maritbet girişmaritbet
Hamdi Akın: 3. Havaalanı ihalesine girebilmek için 24 saat çalışıyoruz!

Hamdi Akın: 3. Havaalanı ihalesine girebilmek için 24 saat çalışıyoruz!

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, gelecek 3 yılda içinde grup şirketlerinin 4,5 milyar liralık yatırım yapmayı taahhüt ettiğini ifade etti

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, gelecek 3 yılda içinde grup şirketlerinin 4,5 milyar liralık yatırım yapmayı taahhüt ettiğini ifade etti.

Akfen Holding'in 2012 yılına ait finansal sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Akın, geçen üç yıl içerisinde 3,4 milyar lira yatırım yaptıklarını anımsatarak, ''31 Mart itibariyle gelecek 3 yılda içinde bulunduğumuz şirketler 4,5 milyar liralık yatırım yapmayı taahhüt etti. Akfen Holding'e ait kısım ise 3 milyar lira'' dedi.

Akın, şu ana kadar satışını gerçekleştirdikleri şirketlerin hepsinde alıcıların kar sağladığını belirtti.

3. havaalanı ihalesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Akın, ''Yapılabilecek ne varsa ihale için yapmaya çalışıyoruz. Yapılması çok zor bir proje. Yap İşlet Devret (YİD) kapsamında yapıldığında bunun finansman modelini kurgulamak çok zor. Halletmek için arkadaşlarımız 24 saat çalışıyor diyebilirim. İnşallah ihaleye girebilecek hale geliriz. Haftaya yönetim kurulu toplantımız var, oraya bu proje tüm detaylarıyla gelecek. Eskisi gibi çok kolay kararlar alamıyoruz. Bu proje 10 milyar dolarlık bir proje. Böyle bir proje büyüklüğü Türkiye'de yok. Belki de dünyada YİD modeliyle yapılan böyle bir proje olmayabilir'' şeklinde konuştu.

Akın, Aeroport De Paris'in TAV Havalimanları'nın hisselerinin bir bölümünü almasıyla dünyanın en büyük uluslararası işletmecisi olduğunu dile getirerek, ''Dünyanın neresinde havaalimanı olursa olsun rakiplerimizden çok daha uygun fiyattan yakalayabilecek pozisyondayız. Burada en önemli nokta duty freedir. Duty free'de bizim kadar avantajlı olan başka şirket yoktur. Hem yatırımcı olacak, hem duty free işletmecisi olacak. TAV'ın finansal ortağa ihtiyacı olabilir'' dedi.

Özelleştirmelerde profil değişti

HES projelerinde de yeterli bilgi ve birikime sahip olduklarını anlatan Akın, çevre şartlarının müsaade ettiği her yerde HES yapabileceklerini söyledi.

Akın, sermaye biriktirmenin ya miras yoluyla geleceğini ya da alım satım yoluyla olabileceğini, onun dışında da diğer yolları bilmediğini ifade etti.

Son dönemde yapılan özelleştirme ihalelerine de değinen Akın, özelleştirmelerin pahalıya gittiğini düşündüğünü belirterek, şöyle kaydetti:

''Özelleştirmedeki fiyatların rekabet edebileceğimiz bir noktada olduğunu düşünmüyorum. Biz zamanında ihalelere girmişiz, aldığımız almışız. son üç senedir alamadık ve hep gerilerde kaldık. Bunun iki nedeni var. İlki firmaların iştahının kabarması. İkincisi de finansman imkanlarının daha genişlemesi ve alıcı sayısının çoğalması. Devlet açısından çok pozitif gelişme. Keşke yatırımcı veya alıcı talepleri biraz daha çeşitlenebilmiş olsaydı.

Uluslararası hüviyet kazanabilseydi. Özelleştirmelerde 2008 krizinden sonra Türkiye'de neredeyse yabancı banka ya da firma kalmadı. Özelleştirmede profil değişikliği var. Eğer onlarda olsa belki fiyatlar daha da artar. Finansman dünyasında bir şeyler değişti.''

İDO'yla ilgili olarak Akın, bu yaz sezonuna zamsız girmeyi planladıklarını ifade ederek, biletlerin erken alınması halinde BUDO'ya göre daha ucuz, son gün alınması durumunda ise BUDO'nun fiyatlarının biraz üstünde olduğunu söyledi.

Otel projelerini de anlatan Akın, Türkiye'de 3 ve 4 yıldızlı otellerin eksikliğinden bahsederek, Anadolu'da bu boşluğu doldurmak istediklerini ve özellikle Diyarbakır'da otel açmayı arzu ettiğini belirtti.

''Konsolide net kar 672 milyon lira''

Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav ise, 2012 yılı gerçekleşmeleri hakkında bilgi vererek, ''Akfen Holding, 2012 yılında konsolide net karı 671 milyon lira oldu. Şirketin özsermayesi 2011 yıl sonuna göre yüzde 49 oranında artarak 1 milyar 715 milyon liraya ve konsolide geliri 1 milyar 125 milyon liraya ulaştı'' dedi.

