maritbet girişmaritbet
Süleyman Çetinsaya: Sosyal alan önemli ama maliyete dikkat!

Süleyman Çetinsaya: Sosyal alan önemli ama maliyete dikkat!

Gayrimenkul sektörünün önde gelen markalarından Avrupa Konutları, son dönemde hız verdiği sürdürülebilirlik çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, günümüzde konut alıcısının bir evden öte, bir yaşam alanı satın almak istediğini söylüyor. Kendi projelerinde sosyal yaşam alanlarına ve peyzaja bu nedenle geniş yer ayırdıklarını belirtiyor ve "Bu alanların kullanımının maliyetinin yüksek olmaması da büyük önem taşıyor" diye konuşuyor.

 

Gerçekleştirdiği konut projelerinde geniş sosyal alanlar yaratarak dikkat çeken Avrupa Konutları, bu alanların oturanlara maliyeti konusunda oldukça hassas davranan şirketlerden... Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, bu alanları sürdürülebilir nitelikte oluşturarak ev sahiplerine yıllarca keyif sunmayı amaçladıklarını söylüyor. Çetinsaya'ya göre konut alıcıları da sürdürülebilir sosyal alanlara giderek daha fazla önem veriyor. Ancak bu alanları kullanmanın maliyetinin de yüksek olmaması gerekiyor. Çetinsaya, düşük aidat konusunun kendileri için çok önemli olduğunun da altını çiziyor. Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya'yla şirketlerinin sürdürülebilirlik stratejisini ve bu alandaki hedeflerini konuştuk: 
 
Sürdürülebilirlik stratejisi Avrupa Konutları'nda ne zaman başladı?
Avrupa Konutları markalı konut projelerimizin tamamı için oluşturduğumuz bir konsept var. Bu konseptimizi ilk projemiz olan Avrupa Konutları Atakent 1'den bu yana uyguluyoruz. Projelerimizin tamamında geniş sosyal yaşam ve peyzaj alanları oluştururken, bu alanları sürdürülebilir özeliklere sahip şekilde sunuyoruz. Avrupa Konutları Atakent 1 projemizde yaşam başlayalı yaklaşık 7 yıl oldu. Ancak tüm sosyal yaşam alanları ilk günkü kalitede ve konforda. İnşa edildiği dönemde yaygın olmayan teknolojik donatılar da sürekli proje içine uyarlanıyor. Bunlardan biri de ortak mahallerde kullanılan yönlendirme tabelaları ve ışıklandırmaların güneş enerjili panellerle çalışabilir hale getirilmesi. 
 
Sürdürülebilirlikte sizin için en temel konular neler? 
Bir yaşam alanının sürdürülebilir nitelikte olması için öncelikle kendi içinde bir döngüye sahip olması gerekiyor. Bunun yanı sıra bu alanları yaşatacak insanlara ekstra bir yük oluşturulmamalı. En düşük maliyetlerle yürütülebilecek bir organizasyonun da oluşturulması önem taşıyor. 
 
Sürdürülebilirlik adına şirket olarak neler yapıyorsunuz? 
Avrupa Konutları markalı konut projelerimizin peyzajı, güvenliği, teknik servisi, sosyal yaşam ve spor alanlarının tamamı minimum aidatlarla yürütülür. Arsa alanının yüzde 80'lerin üzerindeki kısmını sosyal yaşam alanlarına ayırdığımız projelerimizde çok daha yüksek olacak maliyetleri en aza indirgedik. Bu alanların ve hizmetlerin maliyetlerini düşürmek adına, sitenin ortak mahalleri arasında yer alan ticari ünitelerin gelirleri kullanılıyor. Ticari alanlardan elde edilen gelir, sitenin tüm hizmetlerinin maliyetini karşılamakta kullanılıyor. Böylece site sakinlerinin aidatları, metrekareye ortalama 1,5 TL olarak yansıyor. Ayrıca site yönetimini belirli bir süre kâr amacı gütmeden biz üstleniyor, sonrasında da site sakinlerine teslim ediyoruz. Bu şekilde site yönetimi sadece site giderlerini karşılamak için hizmet veriyor. 
 
