maritbet girişmaritbet
Suriyeli inşaatçıların sayısı artıyor!

Suriyeli inşaatçıların sayısı artıyor!

Türk gayrimenkul sektöründeki Suriye sermayeli inşaat ve müteahhit firmaların sayısı her geçen gün yükseliyor.

Türk ekonomisinin lokomotifi inşaat ve gayrimenkul sektörü seçimleri bekliyor. 1 Kasım'dan sonra önünün daha da açılması beklenen sektörde kurulan şirket sayısı da her geçen gün artıyor. Ancak burada dikkat edilecek nokta, yabancıların kurduğu firmalar.

Eylül ayı içerisinde yabancı sermayeli kurulan inşaat şirketi sayısı 419 olurken, önümüzdeki dönemde artışlar bekleniyor. Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz İnşaat Müteahhitleri Konferderasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte Tellioğlu'nun o açıklamaları…

Sektöre göre küçük kalırlar

“Suriyeliler inşaat şirketi kurmasına bir sıkıntı yok. Türk gayrimenkul ve inşaat sektörünün büyüklüğüne göre sınırlı kalırlar. Bizde müteahhit sayısı 300 bin, onların kurduğu rakam bin olsa da bir şey değişmez”

Müteahhitlerin yüzde 30'u çürük

“Türkiye'de müteahhit enflasyonu var. Kamuyla çalışan 100 bin, özel de ise 200 bin müteahhit var. Ancak toplam 300 binlik rakamın yüzde 30'u çürük. Seçim öncesi Müteahhitlik Hizmet Yasası için çalışmalarımızı yaptık”

Müteahhitlik Yasası bir an önce çıkmalı

“Ülkemizde önüne gelen herkes müteahhit oluyor. Biz de bunu engellemek için Müteahhitlik Hizmet Yasası'nı çıkarmak istiyoruz. Yurtdışında iş yapan firmalar ve yurtdışından Türkiye'ye gelip iş yapacak firmalarında bu yasa kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor”

Bakkal gibi şirket açmak müteahhitliği bitirir

“Suriyelilerin kurduğu inşaat şirketi sayısı sektörü etkilemez ancak içerik olarak olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın bir an önce devreye sokulması gerekiyor. Müteahhit olmak için belli bir yasal çerçeve olmalı. Bu yasa, mağduriyetleri de azaltacak. Suriyeliler rahatça şirket kurabilir çünkü Türkiye'de bakkal açar gibi müteahhitlik firması kuruyorlar. Seçimden sonra Müteahhitlik Yasası çıkmazsa, müteahhitlik biter”

Seçimler sektörün kritik noktası

“Seçim sonrasında tek başına veya koalisyon, hiç fark etmez. Bir hükümetin hızlıca kurulması gerekiyor. Bu ekonominin lokomotifi gayrimenkul ve inşaat sektörü açısından büyük önem taşıyor”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Suriyeli inşaatçıların sayısı artıyor!
  • 21.10.2015 11:44

Suriyeli inşaatçıların sayısı artıyor!

Türk gayrimenkul sektöründeki Suriye sermayeli inşaat ve müteahhit firmaların sa ...

İMKON: İnşaatla ilgilisi olmayan herkes müteahhit olmasın!
  • 22.11.2012 14:29

İMKON: İnşaatla ilgilisi olmayan herkes müteahhit olmasın!

Müteahhitliği tanımlayan bir ölçüt olmadığını belirten İnşaat Mühendisleri Konfe ...