maritbet girişmaritbet
Şişecam şirketlerinden Paşabahçe Cam’a EBRD ortak oluyor

Şişecam şirketlerinden Paşabahçe Cam’a EBRD ortak oluyor

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Şişecam Topluluğu bünyesindeki Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş.’ye ortak oluyor

Taraflar arasındaki anlaşmaya göre; EBRD, Paşabahçe Cam'ın % 15,44 oranındaki hissesi için 125 milyon Euro ödeyecek. Böylece EBRD, Paşabahçe Cam ortaklığıyla Türkiye'de şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük öz sermaye yatırımına imza atıyor. 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye'nin en köklü kuruluşlarından Şişecam Topluluğu bünyesindeki Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş.'ye ortak oluyor. İstanbul'da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklanan anlaşma kapsamında; Paşabahçe Cam'ın % 15,44 oranındaki hissesi için 125 milyon Euro ödeyecek olan EBRD, böylece Türkiye'de şimdiye kadar yaptığı en büyük öz sermaye yatırımını gerçekleştiriyor.  

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, toplantıda yaptığı konuşmada, 1935 yılında kurulan Şişecam'ın bugün; düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında global bir oyuncu olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Şişecam 79 yıllık deneyimi, 20 bin çalışanı, 150 ülkeye ulaşan satışları ve 3,1 milyar doları aşan satış geliriyle uluslararası ölçekte bir Topluluktur. Satış gelirlerinin yaklaşık yarısını uluslararası satışlardan elde den Topluluğumuzun üretim faaliyetleri ise bugün 13 ülkeye yayılmış durumdadır. Cam üretiminin yaklaşık % 40'ını yurtdışında gerçekleştiren Şişecam, üretim kapasitesi açısından cam ev eşyasında Avrupa'nın ikinci, dünyanın üçüncü, düzcamda Avrupa'nın üçüncü, dünyanın altıncı, cam ambalajda ise Avrupa'nın dördüncü, dünyanın beşinci büyük üreticisi konumdadır.” 

“Bu yatırım uluslararası alanda Türkiye'ye ve Şişecam'a duyulan güvenin bir göstergesi”

Şişecam'ın 2020 vizyonu doğrultusunda dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefiyle yoluna devam ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Kırman,  “Bugün sizlerle birlikte sürdürülebilir büyüme misyonumuz doğrultusunda ortak değerleri paylaştığımız dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından EBRD ile önemli bir ortaklığa imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Paşabahçe Cam'a yapılan bu yatırımla EBRD ile uzun yıllara dayanan işbirliğimiz yeni bir boyut kazanıyor. Bildiğiniz üzere EBRD, Türkiye'deki faaliyetlerine 2009 yılında başladı. Şişecam Topluluğu'nun EBRD ile karşılıklı güvene dayalı ilişkisinin temeli ise bu tarihten tam 12 yıl önce, 1997 yılında Gürcistan'daki cam ambalaj yatırımımızla atıldı. İşbirliğimiz başta Rusya olmak üzere Türkiye, Bulgaristan ve Ukrayna'daki çeşitli proje ve yatırımlarımıza EBRD'nin sağladığı kredilerle günümüze kadar devam etti” diye konuştu. 

EBRD tarafından yapılan yatırımın uluslararası alanda Türkiye'ye ve Şişecam Topluluğu'na duyulan güvenin önemli bir göstergesi olduğunun altını çizen Kırman, “Topluluğumuzun gücüne güç katacak olan anlaşmayla EBRD, Şişecam bünyesindeki Paşabahçe Cam'ın % 15,44 oranındaki hisse için 125 milyon Euro ödeyecek. Böylece EBRD, Türkiye'de şimdiye kadar yaptığı en büyük öz sermaye yatırımını gerçekleştirmiş olacak” dedi.  

“EBRD gibi bir uluslararası ortakla global hedeflerimize giden yolda daha hızlı koşacağız”

Anlaşmaya göre hem üretim kapasitesi hem de global pazardan aldığı % 12'lik payla dünyanın en büyük üçüncü cam ev eşyası üreticisi olan Paşabahçe Cam'ın uluslararası alandaki şirket değerinin 810 milyon Euro (1,1 milyar dolar) seviyesinde olduğunu ifade eden Kırman,  “Bu ortaklığı, Türkiye ile birlikte Rusya ve Bulgaristan'da üretim yapan, satışlarının 3'te 2'sini yurtdışı pazarlarda gerçekleştiren Paşabahçe Cam'ı dünya liderliğine taşıma hedefimiz doğrultusunda atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. 2020 vizyonumuzu paylaşan EBRD gibi saygın bir uluslararası ortakla global hedeflerimize giden yolda daha hızlı koşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu. 

Chakrabarti: “Bu işbirliğiyle zaten güçlü olan Paşabahçe Cam daha da güçlenecektir.” 

EBRD Başkanı Sir Suma Chakrabarti ise yarın Londra'da resmen imzalanacak olan ortaklık anlaşmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Çok iyi bilinen ve saygıdeğer bir Türk şirketi olan Paşabahçe Cam'a ortak olarak Şişecam Topluluğu ile güçlerimizi birleştirdiğimiz için çok mutluyuz. Bu işbirliğiyle zaten güçlü olan Paşabahçe Cam daha da güçlenecektir.”  

Ortaklığın açıklandığı İstanbul'daki toplantıda konuşan EBRD Türkiye Ülke Direktörü Michael Davey de “Bu anlaşma, EBRD'nin Türkiye'de daha fazla öz sermaye yatırımı yapma ve Türk şirketlerinin büyümesini destekleme isteğinin bir kanıtıdır” dedi. Toplantıya EBRD Sermaye Yatırımları Direktörü Peter Bryde de katıldı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Isıcam ile evlerde yenilenme hareketi!
  • 14.10.2022 16:17

Isıcam ile evlerde yenilenme hareketi!

Şişecam’ın yaşam alanlarının ihtiyacına yönelik çözüm üreten yalıtım camı markas ...

Rönesans Holding’e Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Sürdürülebilirlik Ödülü
  • 15.06.2022 11:24

Rönesans Holding’e Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Sürdürülebilirlik Ödülü

Rönesans Holding, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) 2022 yılı Sürdürüle ...

Anneler Günü'ne özel hediye alternatifleri Paşabahçe'de!
  • 28.04.2022 10:55

Anneler Günü'ne özel hediye alternatifleri Paşabahçe'de!

“Bana Verdiğin Hayat En Güzel Hediye” sloganı ve yüzlerce hediye seçeneği ile ön ...

Paşabahçe efsanesi Borcam, yeni neslin de gözdesi!
  • 09.04.2022 11:27

Paşabahçe efsanesi Borcam, yeni neslin de gözdesi!

Değişen trendleri takip eden, ürünlerini tüketicilerinin ihtiyaçlarına göre geli ...

Şişecam, Solar İstanbul’da Güneş Enerjisi Camları'nı tanıttı
  • 28.03.2022 11:49

Şişecam, Solar İstanbul’da Güneş Enerjisi Camları'nı tanıttı

Üretim kapasitesi açısından dünyanın en büyük düzcam üreticilerinden Şişecam, dü ...

Şişecam, Avrupa'daki ilk cam ambalaj tesisini Macaristan'a kuruyor
  • 18.03.2022 16:30

Şişecam, Avrupa'daki ilk cam ambalaj tesisini Macaristan'a kuruyor

Şişecam’ın, Macaristan’ın Kaposvar şehrinde hayata geçireceği 255 milyon Euro’lu ...