maritbet girişmaritbet
Ciner Grubu, OCI Resources LP'nin yüzde 75'ini aldı!

Ciner Grubu, OCI Resources LP'nin yüzde 75'ini aldı!

Ciner Grubu şirketi Park Holding, Koreli OCI Company’nin Kuzey Amerika’daki iştiraki olan OCI Resources LP şirketinin yüzde 75 hissesinin sahibi oldu.

Soda külü üretiminde dünyanın en büyükleri arasında yer alan ve en büyük rakiplerinden birini de bünyesine katan Ciner Grubu, bu satın almayla dünyanın en büyüğü oldu. Grubun dünya soda külü üretiminde yüzde 9 ile en büyük paya sahip olmasını sağlayacak bu satın alma, bir endüstriyel üründe Ciner'i de Türkiye'yi de dünya lideri yapacak. 

OCI'dan yapılan açıklamada Park Holding'e şirketin yüzde 73 oranında sınırlı ortaklık hissesi ve yüzde 2 oranında da genel ortak hissesinin devredildiği ifade edildi. Açıklamada söz konusu hisse satışının OCI Resources LP'deki halka açık hisseleri içermediği bildirildi. 

Liderlik performansı

Ciner Grubu ailesine katılan OCI Resources LP, dünyanın en büyük ve en düşük maliyetli doğal soda külü üreticisi OCI Wyoming'in yüzde 51'ine sahip. 

Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner satın alma sonrası yaptığı açıklamada “OCI Resources'ın Ciner Ailesi'ne katılmasından mutluluk duyuyoruz. OCI Resources, sağlam operasyonel ve mali performansının yanında sektöründeki liderlik performansı ile bize katkı sağlayacak” dedi.

New York Borsası'nda işlem gören OCI Resources LP'nin Başkanı ve CEO'su Kirk Milling ise şu açıklamayı yaptı: “Ciner Grubu ile kurduğumuz stratejik ortaklık bize heyecan veriyor. Bu girişim şirketimizin büyümesine önemli bir katkı sağlayacak. Ciner Grubu'nun uzmanlığının şirketin nakit akışının artmasına fırsat sunacağına da inanıyoruz.” Açıklamalara göre satın alma işleminin otoritelerin iznini takiben bu yılın üçüncü çeyre- ğinde tamamlanması bekleniyor. Satın almanın danış- manlığını OCI adına Citi Group yaparken, OCI Resources'taki hisselerin satışı için ilk açıklama haziran ayında yapılmıştı.

Sodada üretim lideri...

New York Borsası'nda 503 milyon dolar piyasa değeriyle işlem gören OCI Resources LP'nin 2014 yılı cirosu 465 milyon dolar. Yıllık soda külü üretimi 2.5 milyon ton. Şirketin en önemli varlığı ise yüzde 51 oranında ortak olduğu ve dünyanın en büyük soda külü üreticisi olan ve 50 yıldır faaliyet gösteren OCI Wyoming LLC şirketi.

OCI Resources'in yüzde 75'ini Ciner Grubu'na satan Atlanta merkezli OCI Enterprises ise kimyasal ve yeşil enerji alanlarında üretim faaliyeti yürütüyor. OCI Enterprises, faaliyetlerini iki şirket üzerinden yürütüyor. Birisi Atlanta merkezli OCI Cemical Corp, diğeri ise San Antonio merkezli OCI Energy LLC. Seul merkezli grubun cirosu ise 2014 yılında 3 milyar doları buldu. Firma, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'nde 3 yıl üst üste Asya-Pasific Bölgesi'nin en iyi performans gösteren şirketi seçildi.

Hedefe 2017'de ulaşacak

Ciner Grubu, 1998'den bu yana soda külü üretimini Ankara Beypazarı'nda faaliyet gösteren iştiraki Eti Soda aracılığıyla yapıyor. 

Kazan Eti Soda Elektrik AŞ üzerinden yapılan yatırım devreye girdiğinde, Eti Soda'yla birlikte Ciner Grubu'nun toplam soda külü üretimi 4.3 milyon tona çıkacak. Eti Soda'nın yıllık 1.6 milyon ton üretimi bulunuyor. Yatırım tamamlandığında Kazan Soda'nın üretiminin 2.7 milyon ton olması bekleniyor. 2.5 milyon ton üretim gerçekleştiren OCI Resources LP ile Ciner Grubu'nun toplam soda külü üretimi 6.8 milyon tonu bulacak. Böylece Ciner dünya soda külü üretiminin yüzde 9'unu sağlayacak. Türkiye ve Ciner Grubu dünyanın en büyük soda külü üreticisi olacak. Bu satın alma ile birlikte söz konusu hedefe 2017'de ulaşılacak.

En çok talep gören 10 elementten biri... 

* Doğal soda külü dünyada en çok talep gören 10 element arasında yer alıyor. 

*En başta cam, deterjan ve gıdada kullanılan sodyum bikorbonat üretiminde faydalanılıyor. 

* Çevreye duyarlı teknolojilerde su, atık su ve baca gazı arıtmasında kullanıldığı için kritik önem taşıyor.

2010 yılında da Kore'de The Green Company Certification (Yeşil Şirket Sertifikası) ödülünü kazandı. 4 bin 800'den fazla çalışanı bulunan OCI'nin denizaşırı 20 tane iştirak şirketi bulunuyor ve Asya, Avrupa ve ABD'de bölgesel birimlere sahip. 

HaberTürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ciner Grubu, OCI Resources LP'nin yüzde 75'ini aldı!
  • 21.07.2015 10:54

Ciner Grubu, OCI Resources LP'nin yüzde 75'ini aldı!

Ciner Grubu şirketi Park Holding, Koreli OCI Company’nin Kuzey Amerika’daki işti ...