maritbet girişmaritbet
Aksaray-Yenikapı metro hattı törenle hizmete girdi

Aksaray-Yenikapı metro hattı törenle hizmete girdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Suriçi başta olmak üzere, Üsküdar, Eyüp gibi ve diğer tarihi semtlerde ulaşım yer altına inmeli" dedi

Davutoğlu, Aksaray-Yenikapı metro hattı açılış töreninde, İstanbul'un tozunun bile bereket, rahmet olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Suriçi başta olmak üzere, Üsküdar, Eyüp gibi ve diğer tarihi semtlerin yerin üstünde korunması için ulaşımın yerin altına inmesi lazım. Aksi takdirde aynen 1950'li yıllarda ve daha önce 40'lardan itibaren yerin üstünde ulaşım yapmak için yüzlerce mescit, külliye, o tarihi eserler yıkılmak zorunda kalır" dedi. 

Davutoğlu, Aksaray-Yenikapı metro hattı açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarih bilincinin kendisinde çocukluk yıllarında oluştuğunu dile getirdi. 

"Çocukluğumun geçtiği Fatih'ten, babamın mağazasına Mahmutpaşa'ya, Cağaloğlu'na doğru attığım her adımda tarih bilincini burada öğrendim. Her bir camiden, her bir külliyeden ders alarak büyüdük biz. Onlara baktığımızda mimarimizi ve estetiğimizi gördük. Onların kenarından geçerken gördüğümüz dergahlarda, türbelerde maneviyatımızı gördük" diyen Davutoğlu, daha o yıllarda tarihi yapıları korumaya ahdettiğini aktardı. 

O dönemde Aksaray'ın her bir köşesinde İstanbul'un semtlerine minibüsler kalktığını, insanların istif halde, çamurlu yollarda yolculuk etmek durumunda kaldığını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Minibüslerin nerede duracağı, nasıl hareket edeceği belli olmazdı. İçeride ayakta zor dururdunuz, oturacak yer bulamazdınız. Çünkü ulaşım meselesi, büyüyen İstanbul'a hitap edecek şekilde tanzim edilmemişti. Minibüs bulmak bir sıkıntıydı, otobüs bulmak bir sıkıntıydı, içine bindikten sonra seyahat etmek bir işkenceydi neredeyse. Bu, İstanbulluların bu makus talihi AK Parti iktidarı döneminde değişti. Şimdi hem yerin üstünde etkin ulaşım hatları oluşturuldu hem de yerin altında metro hatlarıyla yerin üstündeki zenginlikleri de koruyan yeni hatlar inşa edildi.

Gururla iftihar ediyoruz. Son 10 yılda 141 kilometre metro hattı yapıldı. Raylı sistem uzunluğu 141 kilometreye çıktı. 2019'a kadar bu 430 kilometreye çıkacak. İnşallah 2019 sonrasında önce 776 kilometreye, daha sonra daha da ileri aşamalara geçecek. Bunun önemi şudur: İstanbul tarih barındırıyor. Onun için Suriçi başta olmak üzere, Üsküdar, Eyüp gibi ve diğer tarihi semtlerin yerin üstünde korunması için ulaşımın yerin altına inmesi lazım. Aksi takdirde aynen 1950'li yıllarda ve daha önce 40'lardan itibaren yerin üstünde ulaşım yapmak için yüzlerce mescit, külliye, o tarihi eserler yıkılmak zorunda kalır. Hala elimizde bu yollar açılırken yıkılmış olan camilerin, mescitlerin, külliyelerin, hamamların, kümbetlerin listesi var. Düşünün daha o yıllarda metro hizmeti küçük de başlamış olsaydı -ki dünyada ilk metrolardan birisi Tünel'dir Karaköy'deki-, belki bu eserlerin çoğu yıkılmak zorunda kalmazdı."

İstanbul'da, büyüyen nüfusa ulaşım hizmetini sunmak için yolları daha da genişletmeye ihtiyaç olmadığını kaydeden Davutoğlu, "O yolları ne kadar genişletirseniz tarihi İstanbul'u o kadar yok edersiniz. Onun yerine neye ihtiyaç var? O yolları yerin altına çekmeye ihtiyaç var. Aslında görünüşte ulaşım kolaylığı gibi görünen metro hizmetleri temelde, tarihi ve kültürü koruyan hizmetlerdir" diye konuştu. 

