maritbet girişmaritbet
Türk inşaat şirketleri 113 ülkede proje geliştiriyor

Türk inşaat şirketleri 113 ülkede proje geliştiriyor

Türk inşaat şirketleri son 15 yılda iş yapılan ülke sayısını ikiye katladı, gelirlerini ise yılda 30 milyar dolara kadar çıkardı.

İnşaat sektörü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomiye en çok katkı yapan sektörlerden biri oldu. Türkiye'nin son 15 yıllık atılanında ise lokomotif sektörlerden biri de inşaattı. Türk inşaat şirketleri 15 yıl içinde yurdun her noktasına damgasını vururken dünyanın da parlayan yıldızı oldu. 

Türk müteahhitlik hizmetleri ilk kez 1972 yılında Libya ile yurtdışı pazarlara açılırken kırk yıl içinde önemli bir birikim elde etti. 2004'e kadar 73 ülkede faaliyet gösteren Türk firmaları bu yıldan sonra ise büyük bir atılım yaptı. Kısa sürede 40 yeni ülkede Türk inşaat şirketler dev projelere imza atınca 30 yıl boyunca elde edilen proje gelirleri sadece 10 yılda yakalandı. 

İKİNCİ SIRAYA ÇIKTIK 

Türk müteahhitler şu ana dek 113 ülkede üstlenilen 8 bin 830 proje ile 335 milyar dolar işlem hacmine erişti. 2010 yılı itibariyle de dünyadaki ilk 225 yüklenici firma içinde toplam otuz üç Türk firması bulunurken bu sayı 2016 itibariyle 40'ı buldu. 

Türkiye, "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde 2016'da da dünya İkincisi olmayı başardı. Tüm dünyada referans olarak kabul edilen ENR Dergisi tarafından firma sayısına göre hazırlanan listede, Türkiye 9 yıldır dünya ikinciliği konumunu koruyordu. 

Türk müteahhitlerin yurtdışında üstlenilen yıllık yeni proje tutan 2012-2013 yıllarında 30 milyar dolar bandına oturmuş durumdayken üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ilk 5 ülke Katar (yüzde 20.8), Özbekistan (yüzde 8.5), Bahreyn (yüzde 7.8), Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde 6.3) ve Kuveyt (yüzde 5.9) oldu.
 
Türk inşaat firmaları Azerbaycan, Özbekistan, Gana, Etiyopya, Somali gibi ülkelerde onlarca toplu konut ve kentsel dönüşüm işlerine imza atarken Katar, Kuveyt, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi ülkelerde ise büyük prestijli projelerle adından söz ettirdi. Bunlarından dışında Londra, Moskova, New York, Dubai gibi dünyanın en önemli inşaat projelerinin gerçekleştirildiği şehirlerde de aranan marka olmayı başardı. 

AFRİKA'YA GİDİYORUZ 

Uluslararası inşaat çevreleri, Türkiye'nin yükselişini şu ifadelerle açıkladı: Türkler 
inşaat alanında çok hızlı büyüdü. Özellikle 2002'den sonra teknolojiyi de üst seviyede kullanan Türkiye, kısa sürede 5 kıtaya ulaştı. Birçok önemli projede yer alan Türk şirketleri, bu referanslarla gücüne güç, ününe ün kattı, opera binası, stadyum, 
AVM, yat limanı, gökdelenler, kapalı spor salonları ve eğlence merkezleri konusunda Türkiye zirveye çıktı...

Türkiye'nin inşaat sektöründeki yeni hedefleri de oldukça yüksek. Öncelikli olarak Afrika'da Türkiye'nin adı sık sık duyulacak. Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölgedeki birçok ülke, Türk inşaat sektörünü davet etti. 

Bu yıl itibariyle birçok şirket, bölgede adından söz ettirecek. Hazırlanan bazı özel projeler, uluslararası fuarlarda tanıtılmaya başlanacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...