2012 yılının bir yandan yatırımlara devam ettikleri, bir yandan da bazı yatırımlardan çıkış yaparak şirkete kuvvetli nakit girişi yaratmayı başardıkları bir yıl olduğuna dikkati çeken Güçsav, şunları anlattı:

''Akfen Holding olarak, TAV Havalimanları ve TAV Yatırım'da sahip olduğumuz hisselerin önemli bir kısmını, Fransız Aeroport De Paris'e 434,8 milyo dolar karşılığı devrettik.

Ayrıca enerji şirketlerimizden Karasu Enerji'deki yüzde 40 hissemizi 22i9 milyon avro sermaye satış bedeli ile Alman Yatırım Fonu Aquila Hydopower Invest'e satışını gerçekleştirdik. Kalan yüzde 60 hissemiz için de Aquila Grubu'yla 2013 yılının mart ayında 36,5 avro sermaye satış bedeli karşılığında satış sözleşmesi imzaladık.''

Akfen Holding'in, iştiraklerinde gerçekleştirdikleri hisse satışı işlemleriyle sermaye yapısını önemli ölçüde kuvvetlendirdiğini ve 2012 yılını rekor karla kapattığını ifade eden Güçsav, ''Türkiye'nin en büyük altyapı yatırım holdinglerinden birisi olan Akfen Holding, 2013 yılında da yüksek büyüme potansiyeline sahip, düzenli, öngörülebilir ve sürdürülebilir nakit akışı yaratacak ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak yeni alanlarda faaliyetlerini sürdürmeyi planlamaktadır'' diye konuştu.

2013 yılında 300-330 milyon dolar yatırım

Güçsav, ''2013 yılında Akfen Holding'in normal piyasa koşulları altında, dolar bazında gelirlerinde yüzde 25-30 aralığında, FAVÖK'ünde yüzde 25-30 aralığında büyüme beklemektedir. Konsolide yatırım harcamalarının ise yaklaşık 300-330 milyon dolar seviyesine ulaşması planlanmaktadır. TAV Havalimanları 2012 yılında yolcu sayısında yüzde 36, gelirlerinde avro bazında yüzde 25 ve FAVÖK'te yüzde 29 oranlarında güçlü büyüme gerçekleştirdi'' diye konuştu.

Ekonomik şehir otelciliği konseptiyle büyümesinde devam eden Akfen GYO'nun 2012 yılında iki oteli hizmete açtığını belirten Güçsav, devam eden otel yatırımlarıyla birlikte toplam otel sayısının 18'e ulaşacağını söyledi.

Güçsav, Türkiye'nin ilk özel sektör su ve atıksu imtiyazı işletmecisi olan Akfen Su'nun yüksek büyüme potansiyeli ile sektörde öncü olacağına işaret etti.

Türkiye'nin ikinci büyük limanı olan Mersin Limanı'nda 2012 yılı itibariyle 1,26 milyon TEU konteyner elleçlendiğini ve cirosunu dolar bazında yüzde 26 oranında artırdığını belirten Güçsav, ''Akfen Enerji, 2012 yılında 2 adet, 2013 yılı mart ayında da 1 adet daha HES yatırımını tamamlayıp enerji üretimine başladı. Bugüne kadar faaliyete geçirdiği 12 HES'te toplam 159,1 MW kurulu güce ulaştı. Aynı anda 4 adet HES'in de inşaatı sürmektedir. Mersin'de kurulmakta olan Doğalgaz Çevrim Santralinin 570 MW kurulu güç kapasiteli lisansının 1.148,4 MW'ye yükseltilmesi için EPDK'ya tadil başvurusu yapıldı'' değerlendirmesinde bulundu.

Murat Birinci/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Divanev Marla serisiyle evlerin havası değişiyor!
  • 26.04.2021 09:17

Divanev Marla serisiyle evlerin havası değişiyor!

Divanev, iddiasını yalın tasarımından alan Marla Koltuk Takımı ile evinizi güzel ...

Akfen GYO’da Hamdi Akın'a tahsisli pay!
  • 05.02.2021 17:26

Akfen GYO’da Hamdi Akın'a tahsisli pay!

Çıkarılmış sermayesini yükseltip tahsisli satış yöntemiyle Hamdi Akın'a tahsis e ...

Akfen, 10 ayrı projeye yatırım yapacak
  • 19.02.2018 13:52

Akfen, 10 ayrı projeye yatırım yapacak

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, iki yılda 5 yatırımda 2 bin 425 ...

Akfen Bulvar Loft görücüye çıkıyor!
  • 05.09.2016 16:36

Akfen Bulvar Loft görücüye çıkıyor!

İncek Loft projesiyle dikkatleri üzerine çeken Akfen İnşaat, Akfen Bulvar Loft'u ...

Hamdi Akın'dan dünyadaki 400 yatırımcıya mektup
  • 03.08.2016 12:48

Hamdi Akın'dan dünyadaki 400 yatırımcıya mektup

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın, yabancı paydaşları için ülkedeki poli ...