maritbet girişmaritbet
TOKİ modeli Mozambik'te örnek oluyor!

TOKİ modeli Mozambik'te örnek oluyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mozambik'e yaptığı ziyarette TOKİ modelini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mozambikli işadamlarına ‘Türkiye ile el ele verin' çağrısında bulundu. Erdoğan, “14 senede sadece konut olarak devletin kurduğu TOKİ ile 760 bin konut inşa ettik. Mozambik'te bunu niye yapmayalım?” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi, DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Mozambik İş Forumu'na katıldı. İşadamlarına hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şu mesajları verdi:

GEÇMİŞİNİZİ BİLİYORUZ: Gerek alt yapı gerek üst yapı yatırımları noktasında Türkiye Mozambik'in yanında yer almaya hazırdır. Bu işbirliğini geliştirmede hareket noktamız kazan-kazan ilkesi çerçevesinde ilişkilerimizin güçlendirilmesidir. Biz Afrika'nın geçmişte neler çektiklerini iyi biliriz. Afrika'yı nasıl sömürdüklerini gayet iyi biliriz, kimlerin sömürdüğünü de gayet iyi biliriz. Afrika tarihi aslında bizim de kanayan yaramızdır.

760 BİN KONUT: 14 senede sadece konut olarak devletin kurduğu TOKİ ile 760 bin konut inşa ettik. Özel sektörün yaptıklarını söylemiyorum. Bunu niye yaptık Planlı bir yapılanmayı yapalım diye Şehirleşme modern bir şekilde gerçekleştirelim diye yaptık. Mozambik'te bunu niye yapmayalım? Aynı şeyi Mozambikli girişimcilerle el ele vermek suretiyle Mozambik'te de yaparız. Mozambikli dostlarımız modern konutlarda yaşama imkanını bulacaklardır. Kaliteli, üst gelir, orta gelir grubu, alt gelir grubuna hitap edecek konutlardır.

AYDINLIĞA ÇIKARSINIZ: Mozambik'in suyu bol ama Mozambik'te enerji sıkıntısı var. Yüzde 80 enerji açığı var. Bu enerji açığı ancak hidroelektrik sistemle çözülebilir, suvar. İki, kömür bol, termik santrallerle çözülebilir. Enerji bol, güneş sistemiyle, rüzgar ha keza öyle. Bütün bunların yanında doğal gaz, fuel oil var. Doğalgaz çevrim santralleriyle enerji üretimi yapılarak Mozambik karanlıktan aydınlığa kavuşur ve çıkar. Bunlar fazla da zaman almaz.

HER ŞEY PARAYLA OLMAZ: Ben açık ve net konuşmayı severim. Her şey cebinizdeki parayla olmaz. Bir de para olmadan iş nasıl başarılır, asıl olan budur. Biz Türkiye'de göreve geldiğimizde para yoktu, ama akıl vardı. Dedik ki bir şeyi yapmamız lazım. Bir, bilgiyi yöneteceğiz, iki insanı yöneteceğiz, üç parayı yöneteceğiz. Bu üç şeyi başardığımız anda Türkiye sıçrar dedik.

SIÇRARSINIZ: Sene 2002, sene 2017. Geldiğimiz nokta bire beş katlamış vaziyetteyiz. Bazen sıkıntılar oluyor, olur. Biz bu sıkıntıları çok gördük, aştık, bundan sonra da aşacağız. Ben değerli dostuma söylüyorum. Şu andaki ekonominiz için üzülmeyin.  Bunların hepsini aşarsınız. Elinizdeki imkanlar bunu aşmaya müsait. Ben inanıyorum ki bu konuyla ilgili benim Nyusi arkadaşım bunu aşacaktır. Türkiye olarak bize ne görev düşüyorsa biz bunu yapmaya da hazırız. Beraberiz. Mozambik Türkiye el ele vereceğiz, bunları da başaracağız. Mozambik'in Türk işadamlarıyla ele ele vermesi Mozambik'in sıçramasını getirecektir.

1 MİLYAR DOLARA ÇIKARILIM: İkili ticarte hacmimiz 2016 yılı itibariyle 115 milyon civarında. İlk hedef bunu önce 250 milyon dolara çıkaralım. Ardından 500 milyon dolara çıkaralım, yetmez 1 milyar dolara çıkaralım. Çünkü bu hedefleri koyacağız ki çalışmalarda başarıyı yakalayalım.

YATIRIMA VAR MISINIZ?: Türk işadamlarına sesleniyorum. BOT (Yap işlet devret) sistemiyle Mozambik'te iş yapmaya var mısınız? Mesela hidroelektrik santrallerde, turizmde var mısınız? Rüzgar enerjisi santrallerinde, güneş santrallerinde var mısınız? Eğer varız diyorsanız, herhalde başkanım da bu işe hayır demez. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mozambikliler Türklerden 'çimento fabrikası' istiyor
  • 24.05.2017 11:37

Mozambikliler Türklerden 'çimento fabrikası' istiyor

Mozambik Yatırım Destekleme Merkezi (CPI) Başkanı Lourençe Sambo, Türk yatırımcı ...

TOKİ modeli Mozambik'te örnek oluyor!
  • 25.01.2017 08:31

TOKİ modeli Mozambik'te örnek oluyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mozambik'e yaptığı ziyarette TOKİ modelini ...