maritbet girişmaritbet
Cevdet Yılmaz ‘Döviz kuru belli bir dengede oturacak’

Cevdet Yılmaz ‘Döviz kuru belli bir dengede oturacak’

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, döviz kurlarında geçici hareketlenmelerin olacağını belirterek, "Sonuç olarak belli bir dengede oturacaktır" dedi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Cermodern'de açılan ve Kalkınma Bakanlığı GAP İdaresi Başkanlığınca desteklenen "Güneydoğu Anadolu'da İnançlar ve İnanışlar (Amin/Amen)" fotoğraf sergisini ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Merkez Bankasının faiz kararı ve dolardaki hareketliliğe ilişkin soru üzerine Yılmaz, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) tahvil alımını azaltma kararının ardından dünyada likiditenin azaldığı bir döneme geçildiğini hatırlattı. Fed'in yeni politikasının etkilerinin devam ettiğini dile getiren Yılmaz, özellikle cari açığı yüksek ülkelerin yeni politikadan daha fazla etkilendiğini kaydetti.  

"Kur belli bir dengede oturacak"
Hükümet olarak bu ortamda yatırım ortamını iyileştirerek Türkiye'yi daha cazip hale getirecek politikalar oluşturduklarını belirten Yılmaz, "Bunun için siyasi istikrar ve güven çok çok önemli. Türkiye, bu avantaja sahip. Bunu devam ettirmemiz gerekiyor" dedi. Zaman zaman piyasalarda kısa dönemli dalgalanmalar yaşanabileceğine işaret eden Yılmaz, Türkiye için Fed etkisinin yanında iç siyasette tartışmalar yaşandığını belirtti. Söz konusu tartışmalar nedeniyle döviz kurunda, olması gerekenden daha fazla hareketlilik yaşandığını dile getiren Yılmaz, "Ama 'bu, geçici bir hareketlenme' diye düşünüyoruz. Sonuç olarak belli bir dengede oturacaktır" diye konuştu. Türkiye'nin makroekonomik dengelerinin ve temellerinin sağlam olduğunu ifade eden Yılmaz, bu çerçevede dünyadaki yeni ortama da uygun bir dengelenme yaşanacağına dikkati çekti.  

"Piyasa faizleri ile MB faizleri ayrı" 
Merkez Bankasının finansal istikrar ve fiyat istikrarını sağlamakla görevli bağımsız bir kurum olduğunu anımsatan Yılmaz, şöyle devam etti: 
"Burada iki şeyi birbirinden ayırmak lazım. Piyasa faizleri ile Merkez Bankası faizleri birbirinden farklı. Son dönemlerde piyasa faizlerinde çok ciddi bir hareketlenme görmüyoruz. Hatta 10 yıllık tahvil faizlerine baktığımızda bir miktar düşüş de söz konusu. İstihdam, büyüme ve yatırımlar açısından baktığımızda piyasa faizleri bizim için çok çok önemli. Piyasa faizlerinde çok hareketlenme olmadığı sürece yatırımlarımız çok olumsuz etkilenmeyecektir." 

Yılmaz, Merkez Bankasının faiz kararının etkilerini değerlendirmek için erken olduğunu, gelecek haftalarda kararın etkilerini daha net görme olanağı doğacağını belirtti. Sergi hakkında da görüşlerini paylaşan Yılmaz, sergiyi çok etkileyici bulduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Anadolu'nun bütün dünyaya anlatılması gereken bir zenginliğe sahip olduğunu dile getiren Yılmaz, "Kişi başına gelir ne kadar artmış olursa olsun, entellektüel anlamda ne kadar geliştiğimizi düşünürsek düşünelim dünyada hala diğer insanları ötekileştirme problemi var" dedi.  
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"
  • 11.08.2023 15:37

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans dünyası temsilcileriyle buluştukl ...

Konut sektörü için bakanlık yeni birim kuracak
  • 24.12.2018 15:33

Konut sektörü için bakanlık yeni birim kuracak

Konut sektörüne yönelik iki düzenleme yabancı alıcı tarafında rekor üstüne rekor ...

Doğuş GYO, gayrimenkul kiralarında döviz kurlarını sabitledi
  • 03.10.2018 09:35

Doğuş GYO, gayrimenkul kiralarında döviz kurlarını sabitledi

Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ, portföylerinde yer alan gayrimenkullere ...

'Bazı AVM’ler sanki uzayda yaşıyor gibi davranıyor'
  • 31.08.2018 17:28

'Bazı AVM’ler sanki uzayda yaşıyor gibi davranıyor'

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, döviz kurlarına paralel ...

İMKON'dan müteahhitlere 'dövizlerinizi bozdurun' çağrısı!
  • 14.08.2018 10:14

İMKON'dan müteahhitlere 'dövizlerinizi bozdurun' çağrısı!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, mütea ...

Diyarbakır'daki kiracılara müjde
  • 03.04.2016 16:13

Diyarbakır'daki kiracılara müjde

Kalkınma Bakanı Yılmaz: "Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki ...