maritbet girişmaritbet
Basmane Çukuru projesi Folkart'a kaldı

Basmane Çukuru projesi Folkart'a kaldı

İzmir'de "Basmane çukuru" projesi ihalesini kazanan üçlü konsorsiyumdan diğer iki şirketin çekilmesi ile Folkart Yapı, yola tek devam etme kararı aldı

Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için açılan satış ihalesini kazanan üçlü konsorsiyumdan iki şirketin çekilmesi sonrası projenin, Folkart Yapı tarafından hayata geçirileceği bildirildi.

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, yaptığı açıklamada, 80 milyon dolar bedelle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) satın alınan projenin hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

5 bin kişilik istihdam sağlayacak 

Üçlü konsorsiyumun diğer üyeleri, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar ile verdikleri karar doğrultusunda ortaklığı sonlandırdıklarını aktaran Sancak, Folkart'ın yola tek başına devam edeceğini kaydetti.

Sancak, proje için dünya çapında iddia taşıdıklarını, yeni ve farklı bir mimari anlayışla İzmir'den Türkiye ve Avrupa'ya örnek olacak simge bir proje gerçekleştirmek istediklerini belirterek, şunları ifade etti:

"Uzun yıllardır İzmir gibi çok değerli tarihsel mirasa sahip bir şehir için mahcubiyet duygusu oluşturan, sonunda halkın söylemiyle 'utanç çukuru' adını alan şehrin kalbindeki bu alanın geleceğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile mutabakatla, ortak akıl ışığında belirleyeceğiz. Tüm projeleri, önce görüşlerini almak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesine sunacağız. Uzmanlardan oluşan kurul ile projeler arasından 3 tanesini seçeceğiz. Bu 3 proje arasından en beğenilen projeye, İzmirliler'in ortak aklının karar vermesini arzuluyoruz."

Proje kapsamında artan kamu menfaatiyle, İzmir'e yeni "Büyükşehir Belediyesi hizmet binası"nın da kazandırılacağını bildiren Sancak, proje için 750 milyon liralık yatırım yapmayı hedeflediklerini, inşa aşamasında 4 bin kişinin çalışacağını, proje hayata geçtiğinde ise 5 bin kişilik istihdam sağlayacağını kaydetti.

"Basmane çukuru"nun geçmişi

Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide ticaret merkezi kurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi, çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS GayrimenkulOrtaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı.

İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı. 1999 yılında yürütmeyi durdurma kararıyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedarı Güçbirliği Holding, TMSF'ye devredilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası fon tarafından iki kez ihaleye çıkan proje, teklif gelmemesi nedeniyle satılamamıştı.

Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar'ın da ortak olduğu, ihaleye teklif veren tek firma Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ, alanı 80 milyon dolar karşılığında yıl içinde TMSF'den almıştı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Folkart'tan İzmir'e 600 milyon dolarlık yeni yatırım!
  • 26.09.2022 14:22

Folkart'tan İzmir'e 600 milyon dolarlık yeni yatırım!

Türkiye’nin en büyük ve öncü gayrimenkul geliştirici şirketlerinden biri olan Fo ...

TMSF, İnterdepo Bayraklı Gayrimenkulü Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü satışa çıkardı
  • 29.07.2022 11:30

TMSF, İnterdepo Bayraklı Gayrimenkulü Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca (TMSF), İnterdepo Bayraklı Gayrimenkulü Ticari ...

TMSF kapatılan 'evim şirketleri' için 698 milyon TL aktardı
  • 08.07.2022 11:16

TMSF kapatılan 'evim şirketleri' için 698 milyon TL aktardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca (TMSF) kapatılan şirketlerin tasfiye komisyon ...

TMSF, 500 milyon TL ve 19 milyon TL muhammen bedelli taşınmazları satışa çıkardı
  • 08.04.2022 13:11

TMSF, 500 milyon TL ve 19 milyon TL muhammen bedelli taşınmazları satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Kocaeli'de muhammen bedelleri 500 milyon ...

Folkart Vega'da anahtar teslimleri başladı!
  • 07.04.2022 16:47

Folkart Vega'da anahtar teslimleri başladı!

Folkart Yapı, Folkart Vega projesinde anahtar teslim sürecine söz verilen tariht ...

TMSF, "Royal Halı Urla Taşınmazı Ticari ve İktisadi Bütünlüğünü" satışa çıkardı
  • 26.02.2022 10:00

TMSF, "Royal Halı Urla Taşınmazı Ticari ve İktisadi Bütünlüğünü" satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca (TMSF), Royal Halı Urla Taşınmazı Ticari ve İ ...