Aksaray-Yenikapı metro hattının 665 metre olmasına karşın, İstanbul'daki bütün raylı sistemi entegre bir şekilde birbiriyle irtibatlandırdığını, Kartal-Kadıköy-Üsküdar-Ayrılıkçeşme metro hattından, Marmaray'la Yenikapı'ya gelen bir yolcunun, hiç yerin üstüne çıkmadan Aksaray'a, oradan da Otogar ve Atatürk Havalimanı, Bağcılar, Başakşehir, Olimpiyat Stadı ve Taksim'e ulaşabileceğini ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Böylece İstanbul'un 3 kanadı birbiriyle irtibatlanıyor ve hiç ayrılmayacak şekilde. Tarihin ta eski dönemlerinden beri hep Asya ile Avrupa nasıl bir araya getirilebilir diye hayal edilmişti. Haliç nasıl geçilir diye hayal edilmişti. İşte bizim iktidarlarımız döneminde bütün bu hayaller gerçeğe dönüştü. Şimdi Marmaray'la, ikinci tünelle İstanbul, Asya ile Avrupa'yı birleştiren bir sisteme kavuştu. Bu hatlara artık Kartal'dan çıkan birisi Hacıosman'a ve ta Bağcılar'a, Başakşehir'e, Olimpiyat Stadı'na kadar yeryüzüne çıkma ihtiyacı hissetmeden geçebilecek. Aksi takdirde aynı kişi, düşünün, Kartal'dan Kadıköy'e gelecek, Kadıköy'den bekleyip vapurla bu tarafa geçecek, buradan da otobüsle veya raylı sistemle kendi ulaşacağı yere ulaşacaktı. Şimdi öylesine büyük bir devrim ki bu hayatımızı kolaylaştırıyor, tarihimizi zenginleştiriyor."

Davutoğlu, metro hatlarının hizmete girmesiyle Aksaray'dan Kadıköy'e 17 dakikada, Aksaray'dan Kartal'a 45 dakikada yolculuk edilebileceğine, ayrıca deniz ulaşımının raylı sistemle entegre hale geleceğine işaret etti. 

Yenikapı'ya gelen yolcunun Atatürk Havalimanı'na 36 dakikada, Otogar'a 14 dakikada varacağını, en uzun hat olan Kartal-Atatürk Havalimanı arasının 81 dakikada ulaşılabilir hale geleceğini vurgulayan Davutoğlu, "Bütün bunlar İstanbulluların hayatını kolaylaştırmak için. Bütün bunlar bu aziz şehrin sakinlerine işkencesiz, ızdırabsız bir yolculuk zevki tattırmak için. Öylesine şartlarda seyahat edilecek ki minibüsler, halk otobüsleri gibi zor şartlarda değil oturup, Kartal'dan Atatürk Havalimanı'na giderken rahatlıkla kitap okuyacak, çalışmasını yapabilecek konforda seyahatler yapılacak. Bunların hepsi rüyaydı" diye konuştu. 

İstanbulluların bu rüyalarını gerçekleştirirken, tarihe de hizmet ettiklerini kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"İnşaat faaliyetleri esnasında 50 bin parça arkeolojik çalışma da yeryüzüne çıktı. Böylece yeryüzünde bulunan bütün bu tarihi korunmuş oluyor, yeni yollar açmaya ihtiyaç kalmadan ulaşım hızlanıyor, yerin altındaki gizli hazineler, 8 bin 500 yıla giden gizli hazineler yeryüzüne insanların önüne getiriliyor ve ayrıca da İstanbullular çok daha rahat seyahat eder hale geliyor. Özellikle İstanbul'da bütün bu hizmetleri anlamamakta direnen kesimlere sesleniyorum. İstanbul, bir kültür ve tarih başkentidir ve öyle kalacaktır. Bu çalışmalarla biz, tarihi korumayı, tarihi yeryüzüne arkeolojik çalışmalarla çıkarmayı da hedefliyoruz. Kimse bu çalışmalardan rahatsız olmamalı. Aksine bu çalışmaları daha da ileri götürecek çalışmalara gayretle destek vermeli. Biraz önce Ulaştırma Bakanımız zikrettiler, Bakırköy'den Kirazlı'ya 9 kilometrelik hat yapılacak böylece İDO ile Bakırköy'e ulaşanlar Kirazlı'ya geçecekler. Sabiha Gökçen'e Kaynarca'ya yine 10 kilometrelik hat yapılacak. Böylece İstanbul'un denizi, havası, karası birbirine irtibatlanacak."

