maritbet girişmaritbet
Badem Eylem Planı'nda 2013 yılı hedefleri aşıldı

Badem Eylem Planı'nda 2013 yılı hedefleri aşıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2013-2017 dönemi Badem Eylem Planı çalışmalarında, 2 milyon 121 bin badem fidan dikti

Plan kapsamında 2013 yılında 38 bin 30 dekar alanda badem ağaçlandırması hedeflenirken yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda 56 bin 800 dekar alanda 2 milyon 121 bin badem fidanı toprakla buluşturuldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2013 yılında hayata geçirilen Badem Eylem Planı ile 5 yıl içerisinde ülke genelinde 190 bin dekar alanda yaklaşık 8 milyon badem fidanını toprakla buluşturacak. Uygulanan bu eylem planı neticesinde Türkiye'deki badem ağaçları sayısı yüzde 50 artacak. Böylece kırsal nüfusun gelir kaynakları çeşitlendirilirken ülke ekonomisine de katkı sağlanacak. Artan badem ağaçlarının sayısı aynı zamanda arı yetiştiriciliği ve bal üretimine de önemli katkılar sunacak. Badem ağacı bol polen vermesi ve çok çiçek açması nedeniyle ülkedeki bal üretimini de arttıracak. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bakanlığın, kurum olarak yaptığı ağaçlandırmaların yanı sıra gerçek ve tüzel kişilerin yaptığı ağaçlandırma çalışmalarını da desteklediğini ifade etti. Eroğlu "2013 yılında 78,1 milyon dolarlık ithalata karşılık 83,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti” açıklamasında bulundu.

Proje kapsamında, yapılan özel ağaçlandırmalar için orman alanlarının ücretsiz olarak tahsis edildiğini ve Hazine arazilerinin ise düşük ücretlerle kiralandığını aktaran Eroğlu, "Özel ağaçlandırmalarda, başta badem ve ceviz olmak üzere yapılan çalışmalar kapsamında köy tüzel kişilerine hibe, gerçek ve tüzel kişilere ise kredi imkanı sağlanıyor. Hayata geçirilen Badem Eylem Planı ile 2013 yılında 78,1 milyon dolarlık ithalata karşılık 83,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti" dedi.

Badem, ceviz, kestane gibi gelir getirici türler çerçevesinde yapılan ağaçlandırma çalışmalarında ise 2 bin 155 köyde ağaçlandırma yapıldığını vurgulayan Eroğlu, bu çalışmaların bundan sonra da artarak devam edeceğini dile getirdi.

Bakan Eroğlu, şunları kaydetti: "Ülkemizde yapılan özel ağaçlandırmalarda ve Bakanlığımız tarafından yapılan ağaçlandırmalarda, badem ağacını tercih ederek, kırsalda yaşayan vatandaşlarımız için yeni istihdam alanları oluşturacağız. Badem, gıda sanayi, kozmetik ve ilaç gibi çok geniş bir sektörde kullanılıyor. Badem üretimini artırarak hem bu sektörlere hammadde sağlamış olacağız hem de ithalatının önüne geçerek ülkemizin ekonomik kaybını engelleyeceğiz. Ayrıca zengin besleyici özellikler taşıyan badem ile sağlıklı beslenen nesiller yetiştireceğiz."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TBMM'ye sunulacak! Yapı polisliği kuruluyor!
  • 06.12.2021 10:44

TBMM'ye sunulacak! Yapı polisliği kuruluyor!

Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu, yapı polisinin kurulmasından ...

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES projesi açılıyor!
  • 06.11.2021 10:18

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES projesi açılıyor!

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES" Mardin ve Şırnak sınırları içerisin ...

"Hükümetimiz herkesi ev sahibi yapmak için büyük gayret gösteriyor"
  • 21.06.2018 10:43

"Hükümetimiz herkesi ev sahibi yapmak için büyük gayret gösteriyor"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Hükümetimiz herkesi ev sahibi yapmak ...

'TOKİ'nin yaptığı evler nerdeyse 1 milyona yaklaştı'
  • 21.06.2018 09:43

'TOKİ'nin yaptığı evler nerdeyse 1 milyona yaklaştı'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar kent merkezindeki 1. Küç ...

Kanal Edirne projesinde sona yaklaşıldı
  • 14.06.2018 14:53

Kanal Edirne projesinde sona yaklaşıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan Kanal Edirne’ ...

Kanal Edirne'nin yüzde 95'i tamamlandı
  • 29.04.2018 13:40

Kanal Edirne'nin yüzde 95'i tamamlandı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Kanal Edirne'nin yüzde 95'inin bittiğini, bir ...