maritbet girişmaritbet
Stüdyo daireler tarihe karışıyor, 1+0'lar 1+1'e dönüşüyor

Stüdyo daireler tarihe karışıyor, 1+0'lar 1+1'e dönüşüyor

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı'nda yapılan değişiklikler sonucunda stüdyo daireler (1+0) inşa edilemeyecek. Peki bu duruma sektör ne diyor?

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, yeni yapılan değişiklikler sonucu stüdyo dairelerin yapımını yasaklayan yönetmelik taslağını olumlu karşıladı. Artık konutların en düşük oturma alanı net 12 metrekare ve bir de yatak odası olacak şekilde tasarlanacak. Bu yatak odasının net alanı ise 9 metrekare şeklinde belirlendi.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı ile her müstakil konutta en az 1 oturma odası (net alanı 12 metrekare) ve 1 yatak odası (net alanı 9 metrekare) bulunması zorunluluğu getiriliyor. Yeni yönetmelik yasalaşırsa artık stüdyo daireler (1+0) inşa edilemeyecek. 

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stüdyo daire yapılamamasının doğru bir gelişme olduğunu ifade ederek, "Bunu hem dernek başkanı hem de gayrimenkul geliştiricisi olarak bir anlamda doğru buluyoruz." dedi.

Torun, bir projede çok sayıda stüdyo daire bulunmasının yanlış kullanımlara sebebiyet verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"1+1 zaten öğrenci, bekar veya yaşlı çift olsun, çok sayıda insanın ihtiyacını karşılıyor. Bazı kişilerin de fiyat olarak ancak ona gücü yetiyor. Dolayısıyla 1+1 önemli bir ihtiyacı zaten karşılıyor. Stüdyo dairelerin kaldırılmasının sektöre olumlu ya da olumsuz bir etkisi olmaz. Bu daireleri önceden yapanlar muaf. Bundan sonra yapacak olanlar da projelerini buna göre yapacaklar. Zaten stüdyo daireye sahip projeler çok azdı." 

"Stüdyo daireler doğru kullanılırsa bir sıkıntı olmaz"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da halihazırda bazı belediyelerin stüdyo daire yaptırmadığını belirterek, bu konunun söz konusu taslağa eklendiğini bildirdi.

Durbakayım, "Taslakta yer alan stüdyo dairelere ilişkin kısım en mühim konulardan biri. Stüdyo dairelerin kullanımı rahatsız ediyor ancak tedbir alındığı takdirde, doğru kullanılırsa bir sıkıntı olmaz. Site yönetimi bunun üzerinde durursa önlemek mümkün. Özellikle arazinin çok kıymetli olduğu yerlerde metrekareler büyüdükçe rakamlar artıyor. Bugün evli bir çiftin stüdyo dairede yaşaması mümkün." diye konuştu. 

Söz konusu yönetmelik taslağının birçok alandaki probleme cevap vererek ihtiyaçları karşılayacağını dile getiren Durbakayım, şunları kaydetti:

"Taslakta, düşey binalar yerine alçak binalar yapılması teşvik ediliyor. Taslakta eksik gördüğümüz hususlar ise imar transferi ile ilgili bir bahis yok. Bunu tekrar arz edeceğiz. İmar transferi olduğu takdirde eğer yerleşim bölgelerinde, donatı alanlarında bir sıkıntı varsa yeni donatı alanları açılması sağlanabilir. Yapılması gereken bir başka husus da parsellerin bodrum katlarının birlikte kullanılabilmesi için bir açıklık gelmesi ve otoparkların ayrı tapulandırılması..." 

"En ufak daireler kullanışlı metrekarelerde 1+1 olarak planlanabilir"

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ise yönetmeliğin yasalaşmasını desteklediklerini ifade ederek, "En ufak konutun 1+1 olmasını daha doğru buluyorum. Stüdyo daire mantığı Türk toplumu için avantajlı ve kullanışlı değil. Onlar yerine en ufak daireler kullanışlı metrekarelerde 1+1 olarak planlanabilir. 1+1 konutları yalnız yaşayan bireylerin yanı sıra çekirdek bir aile de tercih edebilir." dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı
  • 19.01.2023 14:23

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, 2023 vizyonunu 19 Ocak Perşembe günü g ...

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı
  • 15.12.2022 11:47

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı

“REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” Kasım 2022 sonuçlarına göre; 2022 Kasım ...

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi
  • 17.11.2022 14:51

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ekim 2022 sonuçlarına göre; markalı kon ...

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!
  • 29.10.2022 15:59

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!

Akiş GYO, gayrimenkul sektörüne, topluma ve sürdürülebilirliğe sağladığı katkıla ...

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"
  • 26.10.2022 13:14

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"

ARTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, GYODER’in düzenlediği 17 ...

GYODER, kiralık ev ihtiyacını Erişilebilir Konut Modeli ile çözecek!
  • 25.10.2022 14:42

GYODER, kiralık ev ihtiyacını Erişilebilir Konut Modeli ile çözecek!

GYODER tarafından, sektörün önde gelen şirketlerinin desteğiyle, her yıl farklı ...