maritbet girişmaritbet
İtalyan restoratörler Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nı inceledi

İtalyan restoratörler Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nı inceledi

İtalya'dan Sivas'a gelen restorasyon uzmanları, UNESCO "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nı inceledi

AK Parti Sivas Milletvekili Mesude Nursuna Memecan'ın daveti üzerine Divriği'ye gelen 11 kişilik ekip, "Görmeden ölmeyin" sloganıyla tanıtılan ve Avrupalı bazı bilim adamlarınca "Anadolu'nun El-Hamrası" olarak nitelendirilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nı gezdi. İtalyan uzmanlara gezi sırasında eşlik eden milletvekili Memecan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ile ilgili bugüne dek çeşitli teknik çalışmalar yapıldığını anımsatarak, "Bugüne kadar restitüsyon ve rölöve çalışmaları yapıldı. Bu anlamda buranın restorasyonuna başlanacak. Binanın acil korumaya alınması gerekli. Özellikle hatalı kabul edilen çatının çıkarılıp yeniden yapılması gerekiyor. Tabii bu iki satırda söylenecek bir şey değil. Bunun için de yeni bir proje yarışması düşünülüyor. Sadece Ulu Camii ve Darüşşifası değil, ilçenin genel anlamda Selçuklu kenti olması göz önünde bulundurularak gözden geçirilmesi ve bu nedenle bir master plan yapılması gerekiyordu. Geçen yıl Roma gezimizde İtalyan restorasyon grubuyla tanıştım ve onları buraya davet ettim. Onlar da burayı ziyaret maksadıyla geldi" diye konuştu. Geziye katılan İtalyan ekip hakkında bilgi veren Memecan bazı açılamalarda bulundu. 

Memecan, şunları söyledi: "Ekipte, mimarlar, arkeologlar, taş uzmanları, statikçiler ve şehir plancıları var. Yani her konuda uzmanlar var. Bu ekip, restorasyon ve koruma konusunda dünyadaki en iyi ekiplerden biri. Tarihi eserlere çok iyi sahip çıkıyorlar ve korumayı da sürdürebiliyorlar. Biz de onların bu tecrübesinden yararlanmak istiyoruz. Buradaki firmalarla onların danışmanlığıyla çalışmayı öngörüyoruz. Bu gezi, bir inceleme, tanışma gezisi. Bundan sonraki aşamada onların görüşlerini alacağız. Taş uzmanı ne düşündü, mimar ne düşündü, arkeolog ne düşündü, hepsinin görüşlerini alıp, değerlendirip, bir yol haritası çizeceğiz. Kendi uzmanlarımızla çalışıp acil eylem planı çıkaracağız."

İtalyan ekibe, gezi sırasında, Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Uğur Tuztaşı ve diğer yetkililer eşlik etti.

AA

Yorum Yaz