maritbet girişmaritbet
Vedat Demiröz ‘Gayrimenkul alım satımda KDV’yi düşürdük’

Vedat Demiröz ‘Gayrimenkul alım satımda KDV’yi düşürdük’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Demiröz, Merkez Bankası'nın faiz kararı ve ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi

AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirirken, "Panik yapmamak lazım. Mart seçimlerinden sonra borsanın tekrar toparlamasını, ekonomideki dengeleme unsurunun yeniden oluşmasını bekliyorum" dedi. Vedat Demiröz, 17 Aralık'ta başlayan operasyonun, yurt dışında Türkiye'nin gelişmesini istemeyenlerin bir oyunu olduğunu, buna yurt içinde de bilerek ya da bilmeyerek katkıda bulunan gruplar olduğunu ifade etti. Bu olayın ekonomiyi de etkilediğini belirten Demiröz, 100-120 milyar lira bir zararın söz konusu olduğunu belirtti. Borsada 85 bine çıkan endeksin 60 binlere kadar düştüğünü kaydeden Demiröz, bunların hepsinin, milletin kaybı olduğunu dile getirdi. Dövizdeki yükselişe de değinen Demiröz, "İthalatı, ihracatını aşan ülkeyiz. Enerji ithalatımız belli. Bunlar dövize dayalı olduğuna göre girdilerimizin maliyetinin artacağı ve yurt içindeki üretimimizde mamullerin de maliyetlerinin artacağı aşikar" diye konuştu.
Demiröz, şöyle devam etti:

"Bu da yine vatandaşımıza yansıyacak. İhracatımızdaki fiyatlar belki yükselecek. Bunun yanında faizlerin düşük kalması, dövize bir yönelmeyi gerektiriyordu. Fakat burada da piyasada zaten belli bir faiz rakamı oluşmaya başlamıştı. Her ne kadar 5'lerde 6'larda söylense bile yüzde 10, 12'lere kadar işlem görüyordu. Merkez Bankası, belki bu kadarın biz de beklemiyorduk ama, çok radikal bir kararla faizi hemen hemen iki katına çıkardı. Bundan sonra ne olur? Benim görüşüm, döviz yavaş yavaş inişe geçer. Döviz açığı olanlar alıma girdiler, bu da yükseltti fiyatları. Borsa inşallah en kısa sürede kendisini toparlar. Bunda Amerika FED kararları da önemli. Geçtiğimiz aylarda 10 milyar dolarlık bir indirim yapmıştı son aldığı kararla 10 milyar dolarlık tekrar tahvil alımlarını azaltıyor. O azaldığı zaman tabi bu defa piyasaya çıkan döviz miktarı da azalmış oluyor. Bu da fiyatını yükseltiyor.
Ama Türkiye ekonomisi böyle, bir anayasa kitapçığı atarak fırlayan bir ekonomi değil. Reel sektör çalışıyor. İnşallah bu Mart seçimlerinden sonra tekrar toparlayacağını, ekonomideki dengeleme unsurunun yeniden oluşacağını bekliyorum. Panik yapmamak lazım. Pozisyonları değiştirmemek lazım ama her şey üretime bağlı. Tabi faizlerin yükselmesi üretimde de bir maliyet yükselmesi getirecek ama önümüzdeki günlerde hükümetimiz buna tekrar bakarak gerekli desteği de sağlayabilir. Geçtiğimiz yıllarda katma değer desteği yaptık. Çoğu stoktaki malların KDV'sini 18'den 8'e çektik. Gayrimenkul alım satımda KDV'yi düşürdük. Bu gibi önlemler alınarak Mart'tan sonra ekonomiyi dengeleyeceğimize inanıyorum."
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Vedat Demiröz 'İnşaat, Türkiye'nin lokomotifidir'
  • 21.09.2014 17:00

Vedat Demiröz 'İnşaat, Türkiye'nin lokomotifidir'

Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Cityscape Global 2014'te konuştu. Demiröz, Tü ...

İGİAD "Faize hayır" dedi
  • 15.09.2018 09:10

İGİAD "Faize hayır" dedi

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), Merkez Bankası’nın faiz a ...

Bitlis'e 40 milyon liranın üzerinde yatırım yapılacak
  • 22.02.2018 11:04

Bitlis'e 40 milyon liranın üzerinde yatırım yapılacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Bitlis'e yapılacak yatırımlarla ...

Bitlis'e 20 milyon liralık sağlık yatırımı yapılacak
  • 29.01.2018 17:39

Bitlis'e 20 milyon liralık sağlık yatırımı yapılacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Bitlis'e 20 milyon liralık sağlı ...

Çağlar, 'Gayrimenkulde KDV tamamen kalkmalı'
  • 13.05.2017 13:12

Çağlar, 'Gayrimenkulde KDV tamamen kalkmalı'

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, gayrimenkulde yabancı yatırımcılara uygulanan KDV is ...