, iyimser senaryoya göre 2025 yılı itibarıyla 35.5 milyon iç hatlar, 84.9 milyon dış hatlar olmak üzere toplam 120 milyonu aşan yolcuya hizmet verilmesi öngörülüyor. 2025 yılında yolcu trafik beklentisi 120 milyon yolcu iken, yolcuların yüzde 69'unun dış hat, yüzde 31'inin ise iç hatlarda seyahat etmesi bekleniyor. 

HAN: LEKESİ İSTANBUL'UN YÜZDE 1.4'Ü 

Ahmet Kasım Han, diğer havalimanları ile karşılaştırıldığında İYH'nin milli gelire katkının en çok öne çıktığı Schipol ve Charles de Gaulle havalimanlarını geride bıraktığını söyledi. Ahmet Kasım Han, "Mesela Schipol Havalimanı'nın Amsterdam şehrinde kapladığı alan yani teknik tabiriyle lekesi şehrin yüzde 11'i; Yeni havalimanı İstanbul'un yüzde 1.4'ünü kaplıyor" dedi.

  • İnşa edilen 1.3 milyon metrekarelik terminal binasının kapalı alanı 5 adet Empire State binasına denk geliyor. 
  • Toplam proje alanı San Marino ülkesinin yüz ölçümünden daha büyük.
  • 3.5 milyon metrekarelik birinci etap inşaat alanı Monako'nun toplam alanının 1.7 katına, terminal binası inşaatında kullanılacak 
  • 180 bin donatı miktarı Eyfel Kulesi'nin metal yapısının 24 katına eşit.

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul Havalimanı tanıtım filmi yayında!
  • 30.10.2018 15:24

İstanbul Havalimanı tanıtım filmi yayında!

İstanbul Havalimanı'nın proje aşamasından açılışına kadar geçirdiği süreci anlat ...

İstanbul Yeni Havalimanı açılış öncesi havadan görüntülendi!
  • 23.10.2018 17:32

İstanbul Yeni Havalimanı açılış öncesi havadan görüntülendi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim'de ilk fazı hizmete alınac ...

"Üçüncü havalimanıyla ilgili çalışmaların yüzde 97'si tamamlandı"
  • 04.10.2018 17:31

"Üçüncü havalimanıyla ilgili çalışmaların yüzde 97'si tamamlandı"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Türkiye ...

"Bir ayda 3 büyük taşınma denemesi yapacağız"
  • 12.09.2018 16:52

"Bir ayda 3 büyük taşınma denemesi yapacağız"

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu: “Ha ...

3. Havalimanı'nın inşaatının bitimine çok az kaldı!
  • 10.08.2018 10:29

3. Havalimanı'nın inşaatının bitimine çok az kaldı!

29 Ekim'de açılışı yapılacak İstanbul Yeni Havalimanı'nın son durumu havadan gör ...

“Halkalı-Yeni Havalimanı projemiz 27 kilometre, 6 istasyondan oluşuyor”
  • 09.08.2018 10:49

“Halkalı-Yeni Havalimanı projemiz 27 kilometre, 6 istasyondan oluşuyor”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Yeni Havalimanı inşaatını gez ...