maritbet girişmaritbet
TOKİ'den Suriyelilere üç yeni konteynerkent

TOKİ'den Suriyelilere üç yeni konteynerkent

TOKİ, Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Hatay ve Kahramanmaraş'ta üç konteynerkent daha inşa ediyor.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için 10 bin 986 konteyner, 7 bin çadırdan oluşan iki çadırkent kurdu, Hatay ve Kahramanmaraş'ta ise 39 bin kişilik üç konteyner kent daha inşa ediliyor.

TOKİ Başkanı Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşananların beşinci yılında Suriyeli sığınmacılara umut olmaya devam ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin din, dil, ırk ayrımı yapmadan krizin ilk gününden itibaren "açık kapı" politikası uyguladığına, sığınmacılara zorunlu göçlerinde nitelikli yaşam standartları ile güvenli bir hayat sunduğuna dikkati çeken Turan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre Türkiye'de 2 milyon 748 bin 558 Suriyeli bulunduğunu aktardı. 

konteynerkent

AFAD işbirliğiyle konteyner kent ve çadırkentler kurduklarını, bu alanların tüm sosyal donatı ve altyapı işlerini hayata geçirdiklerini söyleyen Turan, Şanlıurfa Harran'da 2 bin, Kilis Öncüpınar'da 3 bin 311, Kilis Elbeyli'de 3 bin 592, Malatya Beydağı'nda 2 bin 83, toplamda 10 bin 986 konteyner, Şanlıurfa Suruç'ta ise 7 bin çadırdan oluşan iki çadırkent kurduklarını bildirdi.

İnsanların geçici konaklama merkezlerinde yaşamalarının zorluğuna işaret eden Turan, "Zulüm karşısında onlara geçici de olsa dünyanın en büyük, en donanımlı yaşam alanlarını sunabilmek, bu insani yaklaşımı ve yüksek operasyon kabiliyetini ortaya koyabilmek önemlidir, değerlidir." dedi.

Suriyeli sığınmacılar için devletin ve Türk milletinin insani duygularla büyük bir özveri içinde hareket ettiğini belirten Turan, TOKİ tarafından yürütülen çalışmalarda aynı yüksek hassasiyetin gözetildiğini, kurulan konteynerkent ve çadırkentlerin tüm fiziki ve sosyal ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde tasarlandığını dile getirdi.

Dünyanın en büyük konteyner kenti Kilis Elbeyli'de

TOKİ tarafından hayata geçirilen geçici konaklama merkezlerinde 80 binin üzerinde sığınmacının yaşamını sürdürdüğünü anlatan Turan, "Dünyanın en büyük geçici konaklama merkezlerini kuruyoruz. Tüm insani ihtiyaçların karşılandığı bir altyapı kurgusu ile okuldan hastaneye, camiden arıtma tesislerine hemen her detayı düşünerek üretimleri tamamladık. 80 bini aşkın sığınmacının yaşadığı Kilis, Şanlıurfa ve Malatya'da bu merkezlerin ardından şu anda Hatay ve Kahramanmaraş'ta yaklaşık 40 bin kişi kapasiteli 3 yeni konaklama alanının inşa çalışmaları da devam ediyor" diye konuştu.

Dünyadaki en büyük konteyner kent olan Kilis'in Elbeyli ilçesindeki geçici konaklama tesislerinin 417 bin metrekarelik bir alana sahip olduğunu ifade eder Turan, "İdare olarak tüm sosyal donatı ve altyapı işlerini tamamlayıp teslim ettiğimiz ve 3 bin 592 konteynerin yerine monte edildiği Kilis'in Elbeyli ilçesindeki geçici konaklama tesisleri, 23 bin 198 Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor." bilgisini verdi.  

Suriyelilerin eğitim ve ibadet gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amacıyla konteyner kentte sosyal donatılar inşa ettiklerini vurgulayan Turan, bu kapsamda biner kişilik iki cami, biri 480 öğrenci kapasiteli 16 derslikli, diğeri 720 öğrenci kapasiteli 24 derslikli iki ilköğretim okulu ile 720 öğrenci kapasiteli 24 derslikli bir lise ve bir de polis merkezi yapıldığını vurguladı.

39 bin kişilik 3 yeni konaklama merkezi

Toplu Konut İdaresi olarak üç konteyner kentin inşaatını sürdürdüklerini söyleyen Turan, şunları kaydetti: "Hatay'ın Yayladağı ilçesi Dutlubahçe Mahallesi'nde 4 bin, Altınözü ilçesi Boynuyoğun Mahallesi'nde 10 bin ve Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesi Sivricehüyük köyünde 25 bin kapasiteli üç dev konteyner kentin inşaatını sürdürüyoruz. Kahramanmaraş'taki konteyner kent tamamlandığında, dünyanın en büyük geçici konaklama merkezi olan Elbeyli'deki tesisten çok daha büyük bir yaşam alanı oluşacak." 

Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki tesiste basketbol, futbol ve voleybol sahaları, 400 tonluk su deposu ve altyapı inşaatı sürüyor. Altınözü ilçesindeki konteyner kentte de iki sosyal tesis binası, 24 derslikli iki okul, market binası, sağlık ocağı binası, emniyet binası, yönetim binası, ziyaretçi binası, teknik ofis binası, cami, basketbol, futbol ve voleybol sahaları, su deposu inşa edilen yapılar içerisinde yer alıyor.

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu'nda ise 16 derslikli halk eğitim merkezi binası, 24 derslikli 4 okul, 2 rehabilitasyon binası, 2 yönetim binası, AFAD kart bürosu binası, biometrik kayıt binası, emniyet binası, kayıt takip binası, teknik işler binası, ziyaretçi binası, 2 cami, 8 market binası, 2 kütüphane binası, 2 personel yemekhanesi, toplantı salonu binası, 4 nizamiye binası, 2 sağlık ocağı, 4 futbol sahası ve basketbol sahası, 3 bin tonluk su deposu, çevre güvenlik çiti ve güvenlik kulelerinin inşası ise sürüyor. 

Yorum Yaz