maritbet girişmaritbet
Türkerler'den kalkışma sonrası 1.1 milyar dolar dış finansman!

Türkerler'den kalkışma sonrası 1.1 milyar dolar dış finansman!

Türkerler Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker'in anlatımına göre, grubun ofislerinden proje yağıyor...

Türkerler Holding'in devam eden projelerinin toplam yatırım değeri 5 milyar doları buldu. 3 yılda 8 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak. Mevcut işlerini büyüten grubun gündeminde yeni işler de var; Doğalgaz deposu, Saroz'da denizde rüzgar santrali kuracak, su dağıtımı, seracılık, çimento fabrikası, yurtlar, bakımevleri... Yatırımları hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkam Kazım Türker'in anlatımına göre, grubun ofislerinden proje yağıyor... Ancak Kazım Türker'in bugünlerde moralini artıran en önemli gelişme bu projeler değil. 

"Darbe girişiminden sonra dışardan 1.1 milyar dolar kredi bulduk. EBRD, beni aradı, 'işiniz oldu, krediniz çıktı' dedi. 3 yılı ödemesiz 18 yıl vadeyle borçlandık. Etlik Hastanesi projesinde Kanada, ABD eximbankları, EBRD ve İş Bankası finansman sağlıyor. Bu zamanda 1.1 milyar dolar finansman çok önemli. Ortaklarımızdan GE'nin Türkiye CEO'su Canan Özsoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yabancı yatırımcılarla toplantısı sırasında, bu krediyi kendisine armağan ettiğimizi bizzat iletti. Cumhurbaşkanımız danışmanını çağırarak, 'İmzasını gerekirse Külliye'de atarız' demiş. Habere memnun olmuş" dedi.

Bilindiği gibi hükümetin 18 adet entegre sağlık kampüsü projesi var. Bunların bir kısmı inşaat halinde. Bazıları ihale sürecinde. Etlik Hastanesi, 'kamu özel ortaklığı' (PPP) projesi. Yatırım tutarı 1.1 milyar euro. Türkerler bu projede 223 milyon euro özkaynak kullanıyor. 883 milyon euroluk kısmı kredi olacak. Bunun 1.1 milyar dolarlık bölümü çıkmış durumda. Kocaeli ve İzmir hastaneleri de Türkerler'de. Grup, bu konuda iki yeni işi daha takip ediyor; Denizli ve Sancaktepe hastaneleri. Sancaktepe, 8 bin yatak kapasitesi ile projedeki en büyük hastane olacak. İhale süreci başladı. Tahmini yapım değeri 2 milyar euroyu geçebilir. Türkerler, bu konuda Doğuş, Çolakoğlu ve Güriş'le konsorsiyum kurdu! Kazım Türker, "Bu konsorsiyum kredi bütçesi yüksek, rahat finansman sağlayabilecek bir yapıda. Bu projelerde bakımevi ve yurt üniteleri de yapmak ve işin bu tarafım da geliştirmek istiyoruz" dedi.  

Su işini büyütmek istiyor 

Türkerler Holding'de üç iş grubu var: İnşaat, Enerji ve PPP işleri. İnşaat grubu, Kırklareli, Tekirdağ (2 proje), Edirne, Aydın arıtma tesisi inşaatlarım, Başköy Sulama projesini, grubun JES, RES ve HES projelerinin yanı sıra gayrimenkul projelerinin (Mahall Ankara, Çukur ambar, Mahall İzmir, Çiftçi Towers, Kayabaşı) inşaatını yapıyor. 

mahall bomonti izmir
Mahall Bomonti İzmir

Enerjide büyük yatırımlar yapıyor. Kazım Türker, "3 yılda toplam 2.9 milyar dolarlık yatırımı tamamlayacağız. 750 milyon doları bitti. Hastanelerde 2.8 milyar dolar yatırımla toplam 7 bin yatak kapasiteli, 3 şehir hastanesi yapıyoruz. 1.95 milyar dolarlık gayrimenkul geliştirme yatırımımız var. Türkerler, JES'te 300 MW'la Türkiye'nin en büyük yatırımına sahip olacak. Sadece İzmir'e 2016'da yaptığımız yatırımların toplamı 3 milyar 750 milyon lira" dedi. 