Davutoğlu'nun "İstanbullular, bütün bu rüyaların gerçekleştiğini gören İstanbullular, ülkenizin geleceğiyle ilgili bir tereddüdünüz var mı?" şeklindeki sorusuna "Hayır" yanıtını veren kalabalık, "Ülkemizin istikbalinin parlak olduğuna inanıyor musunuz?", "Bu kadroların İstanbul'u bir dünya başkenti yapacağına inanıyor musunuz?", "Dünyanın neresinden gelirse gelsin, üzerimizden ya da denizlerimizden ya da karamızdan geçen her bir beşerin, İstanbul'a inip, İstanbul'u selamlamasını arzu eden, onu gerçekleştirmeyi hedef edinen bu ulaştırma projelerinden memnun musunuz?", "3. Havalimanından memnun musunuz?" şeklindeki sorularına da "Evet" dedi.

Davutoğlu, katılımcılara seslenmeyi şöyle sürdürdü:

 "Biz tarihi korumakla birlikte İstanbul'u da dünyanın küresel başkenti yapmaya kararlıyız. Üçüncü köprümüzden memnun musunuz? Marmaray'ı kullanıyor musunuz? 50 milyon kişi kullandı Marmaray'ı 1 yılda. Düşünün eğer Marmaray olmasaydı, o 50 milyon kişi yer üstünde seyahat etmek zorunda kalacaktı ve trafiğin hali ne olacaktı? Benden Kılıçdaroğlu'na bir mesaj var buradan? Bir gün gel de, Kağıthane'yi, Kağıttepe diye karıştırdın, İstanbul'un Üsküdarı ile Yenikapısı arasında Marmaray'ı bir kullan, sonra da bir teşekkür borcunu bize ifa et ama bilmez. O sadece kendi mahallesinde konuşur. Başka mahallelere gidemez. O sadece kendi çevresinde itibar görür."

Etem Geylan, Uğur Aslanhan, Nevbahar Kabaklı/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Tarihi dokuyu bozan yapıları tahliye edeceğiz'
  • 11.04.2016 12:55

'Tarihi dokuyu bozan yapıları tahliye edeceğiz'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mimar Sinan'ı Anma Etkinlikleri'nde konuştu. Davutoğlu ...

Silopi'de büyük bir imar faaliyeti başlayacak
  • 07.03.2016 10:35

Silopi'de büyük bir imar faaliyeti başlayacak

Şırnak'ın Silopi ilçesine giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Silopi'de büyük bir im ...

'Allah bu köprüyü hep güzellikleri bağlayan bir köprü kılsın'
  • 26.08.2016 18:57

'Allah bu köprüyü hep güzellikleri bağlayan bir köprü kılsın'

Ahmet Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nun hizmete ...

Ahmet Davutoğlu Ankara'da bu evde yaşayacak
  • 27.05.2016 09:46

Ahmet Davutoğlu Ankara'da bu evde yaşayacak

Başbakanlık görevini bırakan Ahmet Davutoğlu, yeni yaşayacağı evi Ankara'nın Çay ...

Davutoğlu'ndan Türk müteahhitlere müjde!
  • 30.04.2016 09:55

Davutoğlu'ndan Türk müteahhitlere müjde!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar ziyareti sırasında Doha'da yaptığı basın toplant ...

Davutoğlu ve Merkel, Al Farah Çocuk Destek Merkezi'ni açtı
  • 24.04.2016 09:32

Davutoğlu ve Merkel, Al Farah Çocuk Destek Merkezi'ni açtı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Gaziantep'te Al Far ...