maritbet girişmaritbet
Konut yatırımı, kira çarpanıyla değerlendirilir mi?

Konut yatırımı, kira çarpanıyla değerlendirilir mi?

Gayrimenkul sektöründe konut yatırımı yapacakların dikkat etmesi gereken nokta alınacak evin oturum veya yatırım amaçlı olduğu.

ESD Özel- Gayrimenkul sektörünün hızla yükselmesi, konutlardan elde edilecek gelir beklentisinin artmasına neden oldu. Özellikle metro ağına yakın olan projeler büyük prim potansiyeline sahipken yeni gelişen bölgelerde yatırımcısına kazandırmaya devam ediyor.

Konut alacak olan kişilerin asıl dikkat etmesi gerektiği konut oturumluk veya yatırım amaçlı mı aldığı. Oturum amaçlı ev sahibi olan bir kişinin kira getirisi potansiyeline fazla önem vermemesi gerekiyor. Ancak yatırım amaçlı alınacak konutlarda bölge, ulaşım ağlarına yakınlığı gibi birçok etken göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca hastane, havalimanı, üniversite gibi büyük merkezlerin yakınlarında kira potansiyelinin daha yüksek olduğu da göz önünde bulundurulmalı.

Emlaktasondakika.com olarak konut yatırımının kira çarpanıyla değerlendirilmesi kriterini sektörün önde gelen isimlerine sorduk, çarpıcı yanıtlar aldık.

Süleyman Çetinsaya- Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

Konut yatırımında öncelik, ihtiyaç varsa almak olmalı. Kirada oturan birisinin gelirle, çarpanla bir ilgisi olmaması lazım. Gayrimenkul, her zaman değer kazandırır. O nedenle bu tür çarpanlarla pek ilgilenmemek gerekiyor.

İnanç Kabadayı- EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı

Markalı konut üreticilerinin ürettiği ürünler bir prim potansiyeline sahip. Bu, teslimden sonraki dönemi dahi kapsıyor. Bu nedenle kira çarpanı önemli bir etkendir ancak projenin sürdürülebilir getiri potansiyeli bu noktada ön plana çıkıyor. Sadece kira çarpanıyla değerlendirmekten ziyade gayrimenkulün kendi oluşturacağı değeri ortaya koymak lazım. Otel yatırımı yapıldığında bir fon, oteli satın almaya gittiğinde 3 yıllık işletme karlılığına bakar ve otelin oluşturduğu değeri ortaya koyup yatırım bedelini ortaya çıkartır. Konutta da aynı bu şekilde hesaplamak doğru olur.

Kaan Yücel- Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü

Konutu hangi amaçla aldığınız burada önemli kriter. Yatırım amaçlı alınan bir konut için kira getirisi ve getirinin sonunda satış değerinden hesaplama yaparız. Bu ofis ve AVM'de de böyle hesaplanır. Şöyle bakmak gerek; o gün ne veriyorum, bugün kaç sene kira getirisi elde ettim ve kira getirisi bittikten sonra konutun değeri nedir diye sormak gerek. İkisi toplandığında, senesine bazlı olarak geri dönüş sağlanabiliyorsa problem yok. Onun dışında bu konutu almak yerine bankaya yatırsaydım, ne kadar kazanırdım diye sormak gerek. Bunun sonucuna bağlı olarak başarılı yatırım yapmadığınız ortaya çıkacaktır. Doğru hesap bu şekilde olmalı.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Maketten konut satışında iskan şartı talebi!
  • 11.03.2022 16:43

Maketten konut satışında iskan şartı talebi!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, TBMM'de görüşülen tüketici düzenl ...

Konut alacaklara rehber niteliğinde röportaj!
  • 17.01.2017 13:51

Konut alacaklara rehber niteliğinde röportaj!

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, emlaktasondakika.co ...

'Arsa geleceğe dönük ciddi bir yatırımdır'
  • 21.03.2017 07:56

'Arsa geleceğe dönük ciddi bir yatırımdır'

Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, İstanbul'da her bölgenin değerli ...

İşte yeni nesil Türklerin ev alma alışkanlıkları!
  • 16.05.2016 17:06

İşte yeni nesil Türklerin ev alma alışkanlıkları!

Konut alırken son dönemde ulaşım kriterine dikkat eder olduk. Ev, Türk'ün en öne ...

Gayrimenkulde kazancın sırrı, sabır!
  • 16.02.2016 14:14

Gayrimenkulde kazancın sırrı, sabır!

Emlak yatırımlarında sabır, kazancın anahtarı olarak göze çarpıyor. Ulaşım yatır ...

Tüketiciler ev alırken nelere dikkat ediyor?
  • 14.05.2015 11:56

Tüketiciler ev alırken nelere dikkat ediyor?

Sektörün iki önemli ismi Ziya Yılmaz ve Cemalettin Satoğlu, emlaktasondakika.com ...