Yaptığınız çalışmalar size nasıl geri dönüş sağladı? 
Günümüzde konut alıcısı bir evden öte bir yaşam alanı satın almak istiyor. Bizler de projelerimizde sosyal yaşam alanlarına ve peyzaja geniş yer ayırıyoruz. Oluşturulan yaşam alanlarında farklılık sunanlar öne çıkıyor. Ancak tüketicinin çok iyi bildiği bir nokta var ki o da site içi giderlerinin çok yüksek maliyetlere ulaşabildiği ve hatta kira bedeli gibi aidatlar ödemek zorunda kalabilecekleridir. Avrupa Konutları markalı projelerimizin düşük aidatlarla birçok ayrıcalık sunması bizi öne çıkaran en büyük etkenlerden. Satış ofislerimizi ziyaret eden tüketicilerin ilk soruları arasında mutlaka aidat oranları olur. Bizim uyguladığımız sistemi ve aidat oranlarını öğrendiklerinde, benzer projelere kıyasla çok daha rahat bir yaşam sunduğumuzu fark ediyorlar. Şu an projelerimizde yaşayanlar ve satış ofislerimizi ziyaret edenlerden bu noktada çok iyi geri dönüşler alıyoruz. 
 
Gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirlik konusu ne kadar önem kazanıyor? 
İnsan yaşamının olduğu tüm alanlarda sürdürülebilirlik kavramının önemi büyüktür. Söz konusu insanların evleri ve yaşam alanları olduğunda da bu konu daha da anlam kazanıyor. Gayrimenkul sektörünün aktörleri olarak bize düşen en büyük görev inşa ettiğimiz yaşam alanlarında yıllarca ilk günkü kaliteyi ve konforu sürdürülebilir nitelikte sunmak. Her bir bireyin yaşam alanım minimum harcamalarla hayatta tutmasını sağlamak ve bu alanların da kendi içinde döngüsünü oluşturmak sektörümüzün öncelikli amaçları arasında yer almalı. Sonuç olarak inşa ettiğimiz konutlarda geniş sosyal alanlar oluşturuyoruz. Bu alanların ev sahiplerine yıllarca yük olmasını değil, sürdürülebilir nitelikte oluşturarak yıllarca keyif sunmasını sağlamalıyız. 
 
"Türkiye geri kaldı" 
Ülkemiz sürdürülebilirlik konusunda maalesef gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmış durumda. Sürdürülebilirlik kavramı, son dönemde çeşitli sektörlerden şirketlerin çalışmalarıyla her ne kadar öne çıksa da bireyler nezdinde önemli bir algıya ulaşamadı. Türkiye'de kurumsallaşmış firmaların bu konuya ilgisi gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte halkın da bilgilendirilmesi ve firmalara karşı sürdürülebilirlik konusunda talebin oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.
 
Capital Sustainable Business

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor
  • 14.03.2024 14:10

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor

Kurulduğu günden itibaren kalite odaklı projeler üreten ve faaliyet gösterdiği s ...

Bakan Uraloğlu: "Halkalı-Kapıkule hattında çok önemli bir aşamayı daha hayata geçiriyoruz"
  • 12.07.2023 15:36

Bakan Uraloğlu: "Halkalı-Kapıkule hattında çok önemli bir aşamayı daha hayata geçiriyoruz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Pro ...

Avrupa Konutları Kartal Esentepe projesi işte böyle olacak!
  • 20.10.2022 15:32

Avrupa Konutları Kartal Esentepe projesi işte böyle olacak!

Konum, fiyat listesi, örnek daire, ödeme planı, satış ofisi gibi detayların mera ...

Avrupa Konutları Esentepe reklam filmi yayında!
  • 19.10.2022 11:06

Avrupa Konutları Esentepe reklam filmi yayında!

Artaş İnşaat tarafından hayata geçirilen Avrupa Konutları Esentepe projesinin re ...

Süleyman Çetinsaya, sosyal konut kampanyasını değerlendirdi!
  • 14.09.2022 10:23

Süleyman Çetinsaya, sosyal konut kampanyasını değerlendirdi!

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ...

Artaş İnşaat, yeni reklam filmiyle iki projesini tanıttı!
  • 01.07.2022 10:30

Artaş İnşaat, yeni reklam filmiyle iki projesini tanıttı!

1977’den beri tamamlanan ve yapımı devam eden projeleriyle 35 bin konuta imzasın ...