maritbet girişmaritbet
Tapu Takas Sistemi ile gayrimenkul alışverişi güvende!

Tapu Takas Sistemi ile gayrimenkul alışverişi güvende!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul satışı sırasında para alışverişinin Tapu Takas ile güvenli hale geldiğini belirtti.

Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı, satış işlemi bittikten sonra, satıcının parayı almamış olması durumunda herhangi bir hak iddia edilemediğini bu nedenle alıcı ve satıcı tarafından kullanılabilecek en sağlıklı yolun Tapu Takas sistemi olduğunu belirtti. 

Özelmacıklı “Tapu Takas Sistemi; mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesi amacıyla, gayrimenkul ile satış bedeli olan nakdin eş anlı olarak el değiştirmesine imkan tanıyor. Bu sistem ile tarafların güven probleminin bertaraf edilmesi, nakit taşıma riskinin ortadan kaldırılması, düşük maliyetle hızlı transfer kolaylığı sağlıyor” dedi. 

Tapu Takas Sistemi Birçok Avantaj Sunuyor

Nakit paranın taşınması, sayılması ve sahte para içerme riskinin çözümünün tapu takas sisteminin kullanımı ile bertaraf edilebileceğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Sistem eş zamanlı değişimi mümkün kılıyor. Bu sayede Alıcı ve Satıcının birbirlerine güven problemi ortadan kalkıyor. Düşük maliyeti ile sistem birçok avantaj sunuyor” dedi. Tapu takas sistemi dışında bloke çek ile ödeme aracının da olduğunu belirten Özelmacıklı, burada da çekin sahte olması, maliyeti gibi nedenlerle her zaman tercih edilemediğini dile getiriyor. Havale ve EFT'de ise günlük limitlerin, transferin satıştan önce gerçekleşmesinin ve daha sonra satışa geçilmesinin güven sorununu beraberinde getirdiğini dile getirdi. 

Sistem Nasıl İşliyor

Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı, “Alıcı ve satıcı kendilerine ait bilgilerini tapu dairesine başvuru sonrasında alınan e-ödeme numarası ile birlikte www.taputakas.com.tr adresinden veya mobil uygulama üzerinden girerler.  Tarafların bilgileri TAKBİS'te sorgulama yapılarak, sorgulama sonucu satış işleminin tamamlanıp, taşınmazın alıcı adına tescil edildiğinin öğrenilmesiyle, alıcının hesabındaki para Takasbank aracılığıyla anlık olarak satıcının hesabına transfer edilmektedir. Bunun için de alıcı ve satıcıdan sadece 70-TL bir hizmet bedeli alınmaktadır. “ dedi.

Sistem Bilinmiyor

Sistemin tapu işlemlerinde para transferi sırasında en güvenilir yöntem olduğunu lakin yeterince bilinmediği belirten Özelmacıklı “Sistem Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Takas Bank arasında 2015 yılında imzalanan protokol çerçevesinde işliyor. Lakin uygulamada 2016 yılında sadece 5 adet işlem bu sistem üzerinden gerçekleşti. 2017 Şubat ayı itibariyle de 2 adet işlem gerçekleşti. Sistem henüz beklenen seviyede kullanılmıyor. Yaygınlaştırılması için, yabancı para cinsinden işlemler, yabancı uyruklu kişilerin işlemleri ve kredili işlemler için de geliştirilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Arzum Okka Grandio Duo'ya "Sehr Gut" notu!
  • 08.07.2021 16:11

Arzum Okka Grandio Duo'ya "Sehr Gut" notu!

Arzum Okka Grandio Duo, Haus & Garten testinde "çok iyi" notu aldı. ...

Kärcher’den derin hijyen ve temizliğin yeni yolu!
  • 06.07.2021 10:56

Kärcher’den derin hijyen ve temizliğin yeni yolu!

Kärcher evinin her köşesinde güvenilir ve hijyenik temizlik isteyenlerin gözdesi ...

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yüzde 20'si tamamlandı
  • 05.07.2021 11:33

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yüzde 20'si tamamlandı

2022'nin 3'üncü çeyreğinde ilk iki etabının hizmete alınması hedeflenen Çukurova ...

AFAD ile OSBÜK arasında iş birliği protokolü imzalandı
  • 24.06.2021 16:20

AFAD ile OSBÜK arasında iş birliği protokolü imzalandı

AFAD'da düzenlenen protokol törenine AFAD Başkan Vekili Hamza Taşdelen, OSBÜK Ba ...

Mitsubishi Electric Klima'dan yaza özel kampanya!
  • 15.06.2021 09:39

Mitsubishi Electric Klima'dan yaza özel kampanya!

Mitsubishi Electric klimalar, “Bambaşka Bir Hava!” temalı yaz kampanyasıyla 30 H ...