Yatırım holding kurdu Türkerler, su arıtma ve doğalgaz dağıtımı gibi su dağıtımı işini geliştirmek istiyor. 2010'da Veolia Water iştiraki OTV ile ortaklık kurdu. Bu konuda hükümetin bir hazırlığı olduğuna dikkat çeken Kazım Türker, "Ortağımız uzman. Doğalgaz, elektrik dağıtımında varız. Su dağıtım işine de girmek ve geliştirmek istiyoruz. Şu anda 200 milyon liralık iş var' elimizde Ergene bölgesinde çalışıyoruz" dedi. 

PP hastane projeleri bittiğinde, yıllık düzenli gelir getiren yatırımlar olacak. Hastaneleri devlet işletecek, yatırımcıya yıllık kira ödeyecek. Yatırımcı ayrıca görüntüleme, güvenlik, yeme, içme, otel gibi 16 ayrı alanda ticari bölümleri işletecek. Türkerler şimdiden 3 hastanenin yatırımcısı. Kazım Türker, "Bu üç hastanedeki yüzde 50 hissemizi Türkerler Yatırım Holding'in varlığına dönüştürdük. EBRD, buna yüzde 15 payla ortak oldu. İmza atıyoruz. Ayrıca bir de fon var, değerlendirmede" dedi. 

Doğalgaz deposu yatırı yapacak 

Türkerler'in geliştirdiği önemli projelerden birisi de yeraltı doğalgaz deposu. "Mersin'de 3 milyar metreküp kapasiteli yeraltı gaz deposu kuracağız. Sondajları yapılıyor" dedi. Kazım Türker Grup şirketi Angoragaz, spot LNG ticareti yapıyor. Ayrıca BAE merkezli Crescent ile Kuzey Irak gazının ticaretini yapmak için 2 şirket kurdu. Yunanistan'a gaz ihracatı için lisans aldı. Bölgede seracılık yapan yatırımcı Ali Uçak'la JES'in suyundan yararlanarak sera projeleri üzerinde çalışıyor. Yine JES'lerin elektrik üretimi sonrası sıcak suyunu ısıtmada kullanmak üzere çalışmalar yapıyor. İzmir'de yapılacak 2'nci hastane projesine, Çanakkale Köprüsü'ne talip. Sancaktepe projesini alırsa, bölgedeki askeri pistten yararlanarak -sağlık turizmini geliştirmek istiyor. Grup elindeki çimento fabrikalarım satmıştı. Şimdi Karasu'da yeni bir çimento fabrikası kuruyor. "Bu yatırım davanın bitmesini bekliyor. Bütün işlerimizde davalar var. Davayı açanlar başka ama bakanlar FETÖ'cüydü. Yatırımlara karşı bir direnç hissediyorduk" dedi. 

Kazım Türker'in basın toplantısına Türkerler Holding Genel Koordinatörü Atilla Sezgin de katıldı. Sezgin, daha önce, İzmir Ticaret Üniversitesi Rektörü'ydü.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Olmak İstediğin yer: Mahall Bomonti İzmir
  • 11.10.2016 10:15

Olmak İstediğin yer: Mahall Bomonti İzmir

Türkerlerler Holfing imzası ile İzmir'in Konak ilçesinde hayata geçirilen Mahall ...

Kazım Türker 'Mahall Ankara'ya müthiş talep olacak'
  • 28.11.2013 13:53

Kazım Türker 'Mahall Ankara'ya müthiş talep olacak'

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, emlaktasondakika.com Habe ...

 Türkerler İnşaat, Münih Expo’ya 3 projesiyle katılacak
  • 05.10.2018 14:08

Türkerler İnşaat, Münih Expo’ya 3 projesiyle katılacak

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenecek fuarda Türkerler İnşaat’ın Mahall Bomont ...

Mahall projelerinde KDV indirimine ek avantajlar!
  • 22.05.2018 13:50

Mahall projelerinde KDV indirimine ek avantajlar!

Türkerler Holding, tapu harcı, KDV ve faiz desteğinin ardından, gayrimenkul sekt ...

Mahall Ankara ve Mahall Bomonti İzmir'de ev alana seyahat hediye!
  • 15.02.2018 15:20

Mahall Ankara ve Mahall Bomonti İzmir'de ev alana seyahat hediye!

Türkerler Holding, Sevgililer Günü kampanyası kapsamında Mahall Ankara ve Mahall ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kazım Türker'e istihdam ödülü!
  • 25.01.2018 09:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kazım Türker'e istihdam ödülü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017 yılında toplam 11 bin 241 yeni istihdam ...