maritbet girişmaritbet
Yahya Jammeh ‘Türk işadamları hangi araziyi isterlerse tahsis etmeye hazırız’

Yahya Jammeh ‘Türk işadamları hangi araziyi isterlerse tahsis etmeye hazırız’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Jammeh Çankaya Kökü’nde basın toplantısı düzenledi

Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, Türk işadamlarına çağrıda bulunarak, "Ülkemizde bulunan kıyı şeridinde hangi araziyi isterlerse tahsis etmeye hazırız" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Jammeh, baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Jammeh, konuşmasında, büyük bir ülke olan Türkiye'nin, Gambiya'nın ekonomik kalkınma süreçlerine hayati katkıları olduğunu söyledi. Barış ve istikrar olmadan kalkınmanın söz konusu olamayacağını ve bunun idamesinin de ancak profesyonel bir ordu ve ülkenin egemenliğini güvence altına alan bir yapıyla mümkün olduğunu ifade eden Jammeh, Gambiya'nın Afrika'nın en kırılgan bölgesi olan Batı Afrika'da olduğunu hatırlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının Gambiya'daki silahlı kuvvetlerdeki muhataplarını eğittiğini anlatan Jammeh, "Gambiya her zaman Türkiye'nin stratejik bir dostu olmaya devam edecek. Biz buna gerçekten inanıyoruz. Bizim açımızdan ilişkiler söz konusu olduğunda her alanda çalışabiliriz. Bunun önünde hiçbir engel yok" diye konuştu. Türkiye'yi en son 17 yıl önce ziyaret ettiğini ve aradan geçen sürede her şeyin olumlu şekilde değiştiğini gördüğünü belirten konuk cumhurbaşkanı, Gambiya'nın kalkınma konusunda Türkiye'nin attığı adımları izlemek istediğini dile getirdi. 

Yahya Jammeh, "Gambiya bunları kardeşinden öğrenmek istiyor. Çünkü kardeşiniz olan bir ülke size her zaman doğru yolu gösterir, hatalarınızda çözümleri bulmanıza yardımcı olur" dedi.

Türk işadamları ve girişimcilerini Afrika'nın geri kalanı için merkez olarak kullanmaları için Gambiya'ya beklediklerini kaydeden Jammeh, şöyle devam etti: "Gambiya elbette Afrika'ya açılan bir kapı ve buraya yatırım yaptığınızda bu sizin 300 milyonu aşkın nüfusa sahip bir piyasaya da erişiminizi sağlayacaktır. Çünkü Gambiya'dan 6 saat içinde her türlü önde gelen başkente ve 5 saatte de Güney Amerika'ya ulaşabiliyorsunuz. Özellikle gemicilik faaliyetleri ve ulaştırma anlamında da bir hafta ve daha kısa süren seyahatlerle ürünleri göndermek mümkün. Gambiya böyle bir öneme sahip. Türkiye, aynı zamanda Birleşmiş Milletler az gelişmiş ülkeler programı kapsamında Gambiya için donör, kolaylaştırıcı ülke ve bu konuda sorumluluk üstlendiği için onlara her daim müteşekkir kalacağız."

Jammeh "Türk büyükelçiliğine şanına yaraşır yer tahsis edeceğiz"
Ülkelerine gelen turist sayısında tarihsel bir artış yaşandığını vurgulayan Jammeh, "Eskiden turist gelsin diye dua ederdik, şimdi otelimiz olsun diye dua ediyoruz. Dolayısıyla Türkiye'deki kardeşlerimizden beklentimiz şu; kıyı şeridinde hangi araziyi isterlerse onlara tahsis etmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Gambiya'da bulunan Türk Büyükelçiliği için de şanına yaraşır yeni bir alan tahsis edeceklerini anlatan Jammeh, Türkiye'nin Gambiya'nın bir numaralı müttefiki konumunda olduğunun altını çizdi. Gambiya'nın ticaret, diplomasi, savunma, güvenlik, politika, fen, teknoloji ve kültür alanında Türkiye'nin her zaman yanında ve müttefiki olmaya devam edeceğine dikkati çeken Jammeh, iki ülke arasındaki bu ilişkinin diğer ülkelere bir model teşkil etmesini arzu ettiklerini dile getirdi.  

"Serbest ticaret anlaşması marttan sonra imzalanabilir"
"Türkiye sadece gelişmiş önemli bir Avrupa ülkesi değil, aynı zamanda Avrupa-Afrika ilişkileri açısından da büyük bir önem taşımakta" şeklinde konuşan Jammeh, serbest ticaret anlaşmasının tekliflerin sonuçlandırılması halinde marttan sonra imzalanabileceğini ve Mayıs-Haziran aylarına kadar hayata geçirilebileceğini söyledi.  
Jammeh, konuşmasını, "Söz veriyorum; bir dahaki gelişime Türkçe konuşmayı öğreneceğim" diyerek tamamladı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Araziler yapay zeka destekli sistemle izlenecek
  • 19.12.2023 13:49

Araziler yapay zeka destekli sistemle izlenecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, arazi örtüsünün mevcut durumun ...

Arazi sanatçısı Saype'den deprem bölgesinde anlamlı çalışma
  • 16.10.2023 16:36

Arazi sanatçısı Saype'den deprem bölgesinde anlamlı çalışma

"Saype" adıyla tanınan arazi sanatçısı Guillaume Legros, Hatay'da depremin ardın ...

Bizim Evler 10'da çalışmalar son sürat devam ediyor!
  • 28.05.2022 20:08

Bizim Evler 10'da çalışmalar son sürat devam ediyor!

51 bin 320 metrekarelik alanda hayata geçirilecek Bizim Evler 10 projesinde 6 bl ...

Florya Emlak Konut Evleri havadan görüntülendi!
  • 14.12.2020 15:56

Florya Emlak Konut Evleri havadan görüntülendi!

Emlak Konut GYO tarafından Florya'da hayata geçirilen Emlak Konut Florya Evleri ...

TOGG fabrikası inşa süreci devam ediyor
  • 24.09.2020 10:38

TOGG fabrikası inşa süreci devam ediyor

TOGG, Gemlik'de inşa edilen fabrikasında inşaat süreci ile ilgili kamuoyunu bilg ...

"Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeyi göze almalıdır"
  • 18.07.2020 22:33

"Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeyi göze almalıdır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’da 2 yıl sonra tamamlandığında 5 bin k ...