maritbet girişmaritbet
Yeşil tadilat, yüzde 20'ye ulaşan enerji tasarrufu sağlıyor

Yeşil tadilat, yüzde 20'ye ulaşan enerji tasarrufu sağlıyor

Yeşil Tadilat binaların satış ve kiralamasında da da avantaj sağladığını söyledi

Soyak Üst Yöneticisi (CEO) Emre Çamlıbel, Türkçe'ye "Yeşil Tadilat" olarak çevrilebilecek "Green Retrofitting"in şehir merkezlerinin günlük şehir yaşamını aksatmadan yeniden yapılanmasına yardımcı olduğunu ve şehre değer katan tarihi dokuyu koruduğunu belirterek, "Yeşil tadilat gören binalardan enerji tasarrufunda yüzde 10-20 arasında verim alınıyor. Üstelik yeşil tadilat görmüş binaların bir kısmı yeni bina olarak kabul görüyor ve yatırımcısına satışta, kiralamada avantaj sağlıyor" dedi.   

"Yeşil tadilat/Green Retrofitting" hakkında bilgi veren Çamlıbel, yeşil tadilatın dünyada önemli bir trend olduğunu, artık "Eski binalar yıkılsın mı, yoksa elde mi tutulsun?" sorusunun tartışılmaya başlandığını söyledi. 

Çamlıbel, şartname ve kullanım ihtiyaçlarını sağlıyorsa eski binaların onarılması yaklaşımının ön planda olduğunu vurgulayarak, yeşil tadilatın binanın yapısal durumu, istenen fonksiyonları sağlayıp sağlamadığı ve enerji verimliliği açısından çevreye etkileri gibi başlıklar altında incelendiğini ifade etti.  

Tarihi dokuyu koruyor

Enerji verimliliği açısından tadilat işlemlerinde emisyonun yeni inşaatlara göre daha az olduğuna vurgu yapan Çamlıbel, "Yeni inşaatlardaki bazı ana hammaddeler kullanılmadığından ötürü doğal kaynakların kullanımı azdır. Yıkım sonucu çıkan moloz da çok daha azdır. 'Tadilat/Retrofit' şehir merkezlerinin günlük şehir yaşamını aksatmadan yeniden yapılanmasına yardımcı oluyor ve şehre değer katan tarihi dokuyu koruyor" dedi.  
Çamlıbel, bir binanın tadilat için koşulları uygunsa az bir maliyetle aydınlatma, soğutma, ısıtma, havalandırma hatta mimari özelliklerinde geliştirmeler yapılabileceğine işaret ederek, şöyle konuştu:  
"Bugün gelişmiş ülkelerin bir kısmında 'Yeşil Tadilat/ Green Retrofitting' projelerinin sayısı yeni bina projelerini yakalamış durumda. Yeni yapılacak yeşil binaların yaklaşık yüzde 3-15'i oranında gerçekleştirilecek bir harcamayla eski binalarda yeşil tadilat yapılabilir. Yeşil tadilat gören binalardan enerji tasarrufunda ila 20 arasında verim almak da mümkün. Üstelik yeşil tadilat görmüş binaların bir kısmı yeni bina olarak kabul görmekte ve yatırımcısına satış ve kiralamada avantaj sağlıyor. Yeşil Tadilat/Green Retrofitting mevcudun bir kısmını da olsa kullanma yaklaşımı global olarak ön plana çıkıyor. Burada önemli olan binanın, kullanıcının, çevrenin ve yasaların kriterlerine uyulması. Eğer bu koşullar müsaade ediyorsa, bundan böyle mevcut binalardan iyileştirme ile yararlanmak tercih edilecek. Ancak mevcut binada özellikle ofislerde kat yükseklikleri, modern mekanik ya da elektrik sistemlere müsaade eden bir strüktür olması ve ülkemiz için çok önemli olan deprem şartnamesini sağlaması gerekliliği bulunuyor." 

"Dünyada 2012'de yapılan binalarda yeşil bina oranı yüzde 38'e yükseldi" 

Çamlıbel, dünyada 2012 yılında yapılan binalarda yeşil bina oranının yüzde 38'e yükseldiğini, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, bütün dünyada yeşil binalara talebin arttığını belirterek, en fazla yeşil binaya sahip ülkenin Singapur olduğunu, ABD'de binaların yüzde 48'i, Avustralya'da yüzde 39'u, İngiltere'de yüzde 52'si, Brezilya'da yüzde 39'u, Norveç'te yüzde 32'si, Almanya'da yüzde 28'i ve Güney Afrika'da yüzde 31'inin  yeşil bina olduğunu  ifade etti.  

Çamlıbel, artık birçok şirketin, iklim değişikliğine yönelik stratejiler geliştirdiğine vurgu yaparak, şöyle konuştu:  
"Eğer bugün önlem almazsak 2050 yılında 3 tane daha dünyaya ihtiyacımız olacak. Mesele bu kadar açık ve net. Hal böyle olunca bu konuya tepkisiz kalmak düşünülemez. Özellikle son 5 yıldır bu konuda ülkemizin her kesiminde STK'lar, özel sektör, kamu ve yurttaşlarda duyarlılık çok fazla arttı. Gayrimenkul sektörü değişime ve dönüşüme en çabuk ayak uyduran sektör oldu. Geleceğin üstünde inşa edileceği yeşil bina kavramı gibi daha pek çok örnek verebiliriz. Enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda da pek çok yönetmelik çıkarıldı. Ancak bu konuda henüz tam başarı sağlandığını söylemek zor. Çünkü henüz denetimler tam yapılmıyor. İnanıyorum ki, bu alanda da çok kısa sürede yol kat edeceğiz." 

Çamlıbel, gelecek dönemde teknoloji yoğun, çevre dostu, sürdürülebilir binalara talebin artacağını dile getirerek, "Türkiye olarak gerek kentsel dönüşüm gerekse yeni kurulan şehirlerde çevre dostu binalar inşa ederek yeşil bina sayısının artmasına dolayısıyla ülkemizin ve dünyanın geleceğine katkı sağlayacağımıza inanıyorum" ifadesini kullandı. 

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeşil tadilat, yüzde 20'ye ulaşan enerji tasarrufu sağlıyor
  • 18.05.2014 13:26

Yeşil tadilat, yüzde 20'ye ulaşan enerji tasarrufu sağlıyor

Yeşil Tadilat binaların satış ve kiralamasında da da avantaj sağladığını söyledi ...

Emre Çamlıbel ‘Yeşil tadilat artık önemli bir trend’
  • 16.04.2014 11:40

Emre Çamlıbel ‘Yeşil tadilat artık önemli bir trend’

Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, EkoDesign 2014’te Binadan Yerleşim Öl ...