maritbet girişmaritbet
AB'nin yeni mali döneminde inşaat konusunda önemli fırsatlar doğacak

AB'nin yeni mali döneminde inşaat konusunda önemli fırsatlar doğacak

Abdullah Gül ve Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu basın toplantısı düzenledi

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Türkiye'nin AB sürecindeki çabalarını tereddütsüz desteklediklerini belirterek, "Bizce artık bu müzakerelerin ve sürecin hızlandırılmasının zamanı gelmiştir" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Basescu, Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi. Basescu, mükemmel siyasi ve ekonomik ilişkilerin her iki ülke için de son derece önemli olduğunu ve ziyaretinin tek hedefinin, ilişkilerin sağlamlaştırılması ve geliştirilmesi olduğunu söyledi. Romanya'da 5 milyar dolarlık yatırım yapan Türk iş adamları topluluğuna teşekkür eden Basescu, bu rakamı iki katına çıkarmak istediklerini ifade etti. İki ülkenin NATO'da müttefik olarak güneydoğu kanadını savunmakla görevli olduğunu dile getiren konuk cumhurbaşkanı, son yıllarda terör, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile mücadelenin de iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştirdiğini ve Romanya ve Türkiye'nin beraber mücadele etmeye devam edeceğini anlattı. Basescu, Gül ile yaptıkları görüşmede, Romanya'nın F-16 alımlarının ardından Türkiye ile teknik uzman eğitimi konusunda gerçekleştireceği işbirliği potansiyelini de değerlendirdiklerine işaret etti. Romanya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecindeki çabalarını tereddütsüz desteklediğini dile getiren Basescu, "Bizce artık bu müzakerelerin ve sürecin hızlandırılmasının zamanı gelmiştir" diye konuştu.

Bir gazetecinin AB üyeliğine ilişkin sorusunu yanıtlayan Basescu, şunları söyledi: "Romanya, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemektedir. AB, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nda Romanya'nın siyasi görüşü ve izlediği politika budur. Avrupa Parlamentosu içinde bu yolumuzu takip edebiliyoruz ve AB içinde de bunu takip edebiliriz. Romanya, 2013 yılında açık bir şekilde Türkiye'nin açılmamış bütün fasılların açılması ve müzakerelerin hızlandırılmasıyla ilgili desteğini vermiştir. Bu müzakerelerin sonuçlandırılması lazım.  Romanya açısından Türkiye'nin AB üyeliği çıkarımızadır. Bizim isteğimiz Balkanlar ve Karadeniz'deki mümkün olduğunca fazla ülkenin AB üyesi olması yönündedir. Çünkü bu şekilde bölgede aynı değerleri paylaşabilir ve aynı çıkarları paylaşabiliriz."

Konuk Cumhurbaşkanı, "Bölgenin ekonomik anlamda önemli ülkelerinden birisiniz. Ticari alanlarda Türkiye ile Romanya arasında hangi alanlarda gelişme olabilir" sorusuna ilişkin olarak da cevabını somut bir örnekle vermek istediğini belirtti. Romanya'da bir Türk şirketinin şu anda cam sanayinde üretime başladığını ve kendilerinin bu şirkete 18 milyon avro civarında mali destek sağladıklarını anlatan Basescu, AB'nin yeni mali döneminde yeni finansal kaynaklarının olacağını ve özellikle inşaat konusunda önemli fırsatlar doğacağını, bundan da Türk şirketlerinin istifade edebileceğini belirtti.

Türk şirketlerinin gıda alanına yönelmesi çağrısında bulunan Basescu, bu sektörde yeteri derecede iyi olmadıklarının altını çizdi. Türk iş adamlarını turizm, enerji ve özellikle yeni bazı hidroenerji santrallerinin satılmasına ilişkin ihalelere davet eden Basescu, yeşil enerji alanının da önemine vurgu yaptı. Basescu ayrıca, Orta Asya ülkelerinde Türk ve Roman şirketlerin performanslarının yüksek olduğuna değinerek, Azerbaycan, Kazakistan, Ermenistan, Türkmenistan gibi ülkelerle çalışma yapılabileceğini kaydetti.  

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"
  • 27.02.2024 15:50

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’da Bakırcı ...

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek
  • 01.02.2024 13:17

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'da, ...

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!
  • 30.01.2024 17:24

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!

Türkiye'nin ve dünyanın en modern hastanelerinden biri olarak tasarlanan Trabzon ...

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü
  • 18.01.2024 13:13

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü

Ümraniye'de, Göztepe-Ümraniye Metro hattının inşaat çalışmaları sırasında yolda ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...