maritbet girişmaritbet
Bodrum'un akrep savar evleri turizmi canlandırıyor!

Bodrum'un akrep savar evleri turizmi canlandırıyor!

Bodrum'un mavi ve beyaz boyalı evleri yerli ve yabancı binlerce turistin ilgisini çekiyor.

Bodrum'da evlerin tamamı beyaz boyalı ferahlık veren bu beyaz renk kentsel kimliği de koruyor. Pencere ve kapılar ise çivit mavisi. Pek çok kişi mavi rengin deniz kıyısı olduğunu kullanıldığını düşünebilir. Ancak bu mavinin farklı bir anlamı var. Eski zamanlardan kalma bir alışkanlık pence ve kapıları maviye boyamak. Akrepleri savmak için bir yöntem daha çok. Çünkü mavi renk, akrepler için ateşi temsil ediyor ve mavi rengi gören akrepler o yerden hemen uzaklanıyor.

Türkiye'nin ve dünyanın gözde turizm merkezlerinden Muğla'nın Bodrum ilçesi, beyaz badanalı, mavi pencereli ve begonvil çiçekleriyle süslü "akrep savar" evleri ile ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

bodrum akrep savar evleri

Bodrum'da yarım asrı geçen ömürleri, sağlamlığı ve görüntüsüyle dikkati çeken iki katlı begonvil çiçekleriyle süslü Bodrum evleri, turizme de canlılık katıyor. Keyifli bir tatil geçirmek için dünyanın birçok yerinden ilçeye gelen tatilciler, mavi kapılı ve pencereli beyaz Bodrum evleri ile karşılaşıyor.

Bodrum yarımadasının neredeyse tamamında rastlanan eski evler, daha çok restoran, pansiyon ve bar gibi yerlere dönüştürülüyor. 

"Bodrum kentsel kimliğiyle dünyanın gündeminde"

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede hem Rum hem de Türk ustaların yaptığı kiremit çatılı iki tip ev çeşidi olduğunu söyledi. 

Bu evlerin tamamının 6,5 metre yüksekliğinde olduğunu ifade eden Kocadon, "Bugün Türkiye'de turizm birçok yerde aynı anda başladı ama dikkat edilirse turizmin başladığı diğer yerlerde turizm yükselirken bina boyları da yükseldi. Kentsel kimliğini koruyan tek bir yer var o da Bodrum." dedi.

bodrum akrep savar evleri

Bodrum'un, kentsel kimliği ile hem dünyanın hem de Türkiye'nin gündemine oturan bir yer olduğunu belirten Kocadon, begonvil ağaçlarıyla kaplanmış Bodrum evlerinin turizme de ayrı bir katkı sağladığına işaret etti.

Kocadon, Bodrum evlerini yarımadanın birçok bölgesinde görmenin mümkün olduğuna dikkati çekerek, "Ben de bir Bodrum evinde oturuyorum. Mümkün olduğu kadar bu evleri korumaya çalışıyoruz. Bu tipik Bodrum evlerinin son zamanlarda restore edilerek içerisinde yaşanmaya başladığını görüyoruz." diye konuştu.  

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Cevat Kalfa da Bodrum'un beyaz ve mavi renkli evlerinin eskiden bu yana devam eden geleneği sürdürdüğünü anlattı. Beyazın temizliği simgelediğini ifade eden Kalfa, "Mavi de Bodrum bölgesindeki böcek, akrep, yılan gibi zararlı hayvanların evin içerisine girmemesi için kullanılan bir renk. Çivit, zararlı hayvanların evin içine girmesini engelleyecek bir tedbir olarak kullanılmıştır." dedi.

Bodrum'un hala mimarisini korumaya devam ettiğini ifade eden Kalfa, şöyle konuştu:

"Şu an için Akdeniz bölgesinde kendi eski mimarisini korumaya çalışan ve belli bir oranda koruyabilen sayılı bölgelerden birisi de Bodrum'dur. Onun için de turizmde her geçen gün değeri artmaktadır. Burada üçüncü katları çevremizde görsek de, fazla katlı çok yapılaşmaya gidilmemiştir. Maksimum üç katta kalınmıştır. Böyle olunca yeşil, mavi ve beyaz renkler doğa ve temizliği simgelediği için herkes tarafından tercih edilen bir renk durumundadır."

Kalfa, eskiyi yaşamak ve doğayla iç içe olmak isteyenlerin Bodrum'u bu yüzden tercih ettiğine işaret etti.

Bodrum'un eski evlerine çok geç müdahale edildiğini ve koruma amaçlı imar planlarının son zamanlarda yapılmaya başlandığını vurgulayan Kalfa, "Eskiye baktığımız zaman, yakın tarihe kadar bu evlerin çoğu yıkılarak ranta kurban edilmiş. Bizim bildiğimiz sakız tipi, sandırma tipi gibi evler artık kalmamıştır. Artık elde olanlar da restorasyonu ve maliyeti pahalı olduğu için yıkılmaya terk edilmiş durumda." bilgisini aktardı. 

"Sokakta film bile çekiliyor"

İlçeye Yunanistan'dan göç edenlerin yaşadığı Tarla Sokak'taki eski Bodrum evleri de beğeni topluyor. Bodrum evi sahiplerinden 71 yaşındaki Hüsniye Cengiz, 68 yıldır oturduğu evine gözü gibi baktığını söyledi.
Eski dönemlerde boyanın olmadığını ve evlerini kireçle badana ettiklerini anlatan Cengiz, "Ama şimdi moda oldu. Herkes duyduğunu yapıyor. Bizim sokağımız çok meşhur. Burada film bile çekiliyor. Turistler de evleri ilginç gördüğü için fotoğraflıyorlar." diye konuştu.

Evini motel olarak işleten Nuray Karadağ da yaklaşık 50 yıl önce yapılan binayı turizmde değerlendirdiklerini söyledi.

Tesisi iki yıl önce devraldıklarını ve restore çalışmasının ardından hizmete soktuklarını belirten Karadağ, "Bodrum evlerine meraklı olduğum için burayı Bodrum mavisine boyadım. Bu şekilde oldukça ilgi görüyor." dedi.

Karadağ, yerli turistlerin yanı sıra Güney Afrika, İspanya, İtalya, Almanya, Japonya ve Çinlileri de pansiyonda misafir ettiklerini vurguladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İlkay Gündoğan, Bodrum'dan 70 milyon TL'lik lüks ev mi alıyor?
  • 07.07.2022 16:10

İlkay Gündoğan, Bodrum'dan 70 milyon TL'lik lüks ev mi alıyor?

Bodrum'da balayı yapan çiftten Şara Arfaoui, 70 milyon liralık ev beğendi. İlkay ...

Bodrum, mega yatlara ev sahipliği yapıyor!
  • 01.07.2022 10:43

Bodrum, mega yatlara ev sahipliği yapıyor!

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, yaz sezonuyla birlikte mega yat trafiği de artıyor. ...

Bodrum'a sezonun ilk kruvaziyer gemisi yanaştı!
  • 23.04.2022 13:27

Bodrum'a sezonun ilk kruvaziyer gemisi yanaştı!

Bahamalar bayraklı 230 metre uzunluğundaki "Artania" isimli kruvaziyer, 526 yolc ...

Çevre dostu mega yat "Savannah" Bodrum'a demir attı
  • 26.10.2021 09:32

Çevre dostu mega yat "Savannah" Bodrum'a demir attı

Yurt dışından gelen hibrit sisteme sahip çevre dostu olarak bilinen mega yat "Sa ...