maritbet girişmaritbet
Suriyelileri ağırlayan kentlere kredi desteği

Suriyelileri ağırlayan kentlere kredi desteği

İLBANK ve JICA ortaklığında Suriyeli sığınmacılar nedeniyle nüfusu ve ihtiyaçları artan 10 şehre destek!

İller Bankası (İLBANK) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ortaklığında Suriyeli sığınmacılar nedeniyle nüfusu ve ihtiyaçları artan 10 şehre destek amacıyla sağlanan 375 milyon dolarlık kredinin yaklaşık yarısı belediyelere aktarıldı. Krediden ilk payı Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş belediyeleri aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili kuruluşu İLBANK, geçen yıl Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu, koruma kamplarının kurulduğu 10 il için düşük faizli, uzun vadeli kredi desteği verilmesi için çalışma başlatmıştı.

Nüfusu artan belediyelerin altyapı hizmetlerine destek olunması amacını taşıyan bu karar doğrultusunda, Japonya ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve JICA üzerinden Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Mardin büyükşehir belediyeleri ile Osmaniye, Kilis ve Adıyaman'a 375 milyon dolarlık kredi desteği için anlaşmaya varılmıştı.

AA muhabirlerinin İLBANK yetkililerinden edindiği bilgilere göre, JICA ile 15 Mayıs 2015'te imzalanan bu anlaşma sonrasında geçen bir yıllık süreçte belediyelerden yoğun talep alındı.

Taleplerin fizibilite süreçlerinin ilerlediğini ve "acil ihtiyaçlar" dikkate alınarak illere "kredibiliteleri" doğrultusunda kredi verildiğini belirten yetkililer, Gaziantep, Hatay, Kilis ve Kahramanmaraş'ın fizibilite değerlendirme süreçlerinin tamamlandığını bildirdi.

Söz konusu dönemde, Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) ile yaklaşık 125 milyon liralık, Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (GASKİ) ile 275 milyon liralık "alt kredi anlaşması" imzalandı.

Suriyelileri en çok ağırlayan illerden biri olan Kilis'e de kredi desteği sağlanacağı ifade edildi. Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi ile de 28 Haziran 2016'da yaklaşık 100 milyon lira tutarında alt kredi anlaşmasının imzalandığı belirtildi.

Şanlıurfa, Adıyaman ve Adana'yla ilgili de çalışmaların sürdüğü, gelecek iki aylık süreçte fizibilite raporları doğrultusunda alt kredilerin tahsis edileceği öğrenildi.

Belediyelere sağlanan bu desteklerle JICA'dan alınan 375 milyon dolarlık kredinin yüzde 50'sinin belediyelerce kullanılmaya başlandığı ifade edildi.

Türkiye'deki en düşük faizli kredi 

Suriyeli misafirlerin yoğun olarak bulunduğu 10 il için sağlanan JICA kredisi, belediyelerin su, atık su ve katı atık sektörlerindeki altyapı projeleri için kullanılabiliyor. 

Yedi yılı "ana para geri ödemesiz dönem" olmak üzere toplam 25 yıl vadeyle kullandırılacak kredinin faiz oranı yüzde 0,20 düzeyinde iken "danışmanlık hizmetleri"ne tahsis edilen 100 milyon Japon Yeni (JPY) için faiz oranı ise yüzde 0,01 düzeyinde.

Yetkililerin verdiği bilgilere göre, kredi desteği Türkiye'deki en düşük faizli kredi olma özelliğini de taşıyor. 

Japonya'dan Suriyeliler için hassasiyet 

İLBANK aracılığıyla JICA üzerinden Suriyelileri ağırlayan belediyelere sağlanan bu destek, aslında Japonya'nın milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye için tanıdığı özel bir ayrıcalığı da içerisinde barındırıyor.

Edinilen bilgiye göre, JICA, milli geliri 10 bin doları aşan ülkelerin altyapı yatırımlarına kredi desteği vermiyor. Bu kuralı, Suriye krizinin baş göstermesi sonrasında Türkiye için yok sayan Japonya, 375 milyon dolarlık desteği verme kararını aldı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İlbank'tan Aksaray'a 455 milyon liralık yatırım!
  • 10.09.2022 12:38

İlbank'tan Aksaray'a 455 milyon liralık yatırım!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili kuruluşu İller Bankas ...

İlbank'tan Bitlis'e 639,5 milyon liralık destek
!
  • 24.07.2022 08:59

İlbank'tan Bitlis'e 639,5 milyon liralık destek
!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili kuruluşu İller Bankas ...

İlbank'tan Isparta'ya 279 milyon liralık destek!
  • 27.06.2022 09:17

İlbank'tan Isparta'ya 279 milyon liralık destek!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili kuruluşu olan İller B ...

İbrahim Yıldız, Tuzla Vesen Yalıları'nı anlatıyor!
  • 13.06.2022 11:46

İbrahim Yıldız, Tuzla Vesen Yalıları'nı anlatıyor!

Vesen Yapı Genel Müdürü İbrahim Yıldız, Tuzla'da hayata geçirilmekte olan Vesen ...